Κοροναϊός : Εντείνεται η ανησυχία μετά το ένατο κρούσμα – Έκτακτα μέτρα σε τρεις νομούς
Εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας, μετά το ένατο κρούσμα κοροναϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη και τον κόσμο.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας, μετά το ένατο κρούσμα κοροναϊού, που εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή του κλείνουν για 48 ώρες στις 5 και 6 Μαρτίου σχολεία, πανεπιστήμια, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, σε αυτούς τους τρεις νομούς.
Συναγερμός μετά το ένατο κρούσμα
Ο 67χρονος ταξίδεψε πρόσφατα με γκρουπ τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αίγυπτο και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κοροναϊού την Κυριακή.
Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας απ’ όπου και παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο άνδρας είχε ταξιδέψει από τις 19 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, μαζί με 52 ακόμα άτομα, για θρησκευτικό τουρισμό, αεροπορικώς από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το Ισραήλ και οδικώς προς την Αίγυπτο.
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει μαζί του, έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα και ήδη 4 εξ αυτών βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών για έλεγχο.
Σε κατ’ οίκον απομόνωση εξάλλου, έχουν τεθεί γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο του Ρίου και στο νοσοκομείο Αμαλιάδας, που ήρθαν σε επαφή μαζί του, πριν ο ασθενής αντιμετωπιστεί ως ύποπτο κρούσμα κοροναϊού.
Το όγδοο κρούσμα
Το όγδοο κρούσμα στην Ελλάδα, έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης.
Πρόκειται για τον σύζυγο, της εκπαιδευτικού και πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Η εκπαιδευτικός είναι φίλη, της 38χρονης γυναίκας που ήταν η πρώτη που διαγνώστηκε με κοροναϊό στην Ελλάδα.
Ο σύζυγος της εκπαιδευτικού παρέμενε τις προηγούμενες μέρες σε οικειοθελή απομόνωση και το πρώτο δείγμα είχε βγει αρνητικό.
Ωστόσο, συνέχισε να παρουσιάζει και τις επόμενες μέρες συμπτώματα γρίπης και μετά από νέες εξετάσεις το δεύτερο δείγμα βγήκε θετικό στο κοροναϊό.
Ο ασθενής νοσηλεύεται απομονωμένος στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, του νοσοκομείου αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ.
Σε κατ’ οίκον απομόνωση η οικογένεια του 7ου κρούσματος
Στο μεταξύ σε αυστηρή κατ’ οίκον απομόνωση έχει τεθεί η οικογένεια του 7ου κρούσματος του κοροναϊού – τον άνδρα που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα, καθώς είχε ανιχνευτεί θετικός, αλλά εμφάνισε σύμπτωμα ίωσης σήμερα.
Καταγγελίες γιε ελλείψεις στο ΑΧΕΠΑ
Την ίδια ώρα, το σωματείο εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό, καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό.
«Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και πολλά χρόνια και οφείλονται ρεπό και άδειες. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού πλησιάζει τα πενήντα χρόνια με πολλά προβλήματα υγείας διαπιστωμένα» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Καμπανάκι Μόσιαλου για την εξάπλωση του κοροναϊού
Να κλείσουντώρα, πριν εξαπλωθεί ο κοροναϊός, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, πρότεινε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας ότι «αν είναι να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα (με αυτά της Ιταλίας), πρέπει να το κάνουμε άμεσα πριν υπάρχει μεγάλη διάδοση του νέου ιού».
Όπως επισημαίνει, «αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία και πανεπιστήμια τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά».
Κλειστά τα σχολεία σε πολλούς δήμους
Κλειστά θα είναι την Πέμπτη πολλά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του κοροναϊού. Διαβάστε εδώ ποια.
Από 30 Ιανουαρίου, εξάλλου, έχουν εκδοθεί οδηγίες για την καθημερινότητα της σχολικής ζωής εν μέσω μίας πιθανής επιδημίας του ιού.
Σχεδιασμός και επιτήρηση
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων.
Στη δεύτερη φάση, όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει στο σπίτι του. Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα αναζητείται ιατρική βοήθεια, όπως γίνεται και για την γρίπη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάθεση σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια κάποιων κλινών, ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί.
Ακόμη προβλέπεται τμήμα διαλογής των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, σύντομα, ακόμη και εντός της εβδομάδας, θα μπουν σε εφαρμογή δύο συστήματα επιτήρησης.
Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση στα σοβαρά περιστατικά τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ.
Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρείται η γρίπη στην κοινότητα, σε ένα ποσοστό των ασθενών.
Οδηγίες προφύλαξης και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα
Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Για το λόγο αυτό συνεχίζεται η ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους προφύλαξης αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νέο κοροναϊό.
Τι είναι COVID-19 και τι SARS-CoV-2;
Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.
Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
Εάν έχει:
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2
ή
• Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε δικτυακό τόπο: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/02/2019-ncov-orismos-kroysmatos-2.pdf
Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;
Κίνα, Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν εμφανιστεί κρούσματα COVID-19;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (Situation update worldwide, March 1, 2020) έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 29 Ευρωπαϊκές χώρες, με 4 επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας να έχουν συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 έως σήμερα κρούσματα όλα με ιστορικό ταξιδιού στις πληττόμενες περιοχές/επαρχίες της Ιταλίας.
Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.
Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20», πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.
Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ www.eody.gov.gr».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις