Σε διαρκή συναγερμό έχει θέσει τη χώρα μας ο κοροναϊός, με τις υγειονομικές αρχές να περιμένουν αύξηση του αριθμού του κρουσμάτων, καθώς όπως επισημαίνεται ο ιός συμπεριφέρεται σαν να είναι σε οικειακό περιβάλλον μεταδιδόμενος πολύ εύκολα.

Τα κρούσματα ήδη ανέβηκαν στα 45 και οι ειδικοί θεωρούν πλέον δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των ασθενών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μέσα στις επόμενες ώρες ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα αποτελέσματα από δείγματα, που έχουν ληφθεί.

Από τους 45 ασθενείς, σε σοβαρή κατάσταση είναι μόνο ο 67χρονος στην Πάτρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Όσοι είχαν ύποπτα συμπτώματα και έχουν βγει αρνητικοί έχουν λάβει οδηγίες να παραμείνουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.

Βέβαιη θεωρείται η έξαρση τις επόμενες μέρες

Επιστήμονες αναμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, εφόσον πρόκειται για ιό με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, ωστόσο συστήνουν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται στόχος είναι να καθυστερήσει η διασπορά της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αρχές επισημαίνουν πως δεν χρειάζεται πανικός, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχουν κρούσματα των οποίων να μην είναι γνωστή η πηγή.

Επιπλέον στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κρούσματα έχουν ήπια συμπτώματα. Προς το παρόν νοσηλεύονται τέσσερα άτομα σε Αθήνα, τέσσερα Θεσσαλονίκη και εννέα στην Πάτρα, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού που έκανε ο λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας,  τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 45, μετά τις 14 νέες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν. Από αυτές οι 11 ήταν εκδρομείς στους Άγιους Τόπους και οι 3 επαφές των εκδρομέων.

Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Συνέπεια των νέων κρουσμάτων και της εξάπλωσης του ιού είναι η παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για τους τρεις νομούς με τα περισσότερα κρούσματα, Ηλείας, Αχαϊας και Ζακύνθου, για δύο εβδομάδες. Για τους αθλητικούς συλλόγους των παραπάνω νομών που πραγματοποιούν εκτός έδρας αγώνες αυτοί θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων θυρών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ακυρώνονται όλες οι οργανωμένες εκδρομές από και προς τις πληττόμενες χώρες μέχρι νεωτέρας όπως και όλες οι οργανωμένες σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές εξωτερικού και μετά τις 13 Μαρτίου.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση του 67χρονου

Σοβαρή είναι η κατάσταση του 67χρονου που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής φέρεται να είναι διασωληνωμένος, ενώ σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι η σύζυγός του και τα υπόλοιπα κρούσματα.

Μεταξύ ασθενών, συνοδών και ιατρικού προσωπικού επικρατεί φόβος, ενώ υπάρχει και έλλειψη σε υλικά, σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο, έχει δοθεί διαβεβαίωση ότι θα γίνει ανεφοδιασμός στα απαραίτητο ιατρικό υλικό.

Την ίδια στιγμή, γέμισε το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», καθώς εφημέρευε επί δύο συνεχόμενες μέρες. Επομένως, αύριο θα εφημερεύσει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κρούσμα στη Δάφνη – Έκτακτα μέτρα

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε κηδεμόνας μαθητή στη Δάφνη, όπως ενημέρωσε με έκτακτη ανακοίνωση ο Δήμος της πόλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τη γιαγιά μαθητή, η οποία είχε πάει στην εκδρομή στους Άγιους Τόπους.

Στη Δάφνη απολυμαίνονται όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία, ενώ για προληπτικούς λόγους κλείνουν έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου τα ΚΑΠΗ του Δήμου.

Τι θα συμβεί με τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ότι υπάρχει σχέδιο σχετικά με την κάλυψη της ύλης για όσα σχολεία κλείνουν αλλά και για τις απουσίες των μαθητών.

Πρόσθεσε πως το υπουργείο δεν λαμβάνει το ίδιο τις αποφάσεις για κλείσιμο σχολείο αλλά υιοθετεί τις συμβουλές των ειδικών. «Σε ότι αφορά στη λειτουργία των σχολείων ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Όποιο μέτρο θεωρούν ότι είναι πιο πρόσφορο το ακολουθούμε».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «θα προχωράμε σε κλεισίματα σχολείων όσο έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουμε μαθητές που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές».

Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις σχολικές μονάδες έχει δοθεί εντολή, να κλείνουν άμεσα σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα.

Εξάλλου, σε περίπτωση έντονης εγχώριας μετάδοσης θα εξεταστεί η απόφαση αν θα μείνουν κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και παιδικοί σταθμοί.

Πολλοί δήμοι πάντως προχωρούν σε προληπτικές απολυμάνσεις των σχολικών κτιρίων με στόχο την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Το μέτρο ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο δήμο Πειραιά  και αναμένεται να ολοκληρωθεί  την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, θα διατεθούν αντισηπτικά υγρά, τα οποία θα τοποθετηθούν προς χρήση στις αίθουσες των σχολείων της πόλης.

«Ο ΕΟΔΥ μας είπε να πάμε σπίτι μας»

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το αποκλειστικό ρεπορτάζ στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA, για την επεισοδιακή επιστροφή ζευγαριού, από τους Αγιους Τόπους.

Το ζευγάρι, που έχει βρεθεί θετικό στον κοροναϊό, έχει πάρει οδηγίες να μείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οπως αναφέρει η 44χρονη γυναίκα, κατά την άφιξή τους στο Βενιζέλος επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ «και μας είπε να πάμε στο σπίτι μας γιατί δεν είχαμε ταξιδέψει σε χώρα κινδύνου».

Το ζευγάρι, ωστόσο, επικοινώνησε εκ νέου με τον ΕΟΔΥ. Τελικά παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου. Το τεστ βγήκε θετικό και από την Τετάρτη, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, παρότι δεν έχουν συμπτώματα.

Εκτακτο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ

Η αντιμετώπιση του κοροναϊού, απασχόλησε το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ με τον έλληνα υπουργό Βασίλη Κικίλια, να χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν όχι μόνο σε επιστημονικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στάθηκε δε στη σημασία διεξαγωγής κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) στο πνεύμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ανησυχοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), εκφράζει την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις συγκοινωνιακές εταιρείες για την προστασία από τον κοροναϊό, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το επιβατικό κοινό.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους ότι την ώρα που «σχολεία, θέατρα, δημόσιοι χώροι, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις μένουν κλειστές γιατί είναι αδύνατον να προστατευτούν αποτελεσματικά, σε αντιδιαστολή θεωρούν ότι ένα αντισηπτικό φτάνει για να προστατέψει το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες και τους δεκάδες εργαζομένους σε ένα δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν σε όλη την Αττική».

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν υποτυπώδη τα μέτρα, τα οποία έχει προτείνει ο ΟΑΣΑ και καλούνται να εφαρμόσουν οι συγκοινωνιακές εταιρίες, «υποτυπώδη» προσθέτοντας ότι «δεν τηρούνται ούτε στο σωστό χρόνο ούτε στη σωστή ποσότητα».

Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ

Νέες οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, σχετικά με τον ορισμό του κρούσματος κοροναϊού, επισημαίνοντας ότι έχει συνταχθεί με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και αφορά τόσο στην ανίχνευση των κρουσμάτων με υποψία λοίμωξης, όσο και στη δήλωσή τους.

Ύποπτο κρούσμα

Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) ΚΑΙ χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα ΚΑΙ με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή

Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού ΚΑΙ ιστορικό στενής επαφής  με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
ή

Ασθενής με πνευμονία για την οποία έχει προηγουμένως αποκλειστεί άλλη αιτιολογία, βάσει κλινικών ή/και ακτινολογικών κριτηρίων
ή

Ασθενής με οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), στο πλαίσιο πιθανής ιογενούς λοίμωξης, χωρίς άλλη προφανή αιτιολογία

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2

Πιθανό κρούσμα

Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2:

Αδιευκρίνιστο, ή

Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κοροναϊών και όχι ειδικά τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων

Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2:

Ορισμός «στενής επαφής»

Ως «στενή επαφή» ορίζεται:

  • Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία)
  • Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19
  • Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) σε απόσταση <2 μέτρα και για >15 λεπτά
  • Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
  • Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προ κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)