Κοροναϊός : Πάνω από 3.000 νεκροί παγκοσμίως
Τα κρούσματα του κοροναϊού μειώνονται στην Κίνα, αλλά αυξάνονται στον υπόλοιπο πλανήτη.
Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεπέρασε σήμερα τους 3.000 νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.
Ειδικά στην Ιταλία και τη Νότια Κορέα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, όπως και στη Γαλλία, όπου αποφασίστηκε την Κυριακή να κλείσει τις πόρτες του το μουσείο του Λούβρου.
Μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα – Κλείνει ένα από τα νοσοκομεία
Η Ουχάν, η κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ότι έκλεισε το ένα από τα νοσοκομεία που είχε κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ προκείμενου να αντιμετωπίσει τα πολλά κρούσματα τoυ Covid-19, αφού πήραν εξιτήριο από αυτό και οι τελευταίοι ασθενείς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 42 νέους θανάτους ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξάνοντας τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 σε 2.912 στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας.
Τα νέα αυτά γίνονται γνωστά την ίδια ημέρα που στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ουχάν, κατέγραψε ραγδαία μείωση των νέων κρουσμάτων, αν και η Κίνα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού καθώς Κινέζοι πολίτες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους βρίσκονται θετικοί στον ιό SARS-CoV-2.
Στην επαρχία Χουμπέι καταγράφηκαν χθες Κυριακή 196 νέα κρούσματα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, μεγάλη μέιωση από τα 570 την προηγουμένη και τον χαμηλότερο αριθμό από τις 24 Ιανουαρίου.
Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν χθες 202 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 22 Ιανουαρίου.
Στην Ουχάν είχαν ανεγερθεί 16 προσωρινά νοσοκομεία με 13.000 κλίνες, στα οποία μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευθεί 12.000 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των κλινών στα νοσοκομεία της κινεζικής πόλης ανήλθε σε 23.000 από 5.000 που ήταν πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού.
Οι χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα
Όμως, ενώ η επιδημία της ασθένειας COVID-19 διαπιστώνεται πως επιβραδύνεται στην Κίνα, όπου τα δρακόντεια μέτρα καραντίνας αφορούν πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους, η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε πολλές άλλες χώρες.
Στην Ιταλία, καταγράφηκαν περί τα 500 νέα κρούσματα χθες Κυριακή, θεαματική αύξηση που ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων σε περίπου 1.700 στη χώρα αυτή της νότιας Ευρώπης.
Οι ιταλικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για πέντε νέους θανάτους, με τον απολογισμό στη χερσόνησο να φθάνει πλέον τους 34 νεκρούς σε τρεις βόρειες περιφέρειες (Λομβαρδία, Εμίλια Ρομάνα, Βένετο).
Στη Νότια Κορέα, δεύτερη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας στον κόσμο μετά την Κίνα, ανακοινώθηκε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο επαληθεύτηκαν σχεδόν 500 επιπλέον κρούσματα και τέσσερις νέοι θάνατοι, με το σύνολο των κρουσμάτων να υπερβαίνει τα 4.000, από τα οποία 22 ήταν θανατηφόρα.
Ο δήμος της Σεούλ κατέθεσε μήνυση εναντίον ηγετικών στελεχών θρησκευτικής αίρεσης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, στην οποία προσάπτει ότι δεν έλαβε μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Το 60% των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα συνδέεται με αυτή την πανίσχυρη, μυστικοπαθή εκκλησιαστική οργάνωση, που οι επικριτές της θεωρούν σέκτα.
Στη Γαλλία, άλλη εστία του κοροναϊού όπου η κατάσταση οξύνεται, καταγράφονται 130 κρούσματα του SARS-CoV-2 και δύο θάνατοι. Το Μουσείο του Λούβρου, μαγνήτης για τους τουρίστες στη Γαλλία, που προσέλκυσε 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, παρέμεινε κλειστό χθες Κυριακή.
Στη Γερμανία καταγράφονται 129 κρούσματα, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στη Ρηνανία-Βόρεια Βεστφαλία (δυτικά), όπου μολυσμένο ζευγάρι πήγε σε καρναβαλική εκδήλωση στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες 11 νέους θανάτους, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας σε 54 νεκρούς. Η υπηρεσία της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του BBC, στη γλώσσα φαρσί μεταδίδει πολύ βαρύτερο απολογισμό, κάνει λόγο για τουλάχιστον 210 νεκρούς, αριθμό που έχουν διαψεύσει οι ιρανικές αρχές.
Τι γίνεται στον υπόλοιπο πλανήτη
Ο δεύτερος θάνατος ανακοινώθηκε εξάλλου στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα, στα οποία προστίθενται 47 ασθενείς που επαναπατρίστηκαν.
Αρκετά κρούσματα που διαγνώστηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν είχαν καμία σύνδεση με κάποια από τις εστίες στο εξωτερικό, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι ο ιός πλέον εξαπλώνεται στην επικράτεια των ΗΠΑ, χώρας που μέχρι τώρα είχε μείνει συγκριτικά αλώβητη.
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) ανέβασε το επίπεδο της απειλή σε «πολύ υψηλό», στο μέγιστο, και προειδοποίησε πως το να νομίσει οποιαδήποτε χώρα ότι είναι προφυλαγμένη από την ασθένεια COVID-19 θα ήταν «μοιραίο σφάλμα».
Ο δείκτης θνησιμότητας του ιού SARS-CoV-2 μοιάζει να κυμαίνεται μεταξύ του 2% και του 5%, πρόσθεσε ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η επιδημία θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις φτωχότερες χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δεν έχουν τις δυνατότητες να εντοπίσουν ή να καταπολεμήσουν τον ιό.
Η Δομινικανή Δημοκρατία, που μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα με την Αϊτή, την πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, έγινε η τέταρτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που πλήττεται: το πρώτο κρούσμα, που ανακοινώθηκε χθες Κυριακή, είναι ένας ταξιδιώτης από την Ιταλία.
Ο Ισημερινός ανακοίνωσε χθες ότι καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσμα, μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε το πρώτο. Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στο Μεξικό (5) και στη Βραζιλία (4).
Στην Ινδονησία, ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο ανακοίνωσε τα δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού στο πολυπληθέστερο κράτος του μουσουλμανικού κόσμου.
Η Ταϊλάνδη επίσης ανακοίνωσε νέο κρούσμα σήμερα, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τα 43.
Δύο νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Αλγερία, που έχει καταγράψει 3, ενώ ένα νέο κρούσμα αναφέρθηκε στην Αίγυπτο.
Παγκόσμια οικονομική κρίση
Η επιδημία προκαλεί φόβους για οικονομική κρίση παγκόσμιας κλίμακας.
Οι αγορές υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη πτώση τους από την οικονομική κρίση του 2008. Ωστόσο, τα κινεζικά χρηματιστήρια ανέκαμπταν τη Δευτέρα.
Ορισμένες εταιρείες και όμιλοι αισθάνονται ήδη τις συνέπειες της επιδημίας στους τζίρους τους.
Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να απολύσει 1.000 από τους 6.000 υπαλλήλους της εξαιτίας των ζημιών που της προκαλούν οι ακυρώσεις πολλών πτήσεων εν μέσω της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ήδη αναγγείλει τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης τομέων που πλήττονται.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)