Η Ιταλία στο έλεος του κοροναϊού: Οι πρώτες αντιδράσεις για την μαζική καραντίνα
«Καλπάζει» στην Ιταλία ο κοροναϊός, καθώς 133 άνθρωποι πέθαναν μόνο σήμερα.
«Καλπάζει» στην Ιταλία ο κοροναϊός, καθώς 133 άνθρωποι πέθαναν μόνο σήμερα από τον φονικό ιό.
Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία ανέρχεται σε 366 από 233 που ήταν χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε αξιωματούχος.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε στις 7.375 από 5.883 που ήταν χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε εθνικό επίπεδο που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.
Σε σχέση με χθες έχασαν την ζωή τους άλλοι 133 άνθρωποι, ενώ 622 ασθενείς έχουν ιαθεί.
Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου είναι 1.314. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν εισαχθεί 650 ασθενείς.
Το 73% των θανόντων ζούσε στην Λομβαρδία. Συνολικά, 3.557 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 2.180 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Η Ιταλία αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος, το οποίο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός της Κίνας, ξεπερνώντας ακόμη και τη Νότια Κορέα.
Την ίδια ώρα στη χώρα επικρατεί το απόλυτο χάος μετά το κυβερνητικό διάταγμα, με το οποίο, από το βράδυ του Σαββάτου, τέθηκε σε απομόνωση ολόκληρη η περιφέρεια της Λομβαρδίας, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί 14 ακόμη περιοχές της χώρας.
Μάλιστα οι πρώτες αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και κρατούμενους φυλακών κόντρα στην μαζική καραντίνα δεν άργησαν να έρθουν. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους Ιταλούς επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης και πρόστιμα σε όσους δεν υπακούσουν.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δήλωσε σήμερα ότι, από εκείνους που είχαν αρχικά μολυνθεί, 622 είχαν πλήρως αναρρώσει, ενώ περίπου 650 άτομα βρίσκονταν στο στάδιο της θεραπείας.
Η πλειοψηφία των θανάτων είναι στην περιοχή της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία, δήλωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
257 νεκροί, μόνο στη Λομβαρδία
Οι αρχές της Λομβαρδίας έκαναν γνωστό ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό, στην περιοχή τους, είναι πλέον 257.
Σε σχέση με χθες, απεβίωσαν άλλοι 113 ασθενείς, μόνο στη Λομβαρδία.
Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην ανησυχία των νότιων περιφερειών της χώρας, για τυχόν εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης μετάβασης φοιτητών και εργαζομένων, από το Μιλάνο στην Κάτω Ιταλία.
«Θα υιοθετήσουμε σκληρή στάση με όποιον δεν σέβεται τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Πόλη φάντασμα η Ρώμη
Μέχρι πριν λίγες μέρες, η Ρώμη ήταν γεμάτη κόσμο στους δρόμους και συχνά οι ουρές για μια επίσκεψη στα μνημεία ήταν αδιανόητες. Ωστόσο ο κοροναϊός άλλαξε τα πάντα.
Ρεπόρτερ, αλλά και κάτοικοι, καταγράφουν τις πρωτόγνωρες εικόνες με τα εμβληματικά μνημεία να είναι σχεδόν άδεια. Στο Πάνθεον δεν υπάρχουν ουρές και στη διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι ο κόσμος είναι λιγοστός. Όσοι έχουν γνωρίσει τη Ρώμη ως την πόλη με τους εκατομμύρια επισκέπτες, δηλώνουν πως δεν την έχουν δει ποτέ έτσι.
Αναστέλλονται πτήσεις
Στο μεταξύ, τέλος στις πτήσεις από και προς Μιλάνο, βάζει από Δευτέρα, η Alitalia. Όπως ανακοινώθηκε, η αεροπορική εταιρεία, αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα.
Σφραγίζουν θέατρα, κινηματογράφοι και μουσεία
Η κυβέρνηση διέταξε επίσης να κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας.
Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται την απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η διάταξη αυτή αφορά επίσης τους χώρους λατρείας, οι οποίοι παραμένουν ανοικτοί, αλλά οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις) έχουν απαγορευθεί μέχρι νεωτέρας.
Κάθε πρόσωπο του οποίου η μόλυνση από τον νέο κοροναϊό θα επιβεβαιώνεται, θα περιορίζεται υποχρεωτικά κατ’ οίκον, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος της κυβέρνησης.
Αυτά τα δρακόντεια μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη, δεν έχουν προηγούμενο στη γηραιά ήπειρο.
Μοιάζουν με αυτά που έχουν υιοθετηθεί στην κινεζική επαρχία Χουμπέι απ’ όπου ξεκίνησε, τον Δεκέμβριο, η επιδημία. Εκτός από τη Λομβαρδία, το κυβερνητικό διάταγμα αφορά ένα μέρος του Βένετο (περιοχή της Βενετίας) και της Εμίλια Ρομάνια (περιοχή της Μπολόνια), κυρίως τις πόλεις Πάρμα και Ρίμινι, καθώς και το ανατολικό τμήμα του Πεδεμόντιου (περιοχή του Τορίνο).
Το Μιλάνο έχει λίγο λιγότερους από 1,4 εκατομμύριο κατοίκους και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λομβαρδία, τον οικονομικό και βιομηχανικό πνεύμονα της ιταλικής χερσονήσου.
Αντιδράσεις
Αντιδράσεις από το Βένετο – Δεν δέχεται τα μέτρα
Στο κυβερνητικό διάταγμα, αντέδρασε περιοχή της Βενετίας, το Βένετο που μέσω του προέδρου του ανακοίνωσε ότι δε δέχεται τα μέτρα.
«Το Βένετο αντιτίθεται στη δημιουργία τριών ζωνών απομόνωσης … Τα αντεπιχειρήματα έχουν σταλεί στην κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος του Βένετο, Λούκα Ζάγια στο Facebook.
Εξεγέρσεις και στις φυλακές
Δεκάδες κρατούμενοι της φυλακής του Φροζινόνε, κοντά στην Ρώμη, κατέστρεψαν μέρος του τμήματος του σωφρονιστικού ιδρύματος στο οποίο βρίσκονται. Κύριο αίτημά τους, να υιοθετηθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού μέσα στις φυλακές.
Δεν υπήρξε καμία απόδραση, αλλά η προκλήθηκε τεράστια ένταση. Για τον ίδιο λόγο εξεγέρσεις σημειώθηκαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα στις πόλεις Φότζια της Απουλίας και Μόντενα της Εμίλια Ρομάνια.
Το βράδυ του Σαββάτου, επίσης, στις φυλακές της πόλης Σαλέρνο, κοντά στην Νάπολη, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν κατά της απόφασης να σταματήσουν οι επισκέψεις των συγγενικών τους προσώπων, ώστε να μην ευνοηθεί η μετάδοση του κοροναϊού μέσα στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Σκληρές ποινές σε όσους δεν υπακούν
Εκτός από τα σκληρά και πρωτόγνωρα μέτρα λόγω του κοροναϊού που αναγκάστηκε να επιβάλει η ιταλική κυβέρνηση, σκληροί είναι και οι νόμοι, καθώς όποιος παραβιάσει τους κανόνες καραντίνας είτε εγκαταλείψει τις πόλεις που βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη χωρίς σοβαρό λόγο θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης η πρόστιμο έως και 206 ευρώ.
Την ίδια ώρα κάθε κοινωνική εκδήλωση έχει απαγορευτεί.
Γάμοι, κηδείες, εκδηλώσεις σε μουσεία, προβολές κινηματογράφων έχουν ακυρωθεί με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να πάνε πουθενά πέρα από το σπίτι τους ή το σπίτι φίλων.
Ο κοροναιός εμπόδισε ακόμη και το έργο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος επειδή ήταν άρρωστος τις τελευταίες μέρες, πραγματοποίησε την ευλογία του την Κυριακή διαδικτυακά τονίζοντας πως νιώθει ότι είναι κλεισμένος σε ένα κλουβί.
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
- Kids Wallet: «Καλοδεχούμενα τέτοια μέτρα αλλά δεν επαρκούν – Χτυπάμε το σύμπτωμα», λέει εγκληματολόγος
- Αντετοκούνμπο: «Τα χρήματα έφυγαν ήδη, πρέπει να πάρω δώρο στη σύζυγο και τα τρία παιδιά μου»
- Το δώρο που θέλει κάθε gamer
- «Έχω σταματήσει να τρώω» – Η Λίλι Άλεν δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση
- Ένα μανιφέστο ενάντια στην ασφάλεια