Λαγκάρντ: «Μεγάλο σοκ» ο κοροναϊός, δεν αποκλείει ύφεση το 2020
Χωρίς να μασήσει τα λόγια της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγγιση όλων των παικτών». Ανήσυχες οι αγορές από τις δηλώσεις, απογοητευμένες από τα μέτρα της ΕΚΤ.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η επιδημία του κοροναϊού, ένα «μεγάλο σοκ» για την οικονομία της ευρωζώνης, απαιτεί «μια δημοσιονομική απάντηση, φιλόδοξη και συντονισμένη», δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, που ούτε με τις δηλώσεις της, ούτε με τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, τα οποία θεωρήθηκαν κατώτερα των περιστάσεων και σίγουρα των προσδοκιών, κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές.
Για την ακρίβεια συνέβη το ακριβώς αντίθετο αφού μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέρρευσαν με απώλειες άνω του 8%.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ύφεσης, πάρτε μέτρα
Χωρίς να μασήσει τα λόγια της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέλθει σε ύφεση φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας ότι όλα θα κριθούν «από τη ταχύτητα, την ένταση των μέτρων και των συλλογική προσέγγιση όλων των παικτών».
Η ίδια υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
Για το λόγο αυτό η ίδια απηύθυνε έκκληση στις δημοσιονομικές Αρχές (εθνικές κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να μπουν μπροστά και να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού και να λάβουν φιλόδοξα και συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα.
Η Λαγκάρντ πέταξε επίσης το μπαλάκι στην πλευρά των ΗΠΑ, που οφείλουν να «αναλάβουν το υγειονομικό κόστος» και να «περιορίσουν την οικονομική επίπτωση».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η παρούσα πρόκληση είναι διαφορετική από την παγκόσμια κρίση του 2008 και η απάντηση πρέπει να είναι πρωτίστως δημοσιονομική.
Δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads
Ερωτηθείσα σχετικά η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να μειώσει τα spreads στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν τα ιταλικά ομόλογα μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αγορά ομολόγων.
«Δεν είμαστε εδώ για να μειώνουμε τα spreads, υπάρχουν άλλα εργαλεία και άλλοι παίκτες για να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα» απάντησε η Λαγκάρντ, πυροδοτώντας νέα αύξηση των αποδόσεων για τα ιταλικά ομόλογα.
Lagarde: We are not here to close spreads, there are other tools and other actors to deal with these issues
— European Central Bank (@ecb) March 12, 2020
Ανεπαρκή τα μέτρα της Κομισιόν
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ανεπαρκές το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να επαναλάβει την ιστορική ρήση του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι, το περίφημο «whatever it takes»- ό,τι απαιτείται (για τη διάσωση της οικονομίας).
Αναθεώρηση επί τα χείρων των προβλέψεων
Ο κίνδυνος να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε υφεσιακή τροχιά είναι υπαρκτός, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ΕΚΤ είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα για φέτος ο πήχης για την αύξηση του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 0,8% (από 1,1% τον Δεκέμβριο), στο 1,3% για το 2021 και στο 1,4% για το 2022.
Ωστόσο όπως επισήμανε και η Κρ. Λαγκάρντ οι προβλέψεις αυτές είναι πλέον ξεπερασμένες, καθώς δεν ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το μέτωπο της πανδημίας.
Γιατί δεν μειώσαμε τα επιτόκια
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, για ποιο λόγο δεν προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, υπερασπίστηκε το τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε νωρίτερα, τα οποία αποσκοπούν να περιορίσουν ισάριθμους κινδύνους οι οποίοι διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Πιο συγκεκριμένα, τον κίνδυνο ρευστότητας, διακοπής της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων με μακροπρόθεσμα κεφάλαια, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια για τα δάνεια αυτά έως κατά 0,75%. Επίσης μέχρι το τέλος του έτους θα αυξήσει κατά 120 δισ. ευρώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ομόφωνα.
Όλα τα όπλα στο τραπέζι
Τόνισε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η παρούσα κατάσταση.
Πάντως, ενδεικτικό των δυσοίωνων προβλέψεων που υπάρχουν στη Φρανκφούρτη για την εξάπλωση του κοροναϊού είναι η προαναγγελία της επικεφαλής της ΕΚΤ για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου, η οποία όπως είπε θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη (στην σημερινή συνεδρίαση υπήρξε φυσική παρουσία ορισμένων μελών του Δ.Σ.), ενώ ακυρώνεται η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία έπεται της συνεδριάσεως.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις