Προσφυγικό : Βγαίνει από το λήθαργο η Ευρώπη, αλλά ο χρόνος πιέζει και ο Ερντογάν αποθρασύνεται
Κινητοποίηση υπάρχει τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αφορμή την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει «φωτιά» στην Ευρώπη ανοίγοντας τη στρόφιγγα και στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο
Κινητοποίηση υπάρχει τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αφορμή την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βάλει «φωτιά» στην Ευρώπη ανοίγοντας τη στρόφιγγα και στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο.
Παρά την επιμονή της Γερμανίας, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή -μαζί με άλλες χώρες- πάσχιζε να εντάξει στο τελικό κείμενο θετικές διατυπώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του Μεταναστευτικού η Αθήνα κατάφερε τελικά να αποσπάσει μία διατύπωση που καλύπτει, σε ένα ποσοστό τις ελληνικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Παρ’όλα αυτά όμως και παρά τα μηνύματα στήριξης της ΕΕ, αλλά και των ηγετών της -που αναγνωρίζουν πλέον ανοιχτά ότι η Άγκυρα επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ στέλνοντας πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα- τα οποία έχουν μόνο λεκτικό χαρακτήρα και με την κρίση που έχει φέρει η συσσώρευση χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή του Έβρου να γιγαντώνεται καθημερινά χρειάζεται η Ευρώπη να παρέμβει ουσιαστικά και να μην μείνει μόνο στα 700 εκατ. ευρώ και στην ομάδα ταχείας παρέμβασης της Frontex, με επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα.
Άλλωστε οι ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και οφείλουμε όλοι να δράσουμε υπεύθυνα και αποφασιστικά. Μόνο έτσι θα αποτραπούν επικίνδυνα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα η αποχή μαθητών από Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «σύνορα κλειστά, έλεος σε κανέναν», αλλά και η άνοδος και πάλι στην επιφάνεια ακροδεξιών στοιχείων με περιστατικά όπως επιθέσεις κατά ρεπόρτερ, χυδαίες εκφράσεις κατά εγκύων προσφύγων και εκφοβισμός ξένων γιατρών στη Μυτιλήνη, με πολλά από αυτά να κάνουν και τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ.
Παράλληλα ο Ερντογάν συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι του διαχέοντας τα fake news με ταχύτητα φωτός, με κάποια από αυτά μάλιστα να μην μένουν μόνο στα social media και τα τουρκικά ΜΜΕ και να αναδημοσιεύονται από πολύ μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το Reuters και στη συνέχεια όσα ΜΜΕ δημοσιεύουν τα τηλεγραφήματά του.
Φυσικά όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη σκιά των «μαχών» τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά, με τα επεισόδια να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Συμβούλιο ΕΕ προς Άγκυρα: Μην χρησιμοποιείτε τη μεταναστευτική πίεση για πολιτικούς σκοπούς
Έπειτα από πολύ σκληρή διπλωματική μάχη και παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών οι οποίες πάσχιζαν να εντάξουν στο τελικό κείμενο θετικές διατυπώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, η Αθήνα κατάφερε τελικά να αποσπάσει μία διατύπωση που καλύπτει, σε ένα ποσοστό τις ελληνικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και ενώ μαίνεται η κρίση με τη συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.
«Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή»
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο που βρίσκεται εν γνώσει του «Βήματος», «ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξημένο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχει κάνει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, απορρίπτει σθεναρά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή» αναφέρεται στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν.
Κομβική για την έκβαση της συνεδρίασης ήταν η παρουσίας της «τρόικας» του στενότατου συνεργάτη του Πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου (που τρέχει την «εξωτερική πτυχή» του ζητήματος). Η παρουσία των τριών ανδρών έδωσε το μήνυμα του πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει το ζήτημα η Αθήνα
Παράλληλα, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Επιπλέον, «οι μετανάστες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να διαβούν παράνομα περάσματα από ξηράς ή θαλάσσης».
Καλούνται δε τόσο η Τουρκία όσο και οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ να μεταδώσουν το σχετικό μήνυμα. Επίσης ζητείται η αποτροπή της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, στην οποία επιδίδονται κατά κόρον οι τουρκικές αρχές.
Επιπλέον, «το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσθετη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τη δέσμευση να χορηγήσει άμεσα 350 εκατομμύρια ευρώ και την πρόταση για επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης του μεταναστευτικού και των συνόρων».
«Σταμάτα να στέλνεις τους μετανάστες στα σύνορά μας»
Σαφές ήταν νωρίτερα και το μήνυμα του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μπορέλ, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και μιλώντας ξεκάθαρα για οργανωμένη επιχείρηση της Τουρκίας να στείλει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα της Ελλάδας και παράλληλα της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ότι είπε στον τούρκο πρόεδρο πως η κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, καθώς και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να ενθαρρύνει περαιτέρω μετακινήσεις μεταναστών προς τα σύνορα με κράτη της ΕΕ.
Ο Μπορέλ, μιλώντας έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, περιέγραψε τη συνάντησή τους ως μακρά και ωφέλιμη.
Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμορφώνεται πλέον προς τη συμφωνία του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε στόχο να σταματήσουν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα την καταβολή στην Τουρκία αρωγής ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εξάλλου ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 170 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.
Από το ποσό αυτό, 60 εκατ. ευρώ θα αφιερωθούν στη βορειοδυτική Συρία που μαστίζεται από σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ο Μπορέλ στη συνέντευξη που έδωσε στην Άγκυρα αφού συναντήθηκε με τούρκους αξιωματούχους.
«Ζωές ανθρώπων μπορεί να κινδυνεύσουν»
Παράλληλα, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εργασθεί με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης στη Συρία.
Παράλληλα, προειδοποίησε πως η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη υπονομεύει την εμπιστοσύνη.
«Μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, οι οποίες χρειάζονται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Ζωές ανθρώπων μπορεί να κινδυνεύσουν» έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στην Άγκυρα, μεταξύ άλλων και με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν περαιτέρω αρωγή εκ μέρους της ΕΕ για να βοηθηθεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει «τις προκλήσεις που απορρέουν από την κατάσταση στη Συρία», σύμφωνα με δήλωση της ΕΕ. Με τη σειρά της, η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα «να τηρήσει τις υποχρεώσεις της» βάσει της συμφωνίας του 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη μετανάστευση.
Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης επιπλέον 170 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους πιο ευάλωτους στη Συρία, περιλαμβανομένων 60 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη βορειοδυτική Συρία.
«Χαστούκι» της Γαλλίας στον Ερντογάν: Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να υποκύψει στον «εκβιασμό» της Τουρκίας με το προσφυγικό και πως τα σύνορά της θα παραμείνουν κλειστά, έστειλε και η Γαλλία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υποκύψει σ’ αυτόν τον εκβιασμό (…) Τα σύνορα της Ελλάδας και του Χώρου Σένγκεν είναι κλειστά και θα φροντίσουμε να παραμείνουν κλειστά, για να είμαστε ξεκάθαροι!» ξεκαθάρισε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η Γαλλία.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο Λε Ντριάν είπε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβει μια «ειλικρινή εξήγηση» εκ μέρους της Άγκυρας για να γνωρίζει «προς ποια πλευρά» κλίνει αυτή η σύμμαχος χώρα, η οποία έχει προσεγγίσει πολύ τη Μόσχα με αφορμή τη συριακή κρίση.
«Βρισκόμαστε στην ίδια συμμαχία (…) Πιστεύω ότι μας χρειάζεται να έχουμε τάχιστα μια μεγάλη, ειλικρινή, δημόσια διασαφήνιση με την Τουρκία για να γνωρίζουμε με ποια πλευρά είναι ο καθένας και πού βρίσκονται τα κοινά συμφέροντά μας» κατέληξε ο Λε Ντριάν.
Παροχή βοήθειας στην Ελλάδα θα εξετάσει το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει μια συρροή μεταναστών στα σύνορά της με την Τουρκία και, εν ανάγκη, τη μετεγκατάσταση ορισμένων εξ αυτών, ανέφερε σε νέες δηλώσεις του γάλλος ΥΠΕΞ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών την ΕΕ θα εξετάσουν αύριο και την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ την παροχή «βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, κυρίως για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.
Θα προτείνουν επίσης «μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου», πρόσθεσε. Προβλέπεται εξάλλου και η χορήγηση «ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού».
Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει, εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν, την αποστολή μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, τελωνειακούς και συνοριοφύλακες.
«Ο σκοπός μας είναι να φροντίσουμε ώστε τα σύνορα αυτά να παραμείνουν κλειστά και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή θέση θα είναι πολύ σθεναρή. Αύριο θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την ασφάλεια των συνόρων μας», συνέχισε ο Λε Ντριάν.
Η Ελλάδα παρουσίασε την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα
Νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξη τύπου σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τις Βρυξέλες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσίασαν τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα με την Τουρκία.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αφού παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει την υποστήριξη της Τουρκίας στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα, επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «πραγματική απειλή μαζικής εισροής» με τη χειραγώγηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019, οι τουρκικές αρχές είχαν απειλήσει ρητά ότι πρόκειται να κάνουν ό,τι συνέβη σήμερα.
Στην κρίση αυτή, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα, απάντησε άμεσα και αύξησε στο μέγιστο την επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της, ανέστειλε μέχρι και για ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί, και τέλος ζήτησε από τους εταίρους της στην Ε.Ε. βοήθεια χρηματοδοτική, επιχειρησιακή (μέσω της Frontex και της ομάδας ταχείας υποστήριξης και μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας) καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου διαθέσιμου μέσου, ιδίως των διπλωματικών οδών, για την επιστροφή των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους.
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την επικείμενη απειλή με τη μέγιστη ανθεκτικότητα και θα συνεχίσει να το κάνει, όχι μόνο διασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία της αλλά και την ακεραιότητα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης, ζητώντας την αλληλεγγύη της Ε.Ε..
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχΐδης, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως μετά τις πρώτες επιθέσεις «που στρέφονταν εναντίον των δυνάμεών μας και ήταν πραγματικά άνευ προηγουμένου από την άποψη της έντασης και της βιαιότητας». Πρόσθεσε εξάλλου, ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες προμήθευαν τους μετανάστες με δακρυγόνα και άλλα αντικείμενα, προκειμένου να καταστρέψουν το φράχτη. Κατήγγειλε επίσης, ότι στα σύνορα βρίσκονται 10.000-15.000 μετανάστες που περιμένουν να εισέλθουν παράνομα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη μετακίνηση μεταναστών, αλλά για μια κυνική χειραγώγηση της ελπίδας απελπισμένων ανθρώπων με γεωπολιτικούς στόχους και για να εκβιαστεί η Ε.Ε.». Υπενθύμισε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει στο παρελθόν πολλές δηλώσεις ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, για τις οποίες σχολίασε ότι αποτελούν «σαφώς μια ανοικτή πρόσκληση προς τους λαθροδιακινητές και προς τους μετανάστες, να κινηθούν κοντά στα σύνορα», αλλά και «σαφή απόδειξη ότι η Άγκυρα ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι αυτές οι πολιτικές της Τουρκίας «είναι πολύ επικίνδυνες ακόμα και για την περιφερειακή σταθερότητα».
«Όργιο» τουρκικής προπαγάνδας
Ενώ η Ελλάδα πασχίζει να αντιμετωπίσει ακόμα μια προσφυγική κρίση, η μηχανές προπαγάνδας της Τουρκίας έχουν πάρει μπρος και λειτουργούν με πυρετώδεις ρυθμούς.
Σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες τουρκικά ΜΜΕ διακίνησαν την είδηση ότι οι ελληνικές αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν πρόσφυγα στον Έβρο.
Μάλιστα, το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε την είδηση ως έκτακτο γεγονός, τοποθετώντας την στην κορυφή της επικαιρότητας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Anadolu, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές της Αδριανούπολης, ένας πρόσφυγας σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν όταν η ελληνική αστυνομία και συνοριακές μονάδες επιτέθηκαν κατά των συγκεντρωμένων με καπνογόνα, δακρυγόνα, πλαστικές και αληθινές σφαίρες.
Στην ανακοίνωση από το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής σημειώνεται ότι στην περιοχή είχε βρεθεί αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τον βουλευτή Χακάν Τσαβούσογλου, αλλά και τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και άλλους οκτώ συνοδούς.
Η επιτροπή πραγματοποίησε επίσκεψη για να εξετάσει την κατάσταση και στην έκθεσή της ανέφερε: Αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με καπνογόνα, δακρυγόνα, πλαστικές και αληθινές σφαίρες τραυματίζοντας έξι μετανάστες άλλους στα πόδια, άλλους στο κεφάλι και άλλους στο στήθος. Ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών ξεψύχησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κάνει λόγο για θάνατο πρόσφυγα από ελληνικά πυρά. Τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, και πάλι τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πρόσφυγα που «πυροβολήθηκε στην πλάτη από έλληνα στρατιώτη και έπεσε νεκρός».
Μάλιστα, το πήγαν ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως ο νεκρός είναι ο Ahmet Ebu Emed, ο οποίος έφτασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τη βοήθεια φίλων του.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι η είδηση αναδημοσιεύτηκε και στο Reuters, το οποίο επικαλούνταν δύο πηγές των τουρκικών αρχών, και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε από μεγάλα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα το Yahoo News.
Μάλιστα, μέσω social media διακινούνταν και ένα βίντεο που όπως υποστηρίζει ο χρήστης που το αναρτά -δηλώνει δημοσιογράφος του BBC- δείχνει το θύμα, λίγα λεπτά αφότου χτυπήθηκε από τα ελληνικά πυρά.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες
Για δύο νεκρούς έκανε λόγο και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ είπε πως «η Αθήνα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο για το μεταναστευτικό. Οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες και τραυμάτισαν σοβαρά άλλον ένα».
Φυσικά, όλες οι παραπάνω ψευδείς ειδήσεις διαψεύστηκαν άμεσα από την Ελλάδα.
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ