Καταρρέει η Wall Street – Βυθίζονται ΧΑ και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street και την Πέμπτη, με τον μηχανισμό αναστολής συναλλαγών να ενεργοποιείται λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street και την Πέμπτη, με τον μηχανισμό αναστολής συναλλαγών να ενεργοποιείται λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης -για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα- καθώς οι απώλειες για τον S&P 500 ξεπέρασαν το 7%.
Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός του «αυτόματου κόφτη” ενεργοποιείται όταν οι μετοχές σημειώσουν πτώση 7% (και ξανά όταν η υποχώρηση φτάσει στο 13%, και στη συνέχεια στο 20%), αναστέλλοντας τη διαπραγμάτευση για 15 λεπτά, προκειμένου να αποτρέψει την ελεύθερη πτώση της αγοράς και να δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Πρόκειται για σπάνιο γεγονός, που επαναφέρει ωστόσο μνήμες από την κατάρρευση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Η Wall Street βρέθηκε σε περιοχή «bear market» (σ.σ. καταγράφοντας πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα) καθώς η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τα ταξίδια από την Ευρώπη φόβισε περαιτέρω τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για την περίπτωση παγκόσμιας ύφεσης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Και οι τρεις βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει πάνω από 24% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.
Στις 15:54 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 2.075,96 μονάδες, ή 8,81%, στις 21.477,26 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε βουτιά 223,81 μονάδων, ή 8,16%, στις 2.517,57 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση κατά 635,56 μονάδες, ή 7,99%, στις 7.316,49 μονάδες.
Η αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού οδήγησε σε κατακρήμνιση τις μετοχές των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων.
Sell-off στις ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
Επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος παρατηρείται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική, με τους δείκτες να βυθίζονται καταγράφοντας πτώση άνω του 8%.
Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας, διατηρώντας σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια της, τα οποία ήδη βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης, σε μία πρώτη αντίδραση στην κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει έναν «προσωρινό φάκελο» πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν έπεισαν τις αγορές.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 8,6% σε χαμηλό άνω των τριών ετών στις 304,62 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κατρακυλά 8,4% στις 9.567,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει βουτιά 9% στις 4.195,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 7,85% στις 5.407,70 μονάδες.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται μεγάλες αεροπορικές όπως οι Air France-KLM, Deutsche Lufthansa και IAG με απώλειες άνω του 10%.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί σε ποσοστό 8,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 9,3%.
Βυθίζεται το ελληνικό χρηματιστήριο
Ισχυρές είναι οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, ακολουθώντας το διεθνές sell off που έχουν προκαλέσει τα πρωτοφανή μέτρα που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και των ενδείξεων για παγκόσμια ύφεση, αλλά και της απογοήτευσης που υπήρξε από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 8,78% στις 549,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 69 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43 εκατ. τεμάχια. Πτώση 9,91% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.377,60 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 14,06% στις 379,48 μονάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις