Προσφυγικό : Υποσχέσεις και 700 εκατ. από ΕΕ, ενώ οι εξαθλιωμένοι «εισβολείς» παραμένουν στα συρματοπλέγματα
Κι όμως το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού να εξαντλείται στο εάν θα «αντέξουν» τα συρματοπλέγματα και θα πετύχει η απώθηση των ταλαιπωρημένων προσφύγων που στέλνει ο Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα για να πιέσει την Ευρώπη να του δώσει περισσότερα χρήματα και να εξασφαλίσει την ανοχή της για τις επεκτατικές τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία
Η εικόνα των επικεφαλής των τριών κορυφαίων θεσμών της Ευρώπης μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκονται στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο και να πετούν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί και το μέγεθος του δράματος και της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελίσσεται στα ελληνικά σύνορα, μετά τους τσαμπουκάδες του Ερντογάν, έχει σαφώς υψηλό συμβολισμό.
Το μήνυμα στον Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν καθαρό, τουλάχιστον ως προς το ότι η Ευρώπη δεν αδιαφορεί για το ζήτημα και δεν αφήνει την Ελλάδα αβοήθητη στην αντιμετώπισή του.
Η χειροπιαστή ευρωπαϊκή βοήθεια έχει δύο σκέλη: το πρώτο αφορά στην ομάδα ταχείας παρέμβασης της Frontex, με επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα.
Το δεύτερο αφορά σε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αυστηρά «στη διαχείριση των συνόρων».
Στις κοινές δηλώσεις δεν έλειψαν φυσικά οι εκδηλώσεις θαυμασμού για όσα κάνει η Ελλάδα για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, συγκινητικά λόγια αλληλεγγύης, συστάσεις –σε προσεκτικό ύφος και τόνο, όμως- προς την Τουρκία κυρίως για να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες που σύναψε το 2016 με την ΕΕ και μεγάλη δόση από τις γνωστές πλέον υποσχέσεις και αόριστες δεσμεύσεις της Ευρώπης περί στήριξης και «θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να βοηθήσουμε».
Χρήμα και συμπάθεια για να κάνει η Ελλάδα «πόρτα» στην Ευρώπη
Πέραν τούτων ουδέν, τονίζουν οι πιο κυνικοί -ή απλώς ρεαλιστές-, μιλώντας για χρήμα και συμπάθεια προκειμένου η Ελλάδα να εκτελεί σωστά τον ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης, ωσάν το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού να εξαντλείται στο εάν θα «αντέξουν» τα συρματοπλέγματα και θα πετύχει η απώθηση των ταλαιπωρημένων προσφύγων που στέλνει ο Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα για να πιέσει την Ευρώπη να του δώσει περισσότερα χρήματα και να εξασφαλίσει την ανοχή της για τις επεκτατικές τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Λες και αν οι εξαθλιωμένοι «εισβολείς» απομακρυνθούν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έχει λυθεί ως δια μαγείας.
Κουβέντα από τους Ευρωπαίους για τα νησιά που σηκώνουν εδώ και χρόνια το κυριότερο βάρος του προσφυγικού, ούτε λέξη για τους χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στα κέντρα υποδοχής σε συνθήκες εξαθλίωσης, ούτε στάλα κριτικής για τα κράτη-μέλη που αρνούνται πεισματικά να σηκώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί από το βάρος του προσφυγικού.
«Δεν μας βοήθησαν, όπως θα έπρεπε γιατί να το κάνουν τώρα;»
Ο πρότερος μη έντιμος βίος της Ευρώπης στο ζήτημα του προσφυγικού ρίχνει σκιές στην επίσκεψη της Ευρωπαίων αξιωματούχων και κάνει ιδιαιτέρως δύσπιστους και καχύποπτους τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από το προσφυγικό.
Ενδεικτικές οι δηλώσεις κατοίκων των Καστανιών, του ακριτικού χωριού του Έβρου, στο GRTimes.gr. Όπως λένε η Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια δεν έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη της για το μεταναστευτικό πρόβλημα που γι’ αυτούς αποτελεί την καθημερινότητά τους.
«Η Ευρώπη δεν μας βοήθησε, όπως θα έπρεπε», αναφέρουν. Άλλωστε, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την περιοχή, ενώ καθημερινά όλο τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς μετανάστες περνούσαν τα σύνορα, αν και –βέβαια- όχι με τέτοια μαζικότητα.
«Δεν έχω εμπιστοσύνη ότι θα βοηθήσει η Ευρώπη. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός ότι θα βοηθήσουν» συνοψίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών, Σταύρος Τζιαμαλίδης, που από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει την ανησυχία του για τα κύματα μεταναστών που έχουν φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Καλό ήταν που ήρθαν αλλά για να δούμε» δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Sputnik.
Αόριστα ευχολόγια «άκουσε» από τα ευρωπαϊκά χείλη η Αντιπολίτευση
Ευχολόγια και αόριστες διακηρύξεις «άκουσε» από τα ευρωπαϊκά χείλη και η Αντιπολίτευση.
Οι Ευρωπαίοι σέρβιραν «ξαναζεσταμένο φαγητό», σύμφωνα με την Αντιπολίτευση, με κόμματα να εγκαλούν την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας «αποδέχεται την αποποίηση ευθυνών της Ευρώπης» και τα σχέδια της για μετατροπή της Ελλάδας «σε αποθήκη ψυχών» και να ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων και την υιοθέτηση πιο αυστηρής στάσης έναντι της Ευρώπης.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε μάλιστα την ΕΕ ότι «ενθαρρύνει τον Ερντογάν να παίζει τα δικά του παιχνίδια» υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ θυμάται τα ελληνικά σύνορα μόνο όταν πρόκειται να απωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που η ίδια δημιουργεί με τις επεμβάσεις της, όταν όμως πρόκειται για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, τότε «σφυρίζει κλέφτικα».
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει βέτο «σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που απαιτεί ομοφωνία από τα Κράτη-Μέλη, μέχρι να υποχρεωθούν στη ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».
- Exit polls: 7 στους 10 ανησυχούν για την βία μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ρεκόρ, τα προβληματικά μηχανήματα και η χειροκίνητη καταμέτρηση σε 4 πολιτείες-κλειδιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο στην Επιτροπή Νομιμοποίησης – Στα «μαχαίρια» οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές
- Ο Τραμπ ξεσπά σε δημοσιογράφο όταν τον ρωτά για τις αμβλώσεις
- Εκλογές ΗΠΑ: Το πρώτο exit poll δείχνει νικήτρια τη Χάρις – Παραμένει θρίλερ
- Γιατί ο Τραμπ μπορεί να ψηφίσει παρόλο που είναι «καταδικασμένος εγκληματίας» ;