«Μια ημέρα χωρίς εμάς» : Εκατομμύρια Μεξικανές απεργούν κατά των γυναικοκτονιών
Στο Μεξικό, οι γυναίκες άδειασαν σήμερα τους δρόμους, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα γραφεία σε μια απεργία με το σύνθημα "UnDiaSinNosotras" (Μια ημέρα χωρίς εμάς) και με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τις γυναικοκτονίες στη χώρα.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Στο Μεξικό, οι γυναίκες άδειασαν σήμερα τους δρόμους, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα γραφεία σε μια απεργία με το σύνθημα «UnDiaSinNosotras» (Μια ημέρα χωρίς εμάς) και με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τις γυναικοκτονίες στη χώρα.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μια τέτοια κινητοποίηση στο Μεξικό, όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 1.006 γυναίκες έπεσαν θύματα βιαιοπραγιών το 2019.
1000 γυναίκες θύματα βίας το 2019
Τον Φεβρουάριο, η δολοφονία ενός κοριτσιού ηλικίας 7 ετών, που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, όπως κι εκείνη μια 25χρονης γυναίκας που δολοφονήθηκε άγρια από τον σύντροφό της, προκάλεσαν την αγανάκτηση των φεμινιστικών οργανώσεων.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, οι εικόνες σήμερα ήταν το λιγότερο ασυνήθιστες: πολύ λίγες γυναίκες οδηγούσαν ή περπατούσαν στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, οι σερβιτόρες ήταν απούσες από τα καφέ και τα εστιατόρια, οι καθηγήτριες και οι δασκάλες έλειπαν από τις τάξεις, όπου σε μεγάλο ποσοστό δεν έγιναν μαθήματα.
«Γονείς, οι γυναίκες εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε αυτήν την εθνική απεργία των γυναικών» έγραφε σε ένα πλακάτ που είχε τοποθετηθεί έξω από ένα σχολείο.
Οι νοσοκόμες, αντιθέτως, παρέμειναν στο πόστο τους σήμερα στα νοσοκομεία, όχι, όμως, οι υπάλληλοι καθαριότητας ή οι εργαζόμενες στο μετρό.
«Σε ορισμένους σταθμούς του μετρό, εργάζονταν οι άνδρες και είχαν αντικαταστήσει τις υπαλλήλους» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χεσούς Αγκουιλάρ, ο υπεύθυνος του σταθμού του μετρό Zocalo.
«Να πως θα έμοιαζε μια κοινωνία χωρίς γυναίκες» είπε ο Χόρχε Λούνα, 21 ετών, που εργάζεται σε μια αλυσίδα καφέ, όπου ήταν παρόντες μονάχα άνδρες.
Την ίδια ώρα, οι γυναίκες που επέλεξαν να εργαστούν φόραγαν ένα μαντήλι ή κάποιο ρούχο σε μωβ χρώμα, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης στη μάχη των γυναικών κατά της βίας.
Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της χώρας δέσποζε επίσης το μωβ χρώμα. Οι χώροι που είναι αφιερωμένοι στα άρθρα των γυναικών δημοσιογράφων ήταν άδειοι ή αναγραφόταν εκεί η φράση «μια ημέρα χωρίς εκείνες».
Τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τα παρουσίασαν άνδρες.
Μια κοινωνία χωρίς γυναίκες
Όταν ανακοινώθηκε αυτή η «ημέρα χωρίς τις γυναίκες», επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να γνωστοποιήσουν ότι οι εργαζόμενές τους θα πληρωθούν κανονικά.
«Το σύστημά μας είναι τόσο πατριαρχικό που όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να σταματήσουν, οι άνδρες νιώθουν υποχρεωμένοι να μας δώσουν την άδειά τους» είπε η Γιντίρα Σαντοβάλ, η ιδρύτρια μιας φεμινιστικής οργάνωσης στο Μεξικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Milenio, περίπου 36,4 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αναμένεται να απουσιάζουν από τη δημόσια ζωή.
Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν στήριξε ανοικτά την απεργία, όμως είπε ότι δεν θα υπάρξει «καμία κύρωση» για τις δημόσιες υπαλλήλους που θέλουν να συμμετάσχουν.
Υπονόησε ότι το κίνημα οικειοποιήθηκαν συντηρητικοί που θέλουν να πλήξουν την προεδρία του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-dpa
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις