Δίχως τέλος το ανθρωπιστικό δράμα στα σύνορα – Η ώρα της Ευρώπης απέναντι στις απειλές Ερντογάν
Η κατάσταση στον Έβρο ήταν έκρυθμη για τέταρτη μέρα, καθώς συνεχείς ήταν οι απόπειρες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα - Την περιοχή επισκέπτεται την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας μάλιστα δίπλα του την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Δυστοπικές εικόνες καταγράφηκαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά την απόφαση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα και ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κατάσταση στον Έβρο ήταν έκρυθμη για τέταρτη μέρα, καθώς συνεχείς ήταν οι απόπειρες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων. Από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας επικράτησε ένταση στη νεκρή ζώνη, όπου βρίσκεται η συνοριακή γραμμή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκε πετροπόλεμος, χρήση χημικών και δακρυγόνων τόσο από την τουρκική όσο και από την ελληνική πλευρά.
Μάλιστα, ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να μπει σε ελληνικό έδαφος, ωστόσο απετράπη από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.
Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει στο μέγιστο τις δυνάμεις ασφαλείας σε ξηρά και θάλασσα και να στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το προσφυγικό αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκών διαστάσεων.
Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ
Η Αθήνα διεθνοποιεί το προσφυγικό, ζητώντας την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ταξιδέψει την Τρίτη στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, έχοντας μάλιστα δίπλα του την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο σημείο που οι ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις κρατούν έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δείχνει ότι πλέον η Αθήνα έχει διαφορετική στρατηγική.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδειχθεί στο μέγιστο βαθμό το μέγεθος του προβλήματος σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δουν κατάματα την πραγματικότητα και να δράσουν αναλόγως.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν δε, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έκρυθμη κατάσταση στο προσφυγικό.
Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Τετάρτη μετά από αίτημα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεδρίαση θα αποτελέσει ευκαιρία να υιοθετηθούν μέτρα υποστήριξης της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, για την Παρασκευή προσδιορίστηκε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ μετά από αίτημα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
«Κάθε φορά που δοκιμάζεται η ΕΕ όπως τώρα, πρέπει να επικρατεί ενότητα. Ζητώ το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συντονίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» δήλωσε νωρίτερα ο κ. Σχοινάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτή.
«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.
Διαφωνία ΟΗΕ με την αναστολή αιτήσεων ασύλου
Ένα σημείο πάντως το οποίο έχει δημιουργήσει έντονες επικρίσεις είναι η απόφαση της κυβέρνησης μέσω του ΚΥΣΕΑ να αναστείλει για ένα μήνα την υποβολή των αιτήσεων ασύλου.
Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο, σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει νομική βάση γι’ αυτή την ενέργεια. «Ούτε η Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχει οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της υποδοχής αιτήσεων ασύλου» τονίζεται σχετικά.
«Σχετικά με το άρθρο 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι «αυτό επιτρέπει τη υιοθέτηση προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, με πρόταση από την Κομισιόν και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που μία ή περισσότερες χώρες- μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ξαφνική εισροή πολιτών τρίτης χώρας, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της αίτησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ».
«Τα άτομα που εισέρχονται ακανόνιστα στο έδαφος μιας χώρας επίσης δεν πρέπει να τιμωρούνται, αν εμφανίζονται στις αρχές χωρίς καθυστέρηση για να ζητήσουν άσυλο» προσθέτει.
«Μπλόκο» στην είσοδο 24.203 προσφύγων
Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση όσων αποφασίστηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ενώ συνεχίζονται οι «μάχες» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν πως από τις 06:00 το πρωί ως τις 18:00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα.
Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.
Την ίδια ώρα, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18:00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
– Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.
– Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.
Απόφαση Frontex για «ταχεία επέμβαση» στα νησιά
Στο μεταξύ, η Frontex συμφώνησε να ξεκινήσει «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα της ΕΕ για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά της σύνορα, όπως ανακοίνωσε o ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη της ομάδα Rapid Border Intervention Team στα νησιά, αλλά και καθώς και ο ίδιος ο Οργανισμός αναμένει μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους της Τουρκίας.
«Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα» ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.
«Δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri.
Late last night #Frontex received a request from the Greek government to launch a rapid intervention at its external borders. We are looking into how to best support Greece in the shortest time possible #EuropeanBorderGuard pic.twitter.com/J2GKpTDACS
— Frontex (@Frontex) March 2, 2020
Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση».
«Από το επόμενο έτος θα είμαστε σε θέση να βασιστούμε στους πρώτους 700 αξιωματικούς του Οργανισμού για την παροχή λειτουργικής ευελιξίας σε περίπτωση ταχείας επέμβασης στα σύνορα. Σήμερα, εξαρτώμεθα αποκλειστικά από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν για την συνεισφορά τους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Leggeri.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.
Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.
Έπιασε δουλειά η τουρκική μονταζιέρα και παράγει fake news
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ψεύτικα και στημένα βίντεο προπαγάνδας προωθούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και η τουρκική κυβέρνηση, με τους πρόσφυγες και μετανάστες σε πρώτο πλάνο.
Οι Τούρκοι επιστρατεύουν τον πόλεμο της προπαγάνδας για να αποδείξουν πως η Ελλάδα… κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες.
Από την Παρασκευή, όταν ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει τη στρόφιγγα, οδηγώντας τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα στις Καστανιές του Έβρου, οι ψευδείς ειδήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.
Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν έρχονται μόνο από τα τουρκικά ΜΜΕ -που σε έναν βαθμό ίσως ήταν λογικό- αλλά ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση της τουρκικής χώρας.
Την Δευτέρα, έκανε την εμφάνισή της στα τουρκικά ΜΜΕ -ξεκίνησε από το TRT Haber- σύμφωνα με την οποία έλληνες στρατιωτικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πρόσφυγα που επιχείρησε να περάσει στην Ελλάδα.
Μάλιστα, το πήγαν ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως ο νεκρός ονομάζεται Ahmet Ebu Emed, είναι από τη Συρία και έφτασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη βοήθεια φίλων του.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στα social media κυκλοφορεί και ένα βίντεο, όπου όπως υποστηρίζει ο χρήστης που το αναρτά -δηλώνει δημοσιογράφος του BBC- δείχνει το θύμα, λίγα λεπτά αφότου χτυπήθηκε από τα ελληνικά πυρά. Είδηση πάντως την οποία διέψευσε αμέσως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όπου με ανάρτησή του έκανε λόγο για «fake news».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις