Χαμηλώνει ο πήχης της ανάπτυξης
Το δεδομένο είναι ότι με την αναθεώρηση κατά μισή μονάδα προς τα κάτω των προβλέψεών της για τον ρυθμό μεγέθυνσης η Τράπεζα της Ελλάδος επισφραγίζει τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Δυστυχώς, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού εξαπλώνονται ραγδαία και στη χώρα μας, μεγαλώνει επικίνδυνα το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από την επιδημία και επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες φωνές για τον λογαριασμό που θα πληρώσουμε από την κρίση αυτή.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Τράπεζα της Ελλάδος κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος, λόγω των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να παρουσιασθεί στις 20 Μαρτίου, θα προβλέπονται δύο σενάρια για την εξέλιξη του ΑΕΠ, με το δυσμενέστερο να τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 2% έναντι σημερινής πρόβλεψης της ΤτΕ για ανάπτυξη 2,5% το 2020, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει 2,8%. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εκτίμηση που λαμβάνει υπόψη της τα σημερινά δεδομένα και εκ των πραγμάτων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει επί τα χείρω, αν οι επιπτώσεις προσλάβουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην πορεία των επόμενων μηνών.
Το δεδομένο είναι ότι με την αναθεώρηση κατά μισή μονάδα προς τα κάτω των προβλέψεών της για τον ρυθμό μεγέθυνσης η Τράπεζα της Ελλάδος επισφραγίζει τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό, σε μια χρονιά που αναμενόταν ισχυρότερη αναπτυξιακή επίδοση για να προχωρήσουν οι φοροελαφρύνσεις και να πειστούν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα. Και έτσι, ακόμη και αν δεν ανατραπούν οι φοροελαφρύνσεις, όπως έσπευσε να υποσχεθεί ο Χρήστος Σταϊκούρας, η ελληνική οικονομία στην καλύτερη περίπτωση χάνει πολύτιμο χρόνο και δυνάμεις στην προσπάθειά της να ξεφύγει οριστικά από την κρίση, χαλαρώνοντας παράλληλα τους ασφυκτικούς περιορισμούς που της επιβάλλει η εξυπηρέτηση του υψηλού δημόσιου χρέους της για τα επόμενα 40 χρόνια.
Καλό και κακό ταυτόχρονα είναι ότι απέναντι σε αυτή την κρίση του κορωνοϊού η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Κακό, γιατί όσο περισσότερο η επιδημία πλήττει την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τους ευρωπαίους εταίρους μας τόσο μεγαλύτερο το κόστος για τη χώρα μας και δυσκολότερη η έξοδος από το πρόβλημα. Καλό, γιατί η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ενώσει τη φωνή της με την Ιταλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν εντονότερα το πρόβλημα, διεκδικώντας από κοινού μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και χαλάρωσης του αυστηρού Δημοσιονομικού Συμφώνου στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Καλώς ή κακώς λοιπόν, σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητεί διεξόδους από κρίσιμα προβλήματα και από δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με την πλάτη στον τοίχο των μνημονίων, το παγκόσμιο ντόμινο του κορωνοϊού μαζί με το Προσφυγικό δημιουργούν νέα δεδομένα που ανακατεύουν την τράπουλα στην Ευρώπη, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο. Αυτή τη συγκυρία, όσο και αν είναι επώδυνη, πρέπει να εκμεταλλευθεί η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν να τοποθετούν την Ελλάδα στη «σωστή» πλευρά της ιστορίας την επόμενη μέρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις