Προσφυγικό : Επικίνδυνα φαινόμενα ρατσισμού – Ακροδεξιοί γερμανοί στον Έβρο έτοιμοι να προσφέρουν «υπηρεσίες»
Μαύρα σύννεφα απλώνονται στον Έβρο, με τo γερμανικό ακροδεξιό κίνημα Identitäre Bewegung, να αρπάζει την ευκαιρία και να επισκέπτεται τα… νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην «εισβολή» που δέχεται η Ελλάδα και να διαμαρτυρηθεί κατά ενός «νέου 2015».
Επιθέσεις κατά ρεπόρτερ, χυδαίες εκφράσεις κατά εγκύων προσφύγων, ρατσιστικός λόγος από μαθητές Γυμνασίου και εκφοβισμός ξένων γιατρών στη Μυτιλήνη είναι κάποια από τα ακραία και επικίνδυνα φαινόμενα που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα, με αφορμή τη νέα προσφυγική κρίση.
Ο εγκλωβισμός των προσφύγων σε ξηρά και θάλασσα φαίνεται πως λειτούργησε ενθαρρυντικά για ορισμένους, οι οποίοι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουν το ρατσιστικό τους μένος.
Εικόνες ντροπής από τη Λέσβο έκαναν τον γύρο του κόσμου, θυμίζοντας μαύρες εποχές.
«Μυρίζοντας αίμα» και κρίνοντας πως σιγά σιγά στρώνεται εύφορο έδαφος για ρατσισμό, ξενοφοβία, φασισμό και στον Έβρο, τo γερμανικό ακροδεξιό κίνημα Identitäre Bewegung, άρπαξε την ευκαιρία και επισκέφθηκε τα… νοτιότερα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην «εισβολή» που δέχεται η Ελλάδα και να διαμαρτυρηθεί κατά ενός «νέου 2015».
Σε ανάρτησή τους στο Twitter, η ακροδεξιά ομάδα, αναφέρει «Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη για εμάς. Πήγαμε στα ελληνικά σύνορα για να βοηθήσουμε τους Έλληνες να υπερασπιστούν τα σύνορά τους».
«Υποστηρίζουμε τον ελληνικό λαό στην υπεράσπιση των συνόρων του» αναφέρεται σε βίντεο που ανήρτησε η ομάδα καλώντας σε οικονομική υποστήριξη.
Η ομάδα μάλιστα καλεί τον κόσμο να μετέχει στη συλλογή υπογραφών (petition) στο οποίο αναφέρουν «Προστατεύστε τα σύνορά μας – Ποτέ ξανά νέο 2015».
«Μαζί με τον κοροναϊό, το επικείμενο κύμα μετανάστευσης δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ. Τα εκατομμύρια που περιμένουν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εισέρχονται λαθραία στα Βαλκάνια εισβάλλουν στα σύνορά μας, όπως το 2015» αναφέρει στη σχετική ιστοσελίδα η ακροδεξιά ομάδα.
«Ο ιός θα εξαπλωνόταν γρήγορα στα στρατόπεδα, γεγονός που θα καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την προστασία των συνόρων».
« Χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα για τους λαθρεμπόρους και τους παράνομους αμέσως, ώστε το 2015 να μην ξανασυμβεί!» αναφέρουν σε άλλο σημείο.
Καταγγελία από το Die Linke
Σε ανάρτησή της η Κένινγκ Πρόις, υπεύθυνη για την καταπολέμηση του ρατσισμού και φασισμού του Die Linke (στο κρατίδιο της Θουριγγίας), έκανε γνωστή την κίνηση της ακροδεξιάς ομάδας.
Η ίδια αναφέρει σε ανάρτησή της πως «γερμανοί νεοναζί κινητοποιούνται στην Ελλάδα» ενώ αναφέρει πως γίνεται ακόμα και λόγος για συγκεκριμένο εξοπλισμό. «Οι αρμόδιες αρχές των ομοσπονδιακών και των κρατικών κυβερνήσεων πρέπει να δράσουν άμεσα» τονίζει.
Η ανησυχία μάλιστα της η Κένινγκ Πρόις, ενισχύεται από τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας, με τις επιθέσεις σε πρόσφυγες, αλληλέγγυους, ΜΚΟ και δημοσιογράφους.
Ποιοι είναι οι Identitäre Bewegung
Οι Identitäre Bewegung (Identitarian Movement) δραστηριοποιούνται στη Γερμανία από το 2012. Η ομάδα πρωτοεμφανίστηκε το 2016 όταν οι ακτιβιστές κατέλαβαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου με τεράστια πανό κατά των προσφύγων.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Andreas Speit έχει κάνει σχετική αναφορά στο βιβλίο του «Das Netzwerk der Identitären» (Το δίκτυο των Identitarian), όπου αναφέρει ότι αποκρύπτουν «έξυπνα» την πραγματική τους ατζέντα.
Τα μέλη του κινήματος δε φαίνονται σαν τυπικοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές, αλλά σίγουρα ως τέτοια φαίνεται η ιδεολογία τους, αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle.
Αυτό που κάνει ωστόσο την ομάδα τόσο επικίνδυνη είναι ο τρόπος με τον οποίο προβάλλει προσεκτικά και με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό την ακροδεξιά εξτρεμιστική ρητορική της.
«Είμαι ενοχλημένη από τον εξισλαμισμό και το γεγονός ότι το γερμανικό έθνος κινδυνεύει να εξαφανιστεί», «δεν νιώθω ασφαλής πλέον ως γυναίκα στη Γερμανία γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από πατριαρχικές κοινωνίες» είναι κάποιες από τις απόψεις των υποστηρικτών, όπως δήλωσαν στην κάμερα της DW.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, τον Ιούλιο του 2019 η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών έχει χαρακτηρίσει την ομάδα ως «αναγνωρισμένο ακροδεξιό κίνημα», καθώς διαπίστωσε ότι οι απόψεις της ομάδας «δεν ήταν συμβατές με το γερμανικό σύνταγμα».
«Πρέπει όχι μόνο να επικεντρωθούμε σε αυτούς τους εξτρεμιστές με βίαιες τάσεις, αλλά και να προσέχουμε εκείνους τους ανθρώπους που πυροδοτούν την κατάσταση με τη ρητορική τους» ανέφερε ο πρόεδρος της υπηρεσίας, τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στους εξτρεμιστές.
«Σύνορα κλειστά, έλεος σε κανέναν»
Την ίδια στιγμή επικίνδυνα φαινόμενα παρατηρούνται στη βόρεια Ελλάδα, από μαθητές Γυμνασίου οι οποίοι προχώρησαν σε αποχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας seleo.gr «σε ένδειξη συμπαράστασης για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στον Έβρο για τη φύλαξη των συνόρων, μαθητές σχολείου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν αποχή. Πρόκειται για τους μαθητές του πρώτου σχολείου Μαλακοπής, οι οποίοι τις πρώτες τρεις σχολικές ώρες πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα τους ως συμπαράσταση στους στρατιώτες που φυλάνε τα σύνορα στον Έβρο».
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι τα συνθήματα που επέλεξαν να γράψουν οι μαθητές, τα οποία προωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις.
Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τα πανό γράφουν: «Τρίζουν τα κόκαλα των ηρώων του ’21» και «Σύνορα κλειστά, έλεος σε κανέναν».
Reuters: Κάποτε υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης, τώρα εχθρική απέναντι στους πρόσφυγες
Η φωτογραφία με τον ξυλοδαρμό του ρεπόρτερ αναπαράχθηκε και από το Reuters.
«Στο νησί της Λέσβου, μια ομάδα Ελλήνων επιχείρηση να αποτρέψει μια βάρκα γεμάτη με μετανάστες να μπει στο λιμάνι. ‘’Πηγαίνετε πίσω στην Τουρκία’’ φώναζε μια ομάδα ‘’κουκουλοφόρων’’» αναφέρει το Reuters.
Σε άλλο του άρθρο το Reuters αναφέρεται στη γενική εικόνα που επικρατεί στο νησί, υπογραμμίζοντας την αλλαγή στάσης των ντόπιων σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατάσταση που είχαν βιώσει το 2016.
«Φύγετε» φώναζε στα αγγλικά την περασμένη Κυριακή μια κομψά ντυμένη γυναίκα με γυαλιά ηλίου και μαύρο δερμάτινο μπουφάν φώναζαν προς τους περίπου 40 μετανάστες στο σκάφος που πλησίασε το μικρό λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς. Μια γυναίκα με μαντίλα στο σκάφος κούνησε το δάκτυλό της σαν να της απαντούσε «όχι» ενώ ένα μωρό έκλαιγε γοέρα.
«Η εχθρική υποδοχή, αν και όχι απαραίτητα αντιπροσωπευτική, δεν είχε καμία σχέση με τις σκηνές του 2015 και του 2016, όταν οι Ελληνες άνοιξαν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες του πόλεμου της Συρίας και άλλους, τότε που οι κάτοικοι της Λέσβου ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης» σημειώνει το άρθρο.
«Πέντε χρόνια αργότερα, έχει προκύψει μια δεύτερη μεταναστευτική κρίση, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε πως δεν θα κρατήσει άλλο στην επικράτειά της εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, καταργώντας τη συμφωνία του 2016 που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ενας αμερικανός εθελοντής, ο Τσάρλι Μάγιερς, δήλωσε ότι πιθανότατα θα αποχωρήσει από τη Λέσβο άμεσα. «Η διάθεση είναι εντελώς διαφορετική. Ηταν το νησί της αλληλεγγύης, αλλά φαίνεται ότι οι ντόπιοι εξαντλούνται» ανέφερε στο Reuters.
«Πολλοί ντόπιοι είναι πολύ καλοί και μας υποστηρίζουν. Είναι μια μικρή ομάδα ντόπιων που είναι πολύ επιθετικοί και επικίνδυνοι» καταλήγει το άρθρο.
Γιατρός περιγράφει στην Guardian τα ακροδεξιά πογκρόμ
«Φύγαμε γιατί φοβόμασταν για τη ζωή μας» δηλώνουν στον Guardian ξένοι γιατροί που είχαν πάει εθελοντικά στη Μόρια, αλλά αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς που υπέστησαν από ομάδες ακροδεξιών στη Λέσβο.
«Ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό», εξομολογήθηκε η γιατρός Βικτόρια Μπράντλεϊ, μέλος ιατρικής ομάδας από την Ιρλανδία, με την αρθρογράγο να παρατηρεί πως η φωνή της γιατρού εξακολουθούσε να είναι σπασμένη από «φόβο και εξάντληση».
«Δεν ξέρω πώς αλλά κάπως καταφέραμε να οδηγήσουμε πίσω προς το camp και να αναζητήσουμε καταφύγιο εκεί. Πρόσφυγες ήταν τόσο ευγενικοί, μας έφεραν φαλάφελ και κουβέρτες. Περάσαμε τη νύχτα σε ένα κοντέινερ. Ήταν εντελώς παγωνιά. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν οι άνθρωποι που βρίσκονταν έξω στις σκηνές», προσθέτει.
- Ντόναλντ Τραμπ: Η στιγμή που φτάνει στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα
- Exit polls: 7 στους 10 ανησυχούν για την βία μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ρεκόρ, τα προβληματικά μηχανήματα και η χειροκίνητη καταμέτρηση σε 4 πολιτείες-κλειδιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο στην Επιτροπή Νομιμοποίησης – Στα «μαχαίρια» οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
- Ο Τραμπ ξεσπά σε δημοσιογράφο όταν τον ρωτά για τις αμβλώσεις
- Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο exit poll δείχνει νικήτρια τη Χάρις – Παραμένει θρίλερ