Προσφυγικό : Έκκληση για εκκένωση καταυλισμών λόγω κοροναϊού – Το σχέδιο του υπ. Μετανάστευσης
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη εκκένωσης των καταυλισμών λόγω κοροναϊού - «Οι φορείς θα μεταφέρονται από τις δομές στα νοσοκομεία αναφοράς» λέει το υπουργείο Μετανάστευσης.
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Πέδρο Πασκάλ – Πολ Μέσκαλ: Οι φωτογραφίες από τα γυρίσματα του «Μονομάχου II» στο Μαρόκο
Την ανάγκη εκκένωσης των καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς σύνορα, λόγω του κοροναϊού.
Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στη Λέσβο, η οργάνωση επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επιδημία.
«Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων», τονίζει η οργάνωση.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά», επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
«Αδύνατη η εφαρμογή των μέτρων»
«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Βεΐζης.
«Εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης»
«Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξαιρετικά μεγάλος», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που σημειώνουν ότι σε όλο τον κόσμο ακυρώνονται εκδηλώσεις και απαγορεύονται συναθροίσεις, για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά στα ελληνικά νησιά καθημερινά συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς άλλη επιλογή.
«Οι 42.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τους κάνουν να νοσήσουν και διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών», προειδοποιεί η οργάνωση.
«Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κοροναϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία», δήλωσε ο κ. Βεΐζης, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να περιοριστεί ο ιός στο περιβάλλον ενός καταυλισμού.
Το σχέδιο του υπ. Μετανάστευσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων
Σχέδιο αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχει εκπονήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, το σχέδιο εκπονήθηκε ήδη από τις 29 Ιανουαρίου «λόγω του μεγάλου πληθυσμού που φιλοξενείται στις δομές», σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και τον ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που διαγνωστεί κρούσμα κοροναϊού μεταξύ των προσφύγων, ο ασθενής θα μεταφερθεί για νοσηλεία στα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί, ενώ άμεσα η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν σε διερεύνηση των επαφών του κρούσματος, προκειμένου αυτές να απομονωθούν για 14 ημέρες σε ειδικά κοντέινερ του κέντρου φιλοξενίας.
Σε επίπεδο πρόληψης, ο κ. Λογοθέτης εξηγεί ότι ούτως ή άλλως οι νεοαφιχθέντες ελέγχονται από ιατρικά κλιμάκια, αν και, όπως προσθέτει, στην περίπτωση του κοροναϊού αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί μπορεί ο φορέας να είναι ασυμπτωματικός.
Υπάρχει, εξάλλου, συνεχίζει ο ίδιος, μια ιδιαίτερη επιδημιολογική διερεύνηση για τους ανθρώπους που έχουν διέλθει από το Ιράν, ωστόσο εκτιμά ότι καθώς το ταξίδι από το Ιράν στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σύντομο χρονικά, τυχόν κρούσματα εκδηλώνονται πριν φτάσουν εδώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις