Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Σεΐχης Ντουμπάι : Ένοχος για απαγωγή των παιδιών του και εκφοβισμό της έκτης συζύγου του

Σεΐχης Ντουμπάι : Ένοχος για απαγωγή των παιδιών του και εκφοβισμό της έκτης συζύγου του

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου κινδυνεύει να διαταράξει τις διπλωματικές σχέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τη Βρετανία.

Απαγωγή, επιστροφή δια της βίας και εκστρατεία εκφοβισμού. Αυτή είναι η απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου για τον δισεκατομμυριούχο σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμπ του Ντουμπάι μετά την προσφυγή της πρώην σύζύγου του, πριγκίπισσας Χάγια.

Το οικογενειακό διαιτητικό δικαστήριο της Βρετανίας δικαίωσε την πριγκίπισσα Χάγια, κρίνοντας ότι ο σεϊχης του Ντουμπάι χρηματοδότησε και ενορχήστρωσε την απαγωγή των 2 κοριτσιών του από προηγούμενο γάμου του, ενώ είχε απειλήσει την πρώην σύζυγό του Χάγια ότι δεν θα είναι ποτέ ασφαλής στη Βρετανία.

Η απόφαση εκδόθηκε παρά τις προσπάθειες του σεΐχη να εμποδιστεί το έργο της δικαιοσύνης καθώς η έφεσή του απορρίφθηκε αφότου κρίθηκε ότι η υπόθεση είναι δημοσίου συμφέροντος και ότι ο ίδιος δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στους δικαστές της υπόθεσης.

Η πριγκίπισσα Χάγια έγινε το 2004 η έκτη σύζυγος του μονάρχη, απασχόλησε την επικαιρότητα το περασμένο καλοκαίρι, με την απόφασή της να φύγει για το Λονδίνο, παίρνοντας μαζί της τα δύο παιδιά τους ηλικίας 8 και 12 ετών.

Η ίδια ξεκίνησε μια πρωτοφανή δικαστική διαδικασία εναντίον του συζύγου της, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, τη χώρισε μυστικά στις αρχές του 2019.

Μέσω ανακοίνωσης ο σεϊχης καταδίκασε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι καταγράφει μόνο τη μία πλευρά και δεν προστατεύει τα παιδιά του από την έκθεσή τους στα ΜΜΕ.

Ο δικαστής αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς της Χαγια

Ο εμίρης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ηλικίας 70 ετών, χρηματοδότησε την απαγωγή δύο θυγατέρων του και «εκφόβισε» μία από τις συζύγους του, την πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας, αναγκάζοντάς την να φύγει για τη Βρετανία, απεφάνθη η βρετανική δικαιοσύνη.

Ο δικαστής Άντριου Μακφάρλαν δήλωσε ότι αποδέχθηκε, ως αποδεδειγμένους, μια σειρά από ισχυρισμούς που προέβαλε η πρώην σύζυγος του Μοχάμεντ, η πριγκίπισσα Χάγια, ηλικίας 45 ετών, ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, στο πλαίσιο της μεταξύ τους δικαστικής μάχης για την επιμέλεια των δύο παιδιών τους.

Στους ισχυρισμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονταν οι καταγγελίες ότι ο Μοχάμεντ κανόνισε την απαγωγή της κόρης του Σάμσα, ηλικίας τότε 18 ετών, από τους δρόμους του Κέμπριτζ στην κεντρική Αγγλία το 2000 και να την οδηγήσει πίσω στο Ντουμπάι αεροπορικώς, όπου παραμένει αιχμάλωτη.

Κανόνισε, επίσης, την αρπαγή της μικρότερης αδελφής της Λατίφα από ένα πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας, από ινδικές δυνάμεις το 2018 και την επιστροφή της στο εμιράτο.

Μεταξύ των συμπερασμάτων του, ο δικαστής εκτιμά ότι ο εμίρης «ενήργησε, από τα τέλη του 2018, με τρόπο που στόχευε να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει» την πριγκίπισσα.

Στο πλαίσιο της δίκης, η πριγκίπισσα Χάγια ζητούσε από τη βρετανική δικαιοσύνη να αποφανθεί σχετικά με την τύχη δύο θυγατέρων του εμίρη, της Σάμσα και της Λατίφα, τις οποίες απέκτησε ο εμίρης με μια άλλη σύζυγο.

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο αλ Μακτούμ «χρηματοδότησε και ενορχήστρωσε» την απαγωγή των κοριτσιών.

Σε ένα δελτίο Τύπου, ο εμίρης καταδίκασε μια απόφαση που «αναπόφευκτα καταγράφει μονάχα τη μία πλευρά της υπόθεσης» και «δεν προστατεύει τα παιδιά (του) από την προσοχή των ΜΜΕ», απευθύνοντας έκκληση για σεβασμό στην ιδιωτική ζωή της οικογένειάς του.

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024