Είναι οι Δομές στα ξερονήσια το plan b της κυβέρνησης;
Τις τελευταίες ώρες έχουν αρχίσει να πέφτουν δειλά - δειλά στο τραπέζι κάποια εναλλακτικά σενάρια για το που θα μπορούσαν να μείνουν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη «στοιβαγμένοι» κάτω από τριτοκοσμικές - σε αρκετές περιπτώσεις συνθήκες - στα νησιά του Αιγαίου
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- Παρέμβαση Δένδια για τον καρκινοπαθή αστυνομικό - Διατάχθηκε ΕΔΕ για τα αίτια της καθυστέρησης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ειδικότερα για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συνωστίζονται σε άθλιες Δομές στα νησιά του Αιγαίου φαίνεται πως αναζητά η κυβέρνηση, μετά και το διαφαινόμενο αδιέξοδο με την κατασκευή κλειστών Κέντρων εξαιτίας των οργισμένων αντιδράσεων από κατοίκους και τοπικούς άρχοντες.
Τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι φωνές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που μιλούν όλο και πιο ανοιχτά για το σενάριο της κατασκευής Δομών προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις τόσο στα πολιτικά κόμματα όσο και σε οργανώσει και ΜΚΟ.
Η κατάσταση στα σύνορα του Έβρου όπου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες με ευθύνη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει τεταμένη ενώ την ίδια στιγμή τραγικές είναι οι εικόνες και από τα νησιά, καθώς οι υπάρχουσες Δομές είναι υπερπλήρεις και οι εντάσεις μεταξύ προσφύγων, κατοίκων και δημάρχων είναι συνεχείς, προκαλώντας έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.
Από το Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν καταβληθεί εργώδεις προσπάθειες το τελευταίο διάστημα ώστε να πειστούν κάτοικοι και δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου για την ανάγκη κατασκευής κλειστών Κέντρων.
Αν και κάποιες «φωνές» στα νησιά αντιλαμβάνονται ότι τα κλειστά Κέντρα αποτελούν – στην παρούσα φάση – μία ρεαλιστική λύση η πλειοψηφία των κατοίκων και των τοπικών αρχόντων συνεχίζουν να αντιδρούν.
Τις τελευταίες ώρες και ενώ η χώρα δέχεται – σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους – ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της στον Έβρο και πρέπει να διαχειριστεί μία έκτακτη προσφυγική κρίση – απόρροια του ανοίγματος των συνόρων από τον Ερντογάν – φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να πέφτουν δειλά – δειλά στο τραπέζι κάποια εναλλακτικά σενάρια για το που θα μπορούσαν να μεταφερθούν όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη «στοιβαγμένοι» κάτω από τριτοκοσμικές – σε αρκετές περιπτώσεις συνθήκες – στα νησιά του Αιγαίου.
Ωστόσο όσο περνούν οι ώρες, αντί να διαψεύδονται αυτά τα σενάρια, τόσο ενισχύονται με νέες δηλώσεις υπουργών.
Ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας το πρωί στο MEGA αναφέρθηκε σε αυτό το σενάριο που διακινείται τα τελευταία 24ωρα.
Ο κ. Βορίδης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τέτοιων κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά ενώ τόνισε πως πρέπει να επιβάλλονται ποινές σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες συλλαμβάνονται εντός των ελληνικών συνρόρων.
Στο προσκήνιο οι Δομές σε ακατοίκητα νησιά
Η αρχή πάντως έγινε προχθές από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος άφησε ορθάνοιχτο «παράθυρο» για Δομές σε ακατοίκητα νησιά, μία λύση που και μόνο στο άκουσμά της προκαλεί ανατριχίλα σε αρκετούς.
Ειδικότερα, μετά από σχετική ερώτηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημιουργία Δομών προσφύγων και μεταναστών σε ακατοίκητα νησιά, αν αυτό αποτελέσει πρόταση των …τοπικών κοινωνιών.
Χθες, Πέμπτη, ο κ. Πέτσας επανήλθε στο θέμα και αφού επαναβεβαίωσε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί, σημείωσε για τις Δομές σε… ξερονήσια πως «αν υπάρχει εναλλακτική λύση θα τη δούμε.
Είναι όλα ανοιχτά… Δεν είναι εναλλακτική λύση η Μόρια» είπε με νόημα.
Λίγη ώρα αργότερα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης.
Ερωτηθείς για σενάρια περί κατασκευής κλειστών Κέντρων σε μικρά νησιά ή νησίδες ο κ. Μηταράκης τόνισε μιλώντας στο Θέμα Fm ότι «κοιτάμε κάθε δυνατότητα που είναι τεχνικά εφικτή και δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας».
Υπάρχουν, πρόσθεσε, «περιοχές που είναι βατές και κατάλληλες και μπορεί να χρησιμοποιηθούν, εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές».
Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί στο MEGA.
Ο κ. Πλεύρης αφού έκανε λόγο για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της χώρας από την Τουρκία» η οποία – όπως είπε – έχει «χαρακτηριστικά εισβολής» και αφού χαρακτήρισε προσβλητικό να αποκαλείται «τάγμα εφόδου η εθνοφυλακή» τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών φιλοξενίας σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου.
Ο βουλευτής της ΝΔ παρέπεμψε στην κυβερνητική θέση για κλειστά κέντρα στα πέντε νησιά.
«Προσωπικά το θεωρώ δύσκολο να λειτουργήσουν σε απομονωμένα νησιά τέτοιοι χώροι» συμπλήρωσε.
Είναι οι Δομές σε ξερονήσια το plan b της κυβέρνησης;
Ανεξαρτήτως το τι θα γίνει στη συνέχεια με το ζήτημα των Δομών σε νησιά ή νησίδες, τα ζητήματα που εγείρονται είναι πολλά.
Καταρχήν, υπάρχει το ηθικό ζήτημα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Με μία τέτοια κίνηση αυτό που θα κατάφερνε η κυβέρνηση θα ήταν να κρύψει κάτω από το χαλί το προσφυγικό ζήτημα με μία λύση που το πιθανότερο θα ήταν να έφερνε αντίθετα αποτελέσματα.
Εκτός όμως από τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατασκευή Δομών σε απομακρυσμένα νησιά και νησίδες αποτελεί μία έσχατη λύση και για έναν άλλο λόγο. Πρόκειται για μία δαπανηρή και ανέφικτη για πολλούς λύση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις