Κοροναϊός : Στο τραπέζι επίδομα 718 ευρώ για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν
Ενωμένοι και συντεταγμένοι θα συμβάλλουμε από κοινού - εργοδότες, πολιτεία και εργαζόμενοι - για την αντιμετώπιση της απειλής του κοροναϊού δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά την ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους. Υπό εξέταση η πρόταση για εφάπαξ επίδομα 718 ευρώ για 45 ημέρες σε εργαζόμενους εταιρειών που κλείνουν. Ποια μέτρα εξετάζονται για τη διευκόλυνση εργαζόμενων γονιών. Συνεχείς συσκέψεις
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ενωμένοι και συντεταγμένοι θα συμβάλλουμε από κοινού – εργοδότες, πολιτεία και εργαζόμενοι – για την αντιμετώπιση της απειλής του κοροναϊού δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά την ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στην έκτακτη σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το θέμα του κορονοϊού και εκτιμήθηκαν σε βάθος οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της διάδοσης του ιού στους εργασιακούς χώρους.
Εφάπαξ επίδομα 718 ευρώ στα μέτρα που εξετάζονται
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τέθηκε και εξετάζεται η πρόταση για ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες που θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού. Σημειώνεται ότι το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα.
Επίσης με τη σύσκεψη να πραγματοποιείται λίγη ώρα πριν αποφασιστεί το κλείσιμο όλων των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, θέμα που απασχόλησε έντονα είναι πώς θα καλυφθούν οι θέσεις εργασίας από τις αναγκαστικές άδειες που θα χρειαστεί να πάρουν οι γονείς, πώς θα αποφευχθούν καταχρήσεις και ψευδείς δηλώσεις (και από τους δύο γονείς) και πώς θα καλυφθούν οι αμοιβές τους για το χρονικό διάστημα της αναγκαστικής απουσίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στα μέτρα που εξετάζεται να ενεργοποιηθούν εκτός του επιδόματος των 718,65 ευρώ είναι ο επιμερισμός του κόστους της άδειας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν απαιτηθεί να απουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος ή το σύνολο του προσωπικού (τέθηκε για παράδειγμα η πρόταση ένα τμήμα της άδειας να υπολογίζεται στην κανονική ετήσια άδεια).
Επίσης, εξετάζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται οι εργαζόμενοι γονείς που είναι σε υποχρεωτική άδεια, καθώς και η ενεργοποίηση και των εποχικών υπαλλήλων για την κάλυψη θέσεων που ενδέχεται να μείνουν κενές λόγω παρατεταμένης άδειας μόνιμου προσωπικού.
Τα παραπάνω μέτρα, αλλά και οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού και κατ’ επέκταση οι επιπτώσεις σε οικονομία και εργασία θα εξεταστούν και σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εργασίας Γιάννης Βρούτση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη.
Έκτακτη ευρεία σύσκεψη
Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, της γενικής γραμματέας του υπ. Εργασίας κ. Άννας Στρατινάκη, του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων με τους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα με τον κ. Γιάννη Παναγόπουλο (ΓΣΕΕ), κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (ΣΕΒ), κ. Γεώργιο Καρανίκα (ΕΣΕΕ), κ. Ιωάννη Βαφειαδάκη (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιάννη Ρέτσο (ΣΕΤΕ) ενώ στη συνάντηση πήρε μέρος και η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ κ. Ρένα Μπαρδάνη.
Όπως ενημερώνει το υπουργείο, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το θέμα του κορονοϊού και εκτιμήθηκαν σε βάθος οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της διάδοσης του ιού στους εργασιακούς χώρους.
«Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, ευθύνης και συναίσθησης της κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, εξετάστηκαν λύσεις και προτάσεις με απώτερο σκοπό να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» προστίθεται.
Παράλληλα, «συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε τακτικούς χρόνους οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και αφού τεθούν υπό εξέταση τα ολοένα μεταβαλλόμενα δεδομένα εξάπλωσης του ιού».
Τέλος, «αποφασίστηκε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας από το υπουργείο στο πλαίσιο, όμως, της ενιαίας δέσμης των συνεκτικών δράσεων που αποφασίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Γ.Βρούτσης: Θα συμβάλουμε όλοι από κοινού για την αντιμετώπιση της κρίσης
«Ευχαριστώ όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημερινή μου έκτακτη πρόσκληση και, κυρίως, για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, Πολιτεία, εργαζόμενοι, εργοδότες μαζί.»
» Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και θα αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης κυβερνητικών παρεμβάσεων. Το σίγουρο είναι ότι και αυτή την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».
ΓΣΕΕ: Όχι σε καταχρηστικές συμπεριφορές λόγω κοροναϊού
«Μία επιδημία σαν τον κορωνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν.»
» Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς.
Οπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, «εμείς σε αυτή τη σύσκεψη με το Υπουργείο και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο του υπουργείου Εργασίας, η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία θα υποστεί τεράστιες πιέσεις.»
» Ζητήσαμε, επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ’ υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ.»
«Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού. Με αυτές τις σκέψεις κάναμε διάφορες προτάσεις στο Υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι.»
» Να μεριμνήσει η πολιτεία και στο Eurogroup που θα γίνει στις 16 του μήνα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, η χώρα μας, που έχει υποστεί τεράστια πλήγματα λόγω της 10ετούς κρίσης, να βρει έναν τρόπο να κερδίσει πόρους για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικά αυτή την πληγή», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.
Ρέτσος: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν, έχουν υποστεί πλήγμα, ενώ ανέφερε ότι, στα τέλη του Μαρτίου, θα γίνει μία συνολική αποτίμηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ό,τι αποφασιστεί, θα πρέπει να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, «καθώς πρόκειται για μία συγκυρία, την εξέλιξη της οποίας δεν μπορούμε να προβλέψουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις