Κοροναϊός : Το τραγικό δίλημμα των γιατρών στην Ιταλία – «Σώστε τους νεότερους»
Για «πόλεμο στα νοσοκομεία» λόγω του κοροναϊού κάνουν λόγο οι γιατροί στην Ιταλία, οι οποίοι καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στους νεότερους ασθενείς παρά στους ηλικιωμένους.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Η Ιταλία περνάει μία πρωτοφανή κρίση καθώς ο κορονοϊός έχει θερίσει τη χώρα με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τους 9.172 και τους νεκρούς να είναι 463. Η χώρα έχει μπει σε καραντίνα ενώ οι γιατροί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για να καταφέρουν να ελέγξουν όλα τα κρούσματα του νέου φονικού ιού.
Στη Λομβαρδία, την πλούσια περιοχή στο επίκεντρο της έκρηξης του κορονοϊού στην Ιταλία, η έλλειψη κλινών και οι ιατρικές προμήθειες αναγκάζουν τους γιατρούς να κάνουν όλο και πιο δύσκολες επιλογές.
Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν αρκούν. Κάποια νοσοκομεία έχουν κλείσει ολόκληρους θαλάμους για να χρησιμοποιούνται για σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού.
Άλλα έχουν μετατρέψει τα χειρουργεία σε ΜΕΘ, σύμφωνα με το Politico. Οι γιατροί εργάζονται σε εξαντλητικές βάρδιες για να καλύψουν τα ωράρια των συναδέλφων τους που νοσούν.
Οι αναισθησιολόγοι και οι γιατροί στην Ιταλία καλούνται να πάρουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα, όταν δεν υπάρχουν αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
«Είναι γεγονός πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε και αυτή η επιλογή πέφτει σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα» δήλωσε στο Politico ένας γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μιλάνου.
Στη Λομβαρδία υπάρχουν 900 κρεβάτια σε ΜΕΘ, αλλά σε άλλες περιοχές όπως το Μπέργκαμο, η Πάβια και το Λόντι, τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε κορεσμό.
«Σώστε τους νεότερους και όχι τους ηλικιωμένους»
Προς το παρόν οι εντολές είναι οι εξής: Εξοικονομήστε προμήθειες για εκείνους τους ασθενείς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα στους νεότερους ή αυτούς με τα πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορούν να έχουν ήδη προβλήματα υγείας.
«Δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις» δήλωσε ο Λουίτζι Ριτσιόνι, αναισθησιολόγος και επικεφαλής της επιτροπής Δεοντολογίας του Siiarti, της Ιταλικής Εταιρείας Αναισθησίας, Αναλγησίας, Αναζωογόνησης και Εντατικής Φροντίδας, ο οποίος συνυπέγραψε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο προτεραιότητας της θεραπείας των κρουσμάτων κοροναϊού στα ιταλικά νοσοκομεία.
«Γνωρίζουμε ότι το σώμα ενός εξαιρετικά εύθραυστου ασθενούς δεν είναι σε θέση να δεχτεί ορισμένες θεραπείες σε σύγκριση με εκείνο ενός υγιούς ατόμου». Με τις συστάσεις αυτές, ο Ριτσιόνι δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει πως οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό δεν είναι μόνοι τους «μπροστά σε μια τόσο δύσκολη ηθική επιλογή».
Την ίδια ώρα, η πίεση στους γιατρούς είναι εξαιρετικά υψηλή, με πολλούς να αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος, δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα, σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας της Λομβαρδίας, που ανέφερε πως είδε ορισμένους ασκούμενος να κλαίνε. Φοβούνται, είπε, πως δεν μπορούν να δώσουν σε όλους την φροντίδα που χρειάζονται καθώς η ζήτηση ξεπερνά τους πόρους.
«Πόλεμος στα νοσοκομεία»
Σε μια συνέντευξη που έγινε viral μετά την δημοσίευσή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κριστιάν Σαλαρόλι, ένας αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, αναφέρθηκε σε πόλεμο, όπου οι ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να παραγκωνιστούν.
«Η επιλογή γίνεται μέσα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για μαζικές εκδηλώσεις, και όπου εισέρχονται μόνο ασθενείς με κορονοϊό. Εάν ένα άτομο είναι ηλικίας μεταξύ 80 και 95 ετών και έχει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει» ανέφερε.
Οι νέοι άνδρες και γυναίκες που έχουν πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια εισάγονται στα νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι στέλνονται σπίτι.
Στη συνέχεια, γίνεται επιλογή ανάμεσα σε αυτούς που θα αντέξουν τη νοσηλεία σε ΜΕΘ και όχι. Κάποιοι μπαίνουν σε μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσουν, κάποιοι άλλοι απλά ξαπλώνουν μπρούμυτα για να φτάνει το οξυγόνο σε κάθε σημείο των πνευμόνων.
Η αρχή του «αυτός που έρχεται πρώτος, αυτός εξυπηρετείται πρώτος» δεν υπάρχει πλέον, δήλωσε ο Μάριο Ρίτσι, αναισθησιολόγος που εργάζεται σε νοσοκομείο στην Κρεμόνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις