Δήμαρχος Παιανίας: Προσωπικός στόχος είναι η πόλη μας να γίνει προσβάσιμη στα άτομα με ειδικές ανάγκες
Ισίδωρος Μάδης: Να γκρεμίσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που τους κάνουν να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας.
Ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, ανέλαβε την διακυβέρνηση του δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Στους πρώτους μήνες έθεσε ως προτεραιότητα να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα που απασχολούσαν τους δημότες του. Όπως η κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως για την δημοτική κοινότητα των Γλυκών νερών. ¨Μετά από προσπάθειες αλλά και καθυστερήσεις 24 ετών ολοκληρώθηκε η διαδικασία και κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής με την οποία από αύριο κιόλας οι κάτοχοι γης μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ενώ στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται η αξία οδηγώντας σε συνολική αναβάθμιση” δηλώνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσει και το θέμα στέγασης των μαθητών της περιοχής, που εντάθηκε με την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
“Παραλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενήσουν τα παιδιά της προσχολικής αγωγής. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και έτερο, εξίσου σημαντικό θέμα, τον πολύ μεγάλο αριθμό των μαθητών της Α’ δημοτικού για τη δημοτική ενότητα Παιανίας” μας δηλώνει και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται με λεπτομέρειες.
Βάζει ψηλά και το πήχυ σχετικά με τους δημότες του που έχουν ειδικές ανάγκες. “Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω μέχρι να γίνει πράξη: στόχος μου προσωπικός είναι η πόλη μας να γίνει προσβάσιμη στα άτομα με ειδικές ανάγκες.. Να γκρεμίσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που τους κάνουν να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας”, λέει σχετικά.
Θα μπορούσαν οι Δήμοι να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης με την κατάλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας με στοχευμένες δράσεις; Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό χωρίς πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική πολιτική εξουσία και μεταφορά προς τους δήμους;
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων υπάρχει, το πρόβλημα ξεκινά λόγω των συναρμοδιοτήτων. Αυτό είναι που θα πρέπει να αλλάξει. Οι δήμοι εκ των πραγμάτων αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης. Όσο μια τοπική κοινωνία αναπτύσσεται και ευημερεί τόσο παρασύρει προς την ίδια κατεύθυνση και γειτονικές περιοχές – δήμους. Επιπλέον οι δήμοι είναι εκείνοι που μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένο τρόπο ανάπτυξης που να ταιριάζει με το προφίλ του και τις ανάγκες των κατοίκων τους.
Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι έμπορος για να μπορεί να δημιουργήσει νέα έσοδα. Αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει συνθήκες για συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς ώστε να περιορίσει τα κόστη του. Η χρηστή διαχείριση των πόρων είναι το προαπαιτούμενο. Τα έσοδα του δήμου οφείλει η κάθε διοίκηση να τα επιστρέφει στους δημότες της βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του. Αυτό για εμάς είναι απαράβατος κανόνας.
Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελούν για εσάς τους δημάρχους ανασταλτικός παράγοντας; Έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ωρίμανση των μελετών για να μην αναφέρουμε και στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Τι πρέπει να γίνει;
Είναι συχνό το φαινόμενο, ειδικά στις περιπτώσεις των μελετών, να κινούμαστε ιδιωτικά χάρη σε φίλους της πόλης που αναλαμβάνουν το κόστος ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Όσον αφορά την γραφειοκρατία και την πολυνομία διαπιστώνουμε μια διάθεση από την κυβέρνηση να περιορίσει τις συνέπειες παρεμβαίνοντας επί της ουσίας. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αυτή. Την ίδια ώρα, δυστυχώς, υπάρχουν κανόνες δημοκρατίας που προκαλούν καθυστερήσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν πολλά. Αλλά και λίγα να αλλάξουν, η διαφορά θα είναι εμφανείς για όλους μας.
Η κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης στη δημοτική κοινότητα Γλυκών Νερών κ. Μάδη, έδωσε λύση σε 2500 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες σχετικές στα διοικητικά όρια του δήμου σας;
Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη αυτή που αναφέρετε. Ξημέρωσε μια νέα μέρα για τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Βόρεια Γειτονιά στα Γλυκά Νερά. Μετά από προσπάθειες αλλά και καθυστερήσεις 24 ετών ολοκληρώθηκε η διαδικασία και κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής με την οποία από αύριο κιόλας οι κάτοχοι γης μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους ενώ στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται η αξία οδηγώντας σε συνολική αναβάθμιση. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη Παιανία.
Φυσικά και υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες εκκρεμότητες τις οποίες και πιέζουμε να λυθούν το συντομότερο. Δυστυχώς όμως δεν είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της δημοτικής αρχής.
Στην περίοδο της κρίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση, κράτησε όρθιες της κοινωνίες. Ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ είναι για εσάς μείζονος σημασίας και πως σκοπεύετε να τον ενισχύσετε περαιτέρω; Συμφωνείτε πως απαιτούνται ενέργειες, για την επανένταξη κοινωνικών ομάδων οι οποίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ώστε να παρέχουν ευκαιρίες και κίνητρα συμμετοχής των δημοτών στην κοινωνία με συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνες;
Καταρχήν να σημειώσω πως στην τοπική μας κοινωνία δεν υπήρξαν ακραία περιστατικά από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και σήμερα. Φυσικά όμως δεν μείναμε αλώβητοι. Σε κοινωνικό επίπεδο ο δήμος Παιανίας έχει Κοινωνικό Παντοπωλείο μέσω του οποίου ενισχύει τους έχοντες πραγματική ανάγκη. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να επανδρωθεί και να λειτουργήσει κοινωνικό φροντιστήριο για την στήριξη των μαθητών οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι πολύ σημαντικό να προχωράμε με μια λογική κοινωνικής συνοχής και για εμάς αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Ειδική μέριμνα σκοπεύετε να λάβετε για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία; Έχετε στο πρόγραμμα σας έργα και ήπιες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα τους;
Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω μέχρι να γίνει πράξη: στόχος μου, προσωπικός μου στόχος είναι η πόλη μας να γίνει προσβάσιμη στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να γκρεμίσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που τους κάνουν να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας.
Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, στο δήμο μας υπάρχει σε λειτουργία, έστω και με προβλήματα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αυτό σκοπεύουμε να το ενισχύσουμε ώστε κανένας να μην νιώθει μόνος του και κυρίως να έχει την βοήθεια εκείνη που πρέπει.
Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;
Άμεση προτεραιότητα για εμάς έχουν μιας σειρά από έργα υποδομής. Αρχής γενομένης από κατασκευή νέων σχολικών μονάδων σε σύνολο Δήμου, συνεχίζοντας με διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων στις νεοενταχθείσες στο σχέδιο πόλης περιοχές και οπωσδήποτε με την αντιπλημμυρική θωράκιση των Γλυκών Νερών. Ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση σχετικής μελέτης ώστε να υποβάλουμε προς χρηματοδότηση το έργο αυτό στην Περιφέρεια Αττικής. Πρόθεση μας είναι να δημιουργηθούν και οι προβλεπόμενες πλατείες που θα προσφέρουν ποιότητα ζωής ειδικά στους κατοίκους των Γλυκών Νερών. Οι χώροι έχουν επιλεγεί από χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκαν τα έργα. Προτεραιότητα μας επίσης είναι και έργα προσβασιμότητας σε ΑμεΑ. Υπάρχουν αρκετά έργα υποδομών που σχεδιάζουμε αλλά προς ώρας δεν θα ήθελα να επεκταθώ προτού να είμαι σίγουρος πως είναι υλοποιήσιμα. Στο τέλος της θητείας μου θέλω να είμαι συνεπής προς τους δημότες. Όσα έχει ανακοινώσει η δημοτική αρχή να έχει υλοποιηθεί ή να είναι προς υλοποίηση.
Ως δήμος αντιμετωπίσατε δυσκολίες να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις που δημιούργησε η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Που βρισκόμαστε σήμερα;
Παραλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι χώροι για να φιλοξενήσουν τα παιδιά της προσχολικής αγωγής. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και έτερο, εξίσου σημαντικό θέμα, τον πολύ μεγάλο αριθμό των μαθητών της Α δημοτικού για τη δημοτική ενότητα Παιανίας. Σε συνεννόηση με την διεύθυνση Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής επιλέξαμε την εξαίρεση, άρα και την χρήση voucher, για τα Γλυκά Νερά και την μετακίνηση του 4ου Νηπιαγωγείου Παιανίας στο χώρο του πρώην 1ου δημοτικού στη κεντρική πλατεία Παιανίας. Η μετακίνηση του 4ου Νηπιαγωγείου από το χώρο του 4ου Δημοτικού που συστεγάζονταν, συνέδραμε στο να μπορέσει το 4ο Δημοτικό σχολείο Παιανίας να φιλοξενήσει τους μαθητές και από τα υπόλοιπα τρία Δημοτικά σχολεία της Παιανίας.
Παράλληλα ήρθαμε σε συμφωνία με την διοίκηση της ΚΤΥΠ για την άμεση κατασκευή του 3ου Νηπιαγωγείου στο Φούρεσι, σε χώρο του Δήμου αλλά με αποκλειστική χρηματοδότηση της ΚΤΥΠ με την χρήση δύο προκατασκευασμένων αιθουσών καθώς επίσης μιας αίθουσας γραφείου αλλά και των απαραίτητων βοηθητικών χώρων. Παράλληλα συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του 4ου Νηπιαγωγείου Παιανίας στον ίδιο χώρο που βρίσκεται το 4ο Δημοτικό μέσω επέκτασης. Ένα ακόμα νηπιαγωγείο θα προστεθεί στα Γλυκά Νερά για το οποίο εκδίδεται άμεσα η άδεια δόμησης.
Παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και με το Παιδείας. Και θα πρέπει με την ευκαιρία που μου δίνετε κ. Ράπτη, να ευχαριστήσω την
Υφυπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη που στέκεται αρωγός μας.
Συμφωνείτε με την δυνατότητα να αναθέτετε σε ιδιωτικές εταιρίες την αποκομιδή σκουπιδιών; Γενικά πιστεύετε πως το δημόσιο χωρίς την ιδιωτική παρέμβαση μπορεί να υπηρετήσει με συνέπεια τους ρόλους του; Επίσης με τα θέματα αποχέτευσης, υδροδότησης και ηλεκτροφωτισμού που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς προβλήματα τι έχετε κάνει;
Να ξεκινήσουμε με το θέμα της αποχέτευσης. Το έργο είναι σε εξέλιξη και προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Φορέας του έργου είναι η ΕΥΔΑΠ. Το αποτέλεσμα του έργου θα φανεί με την ολοκλήρωσή του αλλά έως τότε να ζητήσω από όλους τους δημότες μας να δείξουν ανοχή στα προβλήματα που προκύπτουν, προβλήματα απολύτως φυσιολογικά σε τέτοιας κλίμακας έργα. Το θέμα της υδροδότησης είναι σύνθετο στην Παιανία καθώς υπάρχουν και ιδιωτικά δίκτυα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αναπτύχθηκαν γειτονιές σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι δημότες μας απολαμβάνουν το πολύτιμο αυτό αγαθό χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Για τον ηλεκτροφωτισμό υπάρχουν κάποιες σκέψεις και σχέδια, είναι νωρίς όμως να επεκταθώ καθώς βρισκόμαστε σε συζητήσεις με στόχο την μείωση του κόστους και την καλύτερη κάλυψη της πόλης.
Όσον τώρα αφορά την συνεργασία των ΟΤΑ με ιδιώτες, προσωπικά δεν είμαι αντίθετος εφόσον όμως υπάρχει ένας ξεκάθαρο πλαίσιο μέσω του οποίου θα θωρακίζονται τα συμφέροντα των δημοτών και κατοίκων. Το δημόσιο μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά αυτό δεν είναι πάντα υπέρ των δημοτών. Το ίδιο ισχύει και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπών αερίου. Θα ενθαρρύνετε και πως αυτές την εναρμόνιση με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις;
Να μου επιτρέψετε να διευκρινίσω πως δεν είναι απλά μια τάση της εποχής, κάτι που θα ερμηνευόταν ως μόδα. Είναι μια ανάγκη και μια υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές. Επί της ουσίας τώρα: ως διοίκηση μια από τις πρώτες μας κινήσεις ήταν η ένταξη του Δήμου Παιανίας στον Σύνδεσμο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων. Ο Σύνδεσμος των 21 ΟΤΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999 με πρωτοβουλία Δημάρχων της Βόρειας-Βορειοανατολικής Αττικής, έχει ως σκοπό του σύμφωνα και με το καταστατικό του να αποτελεί με την από κοινού δράση των μελών του, ένα Συλλογικό Όργανο για τους Δήμους μέλη του, για δράσεις στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων.
Παράλληλα προχωρήσαμε στην έγκριση νέα κυκλοφοριακής μελέτης η οποία αλλάζει τον χάρτη στην περιοχή μας διορθώνοντας αστοχίες τους παρελθόντος και δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο το οποίο επιτρέπει την πρόσβαση στην πόλη μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και φυσικά των εκπομπών αερίων. Παράλληλα λαμβάνονται δράσεις για την προστασία του Υμηττού ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας. Ήδη έχει γίνει δεντροφύτευση ενώ είμαστε σε συνεργασία με τους λοιπούς δήμους. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, από τα κτίρια της διοίκησης μέχρι τον ηλεκτροφωτισμό. Για όλα αυτά υπάρχει σχεδιασμός ώστε με την λήξη της θητείας μας να υπάρχουν απτά αποτελέσματα που θα μπορεί να διακρίνει ο κάθε δημότης. Με την ευκαιρία να καλέσω και τους κατοίκους της πόλης μας να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους δίνει η πολιτεία για να αναβαθμίσουν τις οικίες τους μειώνοντας τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Το οφείλουν στις επόμενες γενιές αλλά και οι ίδιοι θα μπορούν να ωφεληθούν.
Οι Δομές υγείας στο δήμο σας καλύπτουν τις ανάγκες; Ρωτάμε διότι οι αυξημένοι δείκτες γήρανσης του πληθυσμού αλλά και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης διαμόρφωσαν νέα δεδομένα.
Στα όρια ευθύνης του δήμου και σε χώρους που έχουν διατεθεί φιλοξενείται ιατρείο του ΠΕΔΥ. Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τώρα αν ρωτάτε αν είναι αρκετό, σας απαντώ ευθέως πως όχι. Θα πρέπει βέβαια να γίνει σαφές πως δεν μπορεί κάθε δήμος να έχει νοσοκομείο. Αυτό όμως στην περίπτωση μας αποκτά άλλη διάσταση καθώς με εξαίρεση ενός κέντρου υγείας δεν διαθέτουν τα Μεσόγεια νοσοκομείο.
Για όλα αυτά προσωπικά ενημέρωσα τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Πως θα τονώσετε την τοπική αγορά δήμαρχε;
Η τόνωση της τοπικής οικονομίας έως ένα βαθμό συνδέεται και με την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Την πόλη μας διασχίζει ένας σημαντικός οδικός άξονας, η Λαυρίου ενώ λόγω της Αττικής Οδού έγινε εύκολα προσβάσιμη. Βρισκόμαστε δίπλα στο αεροδρόμιο ενώ τα τελευταία χρόνια η Παιανία έχει επιλεχθεί από πολλούς ως μόνιμος τόπος κατοικίας αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγούν ήπιοι τρόποι ανάπτυξης, στο μέγιστο βαθμό οικολογικοί που θα αξιοποιήσουν και τα αξιοθέατα της περιοχής. Επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους επιχειρηματίες πως όσο επιλέγουν προϊόντα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων μειώνουν τα κόστη τους και αυξάνουν τα κέρδη τους. Πρόσφατα ο δήμος συμμετείχε και στην ημερίδα με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός & Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με Όραμα για το 2023» αναζητώντας επιπλέον τρόπους για την ανάπτυξη της πόλης.
Είστε ευχαριστημένος με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Σε καμία περίπτωση. Η αποκέντρωση έχει υλοποιηθεί μόνο σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και όχι πόρων και αυτό αφορά το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών όμως γίνονται κάποιες βελτιώσεις και δίνονται όπλα στους δήμους για να τα εκμεταλλευτούν και να οδηγηθούν στην επόμενη εποχή. Ήδη έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο άμεσα θα μπει σε εφαρμογή ώστε να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους και κυρίως την απαραίτητη ευελιξία και να παράξουμε έργο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.