Στη μάχη για την ανάσχεση του κοροναϊού ο πλανήτης – Ανησυχία μετά τα 31 κρούσματα στην Ελλάδα
Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού, μετά την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας στα 31, μέσα σε λίγες ώρες. Σε επιδημική φάση πολλαπλών μεταγωγών η Ευρώπη.
Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού, μετά την εκτόξευση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας στα 31, μέσα σε λίγες ώρες.
Οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, θεωρώντας κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα και αναμένοντας σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.
Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιδημική φάση, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.
Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.
Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή της εξάπλωσης του κοροναϊού στην κοινότητα.
Οι ελληνικές αρχές, πάντως συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.
Διαβεβαιώνουν δε, ότι τα μέτρα επικαιροποιούνται συνεχώς ανάλογα με την εξάπλωση του ιού.
Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ζητούν ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», επισημαίνοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος.
Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, με κλειστά σχολεία, Πανεπιστήμια θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, αθλητικούς χώρους και χώρους συνάθροισης.
Σε όλες τις σχολικές μονάδες έχει δοθεί εντολή, να κλείνουν άμεσα σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.
Εξάλλου, σε περίπτωση έντονης εγχώριας μετάδοσης θα εξεταστεί η απόφαση αν θα μείνουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και παιδικοί σταθμοί.
Κάτι που προς το παρόν απέκλεισε μιλώντας στο MEGA, η υπουργός Παιδείας.
Βέβαιη η επιδημική έξαρση
Βέβαιη θεωρούν οι ειδικοί την επιδημική έξαρση του κοροναϊού στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες, όπως προκύπτει από όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 31, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς η νόσος εκδηλώνεται και με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα.
Εκτιμά δε πως θα νοσήσει το 5-10% του πληθυσμού εφέτος, ενώ ανάφερε πως προκειμένου να προλάβει όπως είπε, «την επιδημία του φόβου και του πανικού που είναι πολύ χειρότερες, πως από την εποχική γρίπη νοσεί το 15% των Ελλήνων, και συνεπώς οι αριθμοί και τα ποσοστά των ασθενών δεν έχουν σε αυτή τη φάση σημασία».
Αλλάζει ο χάρτης
Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε πως «αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία. Περιμένουμε περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, από χώρες τις οποίες δεν αναφέρονται». Πρόσθεσε εξάλλου πως αναμένεται επέκταση στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
«Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση. Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας. Πλησιάζουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ήδη το κάνουμε στις περιοχές της Αμαλιάδας», σημείωσε.
Εκτόξευση των κρουσμάτων σε 31
«Ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη των υγειονομικών αρχών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας για το κρούσμα του 67χρονου από την Ηλεία που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με σοβαρή πνευμονία τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Όπως ανέφερε ο ίδιος από τους 24 ταξιδιώτες που ήρθαν από το Ισραήλ και ταξίδεψαν μαζί με τον 67χρονο, οι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Ο 67χρονος ήταν το ένατο κρούσμα της νόσου και αυτό που «αποκάλυψε» δεκάδες ακόμα κρούσματα στη δυτική Ελλάδα.
Όπως είπε, ο κ. Τσιόδρας, «το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα. Η συγκεκριμένη ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στη λίστα των κρουσμάτων. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν».
Σύμφωνα, πάντα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, από τους 21 συμπολίτες που βρέθηκαν θετικοί οι εννιά νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίο, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το χρονικό των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα
Μέχρι πριν λίγες ημέρες, τα κρούσματα κορονοϊού που είχαν ανιχνευτεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν 8.
Ωστόσο, αυτό άλλαξε την Τετάρτη με τον 67 χρονο από την Αμαλιάδα. Ειδικότερα:
26 Φεβρουαρίου 2020: Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη.
27 Φεβρουαρίου 2020: Ο γιος της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ηλικίας 9 ετών, είναι το δεύτερο κρούσμα.
27 Φεβρουαρίου 2020: Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, και πρώτο στην Αθήνα. Πρόκειται για 40χρονη τραπεζικό υπάλληλο, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.
28 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαιώνεται το τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα (και δεύτερο στην Αθήνα). Πρόκειται για 36χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο «Αττικόν».
29 Φεβρουαρίου 2020: Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα (τρίτο στη Θεσσαλονίκη). Γυναίκα εκπαιδευτικός, φίλη της 38χρονης.
29 Φεβρουαρίου 2020: Έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα (και τρίτο στην Αθήνα). Επέστρεψε από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία.
29 Φεβρουαρίου 2020: Άνδρας, στενή επαφή (σύμφωνα με πληροφορίες συνάδελφος) της 40χρονης τραπεζικού στην Αθήνα είναι το έβδομο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα (και τέταρτο στην Αθήνα).
4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πρόκειται για στενή επαφή (σύζυγος) του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. O φορέας εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
4 Μαρτίου 2020: Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού, είναι ο 67χρονος, που μπαίνει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.
4 Μαρτίου 2020: Η σύζυγός του 67χρονου είναι το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
5 Μαρτίου 2020: Εκτοξεύεται ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα. Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα (συνολικά 31 κρούσματα).
Ανησυχία στην Αμαλιάδα – Σε καραντίνα οι γιατροί του νοσοκομείου
Στην Αμαλιάδα, που βρίσκεται στη δεύτερη φάση της εξάπλωσης του κοροναϊού στην κοινότητα, η ανησυχία είναι έντονη.
Σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, αλλά και ορισμένα καταστήματα έκλεισαν. Ανοιχτό παρέμεινε μόνο το Δικαστικό Μέγαρο αφού απαιτείται σχετική απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο.
Σταματούν οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αμαλιάδας, όπου είχε διακομιστεί αρχικά το ένατο κρούσμα κοροναϊού, όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος.
Σύμφωνα με τον διοικητή, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται, το προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα με απόφαση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ.
Όσον αφορά στην διαχείριση του ένατου κρούσματος κοροναϊού, ο ίδιος είπε ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.
Στο μεταξύ η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς.
Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ζητούν ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζει την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Παράλληλα συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής :
1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.
2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.
3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.
«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κοροναϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.
ΠΟΕΔΗΝ : Χρειάζεται εγρήγορση και προσλήψεις
Την λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κοροναϊού, ζητάει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι «δεν βοηθάει, ούτε ο πανικός, αλλά ούτε ο εφησυχασμός. Σε εγρήγορση με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».
Προσθέτει ότι «τα όσα έγιναν στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου θα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή.
Ένα περιστατικό που δεν θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα κοροναϊού με βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον προσδιορισμό ύποπτων κρουσμάτων, έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, που ήρθαν σε επαφή χωρίς τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, αφού ήταν μη εντοπισμένο ύποπτο κρούσμα».
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει επισημάνει ότι το υγειονομικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία εντοπισμένα ύποπτα κρούσματα.
«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εμφανισθεί κρούσμα και να αντιμετωπιστεί ως σύνηθες περιστατικό, όπως συνέβη με το εν λόγω περιστατικό στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίου», τονίζει. Γι’ αυτό ζητά να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας και να γίνεται καλύτερη διαλογή ασθενών στην είσοδο των νοσοκομείων, για να εντοπίζονται ύποπτα κρούσματα και να ακολουθούν την ειδική διαδικασία που προβλέπεται.
«Με το πρώτο σοβαρό περιστατικό αναδέχθηκε για άλλη μία φορά η αναγκαιότητα λειτουργίας των 100 κλειστών κλινών ΜΕΘ» και η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων με διαδικασίες εξπρές. Η Ομοσπονδία ζητά άμεση ενίσχυση των μέτρων προστασίας (υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια κ.ά.), επανεξέταση από τον ΕΟΔΥ των οδηγιών στα νοσοκομεία για το ποια περιστατικά θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.
Μέτρα ζητούν και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, ζήτησε από την διοίκηση, ενημέρωση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων / ειδικοτήτων για το θέμα, με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πιθανών ή και των ταυτοποιημένων περιστατικών.
Στο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων για προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.), η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια.
Ζητά επίσης, την άμεση ενίσχυση της επιτροπής λοιμώξεων, την ανάπτυξη όλων των κενών κλινών, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την άμεση χωροθέτηση ιατρείων – κλινών για απομόνωση υπόπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με κοροναϊό σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου που σήμερα είναι αδρανής.
Επιπλέον, απαιτεί ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε ύποπτα περιστατικά, ειδικά στη γενική εφημερία, να μην έρχονται στα μεγάλα νοσοκομεία. «Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο πρόβλημα. Δίνουμε με αυταπάρνηση τον αγώνα κάνοντας το καθήκον μας. Θα επισημαίνουμε διαρκώς λάθη και ελλείψεις. Δεν πρόκειται όμως, να συγκαλύψουμε προβλήματα», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων, καταλήγοντας ότι «η «επιχειρησιακή ετοιμότητα» προϋποθέτει πάνω από όλα επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας».
Αρνητικά τα ύποπτα κρούσματα σε Πάντειο και Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο
Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση «το πανεπιστήμιο από αύριο το πρωί θα λειτουργεί κανονικά. Μετά τον ενδεδειγμένο έλεγχο και τις απόψεις των αρμοδίων αρχών δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για θέματα υγείας».
Νωρίτερα τη διακοπή της λειτουργίας του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος στο Ρέθυμνο για Πέμπτη και Παρασκευή, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατόπιν οδηγιών που έλαβαν οι αρμόδιοι από τον ΕΟΔΥ, καθώς φοιτητής του ελέγχθηκε ύποπτο κρούσμα του κοροναϊου.
Κεραμέως στο MEGA : Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολείων
Σε όλες τις σχολικές μονάδες έχει δοθεί εντολή, να κλείνουν άμεσα σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.
Εξάλλου, σε περίπτωση έντονης εγχώριας μετάδοσης θα εξεταστεί η απόφαση αν θα μείνουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και παιδικοί σταθμοί.
Κάτι που προς το παρόν απέκλεισε μιλώντας στο MEGA, και την εκπομπή «LIVE NEWS», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από τον Έβρο, όπου βρίσκεται σε περιοδεία στις εκπαιδευτικές δομές της περιοχής.
Είπε πάντως ότι «όλα τα σενάρια» είναι ανοιχτά, ενώ το υπουργείο Παιδείας ακολουθεί πάντα τις συστάσεις του ΕΟΔΥ όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολείων.
Για τα 28 σχολεία που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, τόνισε ότι το κλείσιμο αυτό διαρκεί 14 μέρες από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στο εκάστοτε σχολείο.
Όσον αφορά στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για τον κοροναϊό σε εκπαιδευτικές δομές, η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο για δύο μέρες για προληπτικούς λόγους.
96.000 κρούσματα σε 80 χώρες
Σε περισσότερες από 80 χώρες που κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα του κοροναϊού. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα είναι πολλά παραπάνω, ίσως και εκατοντάδες φορές παραπάνω καθώς είναι μικρή η δυνατότητα καταγραφής σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι σε μια επιδημική φάση πολλαπλών μεταγωγών» ανέφερε ο ίδιος και τόνισε σε αυτή τη φάση η πρόληψη θα βοηθήσει στην όσο το δυνατόν μικρότερη μεταφορά.
Ιταλία : Θερίζει ο κοροναϊός -41 νεκροί σε μία μέρα
Τριανταοχτώ χώρες της Ευρώπης εμφανίζουν περιστατικά της νόσου με την Ιταλία να δοκιμάζεται με 3296 κρούσματα και 148 νεκρούς.
Μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι από τον κοροναϊό.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διέθεσε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε λόγω της επιδημίας.
«Πρόκειται για ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε τα ιταλικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Τρεις ακόμη νεκροί στη Γαλλία
Τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν την Πέμπτη, τη ζωή τους από τον κοροναϊό στη Γαλλία, ανεβάζοντας στους επτά τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την επιδημία, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε στα 423, με 138 νέα κρούσματα να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά 23 άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε ο Σαλομόν.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας ότι πλέον φαίνεται ότι είναι «αναπόφευκτο» το ξέσπασμα του ιού να εξελιχθεί σε επιδημία στην Γαλλία.
Πρώτος θάνατος στη Βρετανία
Στο μεταξύ, η Βρετανία καταμετρά τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, μεταδίδει το BBC.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ασθενή που έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις