Έκτακτα κυβερνητικά μέτρα για κοροναϊό: Τι θα γίνει με τα σχολεία – Στο «τραπέζι» φορολογικές ελαφρύνσεις
Από το υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων.
Σύσκεψη για το πρόβλημα του κοροναϊού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Από το υπουργείο Υγείας ύστερα από συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής ανακοινώθηκε ότι θα αποφασιστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα σε χώρους δημοσίων συναθροίσεων.
Αύριο, Κυριακή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πότε και ποιες σχολικές μονάδες πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Την ίδια στιγμή, τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα συγκεκριμενοποιήσουν και θα ανακοινώσουν από κοινού τη Δευτέρα, μέτρα για τους τομείς της Οικονομίας και τις περιοχές που πλήττονται από τη λήψη των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Α. Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.
Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για την Οικονομία
Ένα νέο πακέτο μέτρων, με αναστολή καταβολής ΦΠΑ καθώς και φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στόχος να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία που προκαλεί ο κοροναϊός.
Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκαν επί τάπητος μέτρα ελάφρυνσης εταιρειών και κλάδων που πλήττονται από τους αναγκαστικούς περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία (π.χ κλείσιμο καταστημάτων) με αναστολή καταβολής ΦΠΑ, φόρων και εισφορών.
Επίσης, συζητήθηκαν ενέσεις ρευστότητας, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω κοροναϊού.
Όλα πάντως θα εξαρτηθούν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, που έχει αναλάβει να βγάλει το κόστος του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ανέφερε ότι κανένας διεθνής οίκος, ούτε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα γνωρίζει το πραγματικό εύρος των επιπτώσεων της επιδημίας του κοροναϊού στις οικονομίες, αλλά αντίθετα βασίζονται σε εκτιμήσεις.
Πάνω σε αυτές τις εκτιμήσεις, θα βασιστεί το κυβερνητικό σχέδιο για στήριξη πρώτα του τομέα υγείας και στη συνέχεια όλων των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας.
Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό για να κρατήσουν τους εργαζόμενους τους με βάση τον το τζίρο τους».
Στη συνέχεια ο ίδιος εξήγησε ότι: «Όσοι αποδεικνύουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους που οφείλεται στον κοροναϊό, θα έχουν από το κράτος όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να περάσουν τον κάβο. Δεν θα τους αφήσουμε να καταστραφούν. Αυτό είναι μήνυμα για εκείνους που είναι νόμιμοι, έκοβαν αποδείξεις και μπορούν να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου».
Σχετικά με την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ο υπουργός είπε ότι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τρεις μήνες από σήμερα θα μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία τη δική μου και του υφυπουργού μου, κ. Ι. Τσακίρη, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνία εγγυοδοσίας 100 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση ποσού έως μισού δις ευρώ για δάνεια αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο, επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένες από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή οι τράπεζες τους ζητούσαν collaterals, σε τρεις μήνες – τόσο χρειάζεται η γραφειοκρατία μεταξύ τραπεζών και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων -θα πηγαίνουν στην τράπεζα και θα λαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο. Δηλαδή, όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε τρεις μήνες από σήμερα θα μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια».
Προβληματισμός για τα σχολεία
Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, μέχρι στιγμής αποφασίζεται το κλείσιμο σχολικών μονάδων για κάποιες ημέρες σε περιπτώσεις όπου έχει υπάρξει κρούσμα κοροναϊού ή έχουν επιστρέψει μαθητές ή μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού από εκδρομή σε πληττόμενες περιοχές.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε τονίσει χθες, πως το υπουργείο δεν λαμβάνει το ίδιο τις αποφάσεις για κλείσιμο σχολείο αλλά υιοθετεί τις συμβουλές των ειδικών. «Σε ότι αφορά στη λειτουργία των σχολείων ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες. Όποιο μέτρο θεωρούν ότι είναι πιο πρόσφορο το ακολουθούμε».
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «θα προχωράμε σε κλεισίματα σχολείων όσο έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουμε μαθητές που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές».
Τι θα γίνει με την κάλυψη της ύλης και τις απουσίες
Αναφορικά με τις απουσίες η κ. Κεραμέως ανέφερε πως το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ότι οι απουσίες για τους μαθητές που δεν προσέρχονται λόγω κοροναϊού θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται.
Σχετικά με την κάλυψη της ύλης για όσα σχολεία που έχουν κλείσει ή πρόκειται να κλείσουν έως 14 ημέρες, η κ. Κεραμέως είπε ότι γι΄ αυτά τα σχολεία ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο.
«Εάν πάμε σε πιο γενικευμένη αναστολή λειτουργίας και εκεί το υπουργείο Παιδείας έχει πλήρη σχέδιο» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις