Τάκης Λουκάτος: Η Αντανάκλαση μιας Πόζας
Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πρόσωπο της ψυχής του ΄Οσκαρ Ουάιλντ μέσα από τις αντανακλάσεις μιας πόζας που δεν στέκεται στο είδωλό της αλλά κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή όλων μας, δημιουργώντας όπως λέει ο ήρωας του έργου, Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτραίτο της Δικής σας Ψυχής».
Το πρώτο βιβλίο- θεατρικό έργο του πολυτάλαντου ηθοποιού- σκηνοθέτη –χορογράφου -εικαστικού και εκπαιδευτικού Τάκη Λουκάτου με τίτλο Η αντανάκλαση μιας πόζας κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε επίσημα από τις εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ.
Η αντανάκλαση μιας πόζας βασίζεται στη ζωή και το έργο του τολμηρού και ρηξικέλευθου για την εποχή του ΄Οσκαρ Ουάιλντ, στην εποχή της ακμής αλλά και της πτώσης του στα τελευταία χρόνια ζωής του με επίκεντρο τη σχέση του με τον Λόρδο ΄Αλφρεντ Ντάγκλας και το κοινωνικό σκάνδαλο που προκάλεσε. Την έκδοση στολίζουν σκίτσα του Θοδωρή Ραυτόπουλου.
Ο συγγραφέας σκιαγραφεί το πρόσωπο της ψυχής του ΄Οσκαρ Ουάιλντ μέσα από τις αντανακλάσεις μιας πόζας που δεν στέκεται στο είδωλό της αλλά κοιτάζει βαθιά μέσα στην ψυχή όλων μας, δημιουργώντας όπως λέει ο ήρωας του έργου, Όσκαρ Ουάιλντ «το πορτραίτο της Δικής σας Ψυχής».
Το κείμενο είναι γραμμένο σε θεατρική μορφή, έχει μια μείξη υπερβατικού και ρεαλιστικού στοιχείου με δαντελωτή πλοκή, με άξονα το αυτοαναλυτικό πορτραίτο του Ουάιλντ σε μια ενδοσκόπηση που ξεκινάει από την αυταρέσκεια της κοινωνικής καταξίωσης και καταλήγει στη συντριβή της κοινωνικής απαξίωσης.
Η σκηνοθεσία του έργου έχει χοροθεατρική και κινηματογραφική δομή με εναλλαγή εικόνων ονομάζοντας «εικόνες» τις σκηνές ο ίδιος ο δημιουργός τους. Με έναν χορό ηθοποιών και χορευτών οι οποίοι ανταλλάσουν διαλόγους με τον πρωταγωνιστή Όσκαρ Ουάιλντ, ο Τάκης Λουκάτος μάς μεταφέρει στο κλίμα της Βικτωριανής εποχής επιχειρώντας μια καλλιτεχνική τομή μιας μεγαλοφυΐας που έγραψε τη δική της ιστορία. Όπως μας λέει ο συγγραφέας τον «ενδιέφερε να πάει λίγο πιο πέρα στο βάθος της Ψυχής του Όσκαρ».
Στοχασμούς για το βιβλίο παραθέτουν στη νέα αυτή έκδοση η θεατρολόγος-κριτικός θεάτρου-εισηγήτρια δραματολογίου Εθνικού Θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη και οι καθηγητές Χριστόφορος Χαραλαμπάκης και Ανδρέας Ράθωσης, ενώ περιλαμβάνονται στο βιβλίο συγχαρητήριες επιστολές του μεγάλου θεατράνθρωπου Αλέξη Σολομού στον Τάκη Λουκάτο για παλαιότερες δουλειές του.
Το πρώτο θεατρικό έργο-βιβλίο του Τάκη Λουκάτου παρουσιάσθηκε πρόσφατα στη Στοά του Βιβλίου στο Polis Art Café που γέμισε από σημαντικούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, συγγραφείς και απλούς φιλότεχνους, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με θεατρικά και εικαστικά στοιχεία που επιμελήθηκε ο ίδιος. Για το μουσικό μέρος της βραδιάς υπεύθυνη ήταν η μουσικολόγος και πιανίστα Λίλα Σούση. Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Ειρήνη Μουντράκη θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου και εισηγήτρια δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, Δούκισσα Φωτάρα, συγγραφέας, φιλόλογος και ιδρύτρια της λέσχης των ποιητών, ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, καθηγητής ορθοδοντικής, γνωστός ως πατέρας της Μύρτιδος γιατί ανέπλασε το πρόσωπο της μικρής αρχαίας Αθηναίας και η Ιόλη Σίμου, υπεύθυνη εκδόσεων ΑΣΤΑΡΤΗ.
Όλοι εξήραν την πολυσχιδή προσωπικότητα του Τάκη Λουκάτου ο οποίος έχει μια πλούσια πολυετή καλλιτεχνική δράση στο θεατρικό, χορευτικό και εικαστικό χώρο. Επίσης αναφέρθηκαν στην επιτυχημένη πορεία του ως εκπαιδευτικός που μυεί τους νέους στη χαρά της τέχνης, δημιουργώντας κατά καιρούς πολυθεάματα με διακεκριμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή μαθητών του και παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Η αντανάκλαση μιας πόζας ξεδιπλώνει την προσποίηση σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, αποκαλύπτει την κουκούλα που παραπέμπει στην κούκλα με την οποία καταπιάστηκε ως πρωτεργάτης στο είδος αυτό, ο Τάκης Λουκάτος δημιουργώντας πολλές εικαστικές δημιουργίες- κούκλες, ομοιώματα διάσημων γυναικών- ηθοποιών.
«Η γλώσσα του έχει εκφραστική ζωντάνια και πληρότητα» τονίζει ο κ. Χαραλαμπάκης ενώ προλογίζοντας το βιβλίο, επισημαίνει: «Ο Τάκης Λουκάτος ανασυνθέτει ιδιοφυώς τα συντρίμμια της ψυχής του τραγικού Όσκαρ Ουάιλντ, του αισθαντικού γητευτή των ανθρώπων, μέσα από τον οδυνηρό λαβύρινθο των στοχασμών και των άλογων πράξεών του, με αποκορύφωση του δράματος τη συντριβή του, η οποία ως «μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας» επιφέρει την αριστοτελική κάθαρση».
Η θεατρολόγος κα Ειρήνη Μουντράκη αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο Όσκαρ Ουάιλντ υπήρξε ένας άνθρωπος που προσπάθησε να κάνει τη ζωή του έργο τέχνης. Την ίδια στάση ζωής υπηρετεί και ο Τάκης Λουκάτος με μεγάλη αφοσίωση στην ομορφιά: της ζωής, του κόσμου, του πνεύματος και των ανθρώπων. Στάση που στον σημερινό κόσμο – αλλά ίσως και πάντοτε – μοιάζει ηρωική. Θεωρώ μεγάλη τύχη τη γνωριμία μου μαζί του και σας προτρέπω να τον γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα μέσα από την ανάγνωση του θεατρικού του έργου. Εύχομαι καλοτάξιδη Η αντανάκλαση μιας πόζας και συγχαίρω την κα Βασιλάκου και τις εκδόσεις Αστάρτη για την καλαίσθητη έκδοση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις