«Παιχνίδια» Τουρκίας με το προσφυγικό: «Τα σύνορα της ΕΕ δεν ξεκινούν από την Ελλάδα»
Η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ πρέπει να «επικαιροποιηθεί», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά στο προσφυγικό. Ωστόσο, ο ίδιος έστρεψε εκ νέου τα βέλη του κατά της ΕΕ σε μια πρώτη επίσημη αντίδραση μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών με την ΕΕ
Μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας θεωρεί η Τουρκία τον εαυτό της μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών Ερντογάν – ηγεσίας της ΕΕ για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συνάντηση κατά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν -με τον τούρκο πρόεδρο μάλιστα να αποχωρεί με την αυτοκινητοπομπή του χωρίς να προβαίνει σε δηλώσεις, κι ενώ οι θεσμοί είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινή συνέντευξη Τύπου- ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα σύνορά της δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά.
Μάλιστα, τονίζει πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ στο προσφυγικό, βέβαια υπό προϋποθέσεις.
Σε δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ένωση να κάνει «σταθερά βήματα» προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως μεταδίδει το Anadolu.
«Και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία για τους πρόσφυγες σε συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ακριβώς όπως εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, «η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ στο προσφυγικό» και ότι για να επιλυθεί το ζήτημα «θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή η απελευθέρωση της βίζας και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό πρέπει να αναθεωρηθεί και να ληφθούν υπόψιν οι εξελίξεις στη Συρία.
Επανέλαβε τα περί νεκρών προσφύγων
Παράλληλα, επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκαν πέντε πρόσφυγες από ελληνικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
«Προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική πλευρά είναι που σκότωσε πέντε άτομα. Βλέπουμε τι κάνουν αυτοί που μιλάνε για τον πολιτισμό» δήλωσε.
Επιμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του ’16
Το ζήτημα της επικαιροποίησης της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ τέθηκε δε, στο επίκεντρο των επαφών τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Κομισιόν.
Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές ανέθεσαν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να εξακριβώσει πώς εφαρμόζεται η συμφωνία τους 2016 με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση.
«Αποφασίσαμε να αναθέσουμε στον Ζοζέπ Μπορέλ και τον τούρκο ομόλογό του (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) να αποσαφηνίσουν τις επόμενες ημέρες εάν εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία, για να διασφαλιστεί ότι και οι δυο πλευρές ακολουθούν τα ίδια βήματα (για την εφαρμογή της)».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, οι ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών.
Ο Μισέλ είπε επίσης πως η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.
Το μήνυμα στον Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος προσήλθε στη συνάντηση με… περίσσια αισιοδοξία, η οποία μάλλον διαψεύστηκε, ενώ για ακόμη μια φορά δεν δεσμεύτηκε για αποκλιμάκωση της κρίσης στα ελληνικά σύνορα ούτε παραδέχθηκε ότι ευθύνεται για τις προσφυγικές ροές στα σύνορα της Ευρώπης.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε φροντίσει να ανεβάσει την πίεση προς την ΕΕ στο «κόκκινο», αποχώρησε από τη βελγική πρωτεύουσα χωρίς να κάνει δηλώσεις, έχοντας όμως λάβει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Σταμάτα να ενθαρρύνεις πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα».
Ο τούρκος πρόεδρος θέλησε, μάλιστα, να βάλει στο τραπέζι και το ζήτημα της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη αλλά και την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Άγκυρας.
«Η κρίση αυτή πηγάζει από τη Συρία» είπε ο Ερντογάν πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για απειλή στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ευρώπη. «Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας:
«Αναμένουμε στήριξη από όλους τους συμμάχους μας σε μια μάχη που μέχρι στιγμής η Τουρκία δίνει μόνη της… Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να δείξει στήριξη».
- Τουρκία: Ο Τραμπ να αποφασίσει αν θα στηρίξει το «διεθνές δίκαιο» ή τις Ελλάδα και Κύπρο, λέει ο Μπαχτσελί
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Ευκαιρία διορθώσεων σε φοροκίνητρο για κενές κατοικίες και Airbnb
- Κίνηση: «Φρακαρισμένος» ο Κηφισός και η Αττική Οδός – Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις
- Τραμπ: «Σκότωσα το κουτάβι μου γιατί δεν εκπαιδεύονταν» – Ποια είναι η νέα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας
- Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον εισέρχεται στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel
- Ποιος είναι ο ιός που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία