Κοροναϊός: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας ιός για να αναβαθμιστεί σε πανδημία
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ δείχνει το δρόμο σε όλα τα κράτη του πλανήτη για την σωστή διαχείριση της κατάστασης ακόμα και τώρα δύο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων
«Η λέξη πανδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αμέσως μετά την αναβάθμιση του κοροναϊούς σε πανδημία.
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΠΟΥ δείχνει το δρόμο σε όλα τα κράτη του πλανήτη για την σωστή διαχείριση της κατάστασης ακόμα και τώρα δύο μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων.
«Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους» διευκρίνισε ο ίδιος.
Τι είναι όμως πανδημία; Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού.
Ο ΠΟΥ μέχρι τώρα δεν είχε αναβαθμίσει τον νέο κοροναϊό σε επιδημία καθώς η εξάπλωση των κρουσμάτων φαινόταν ότι μπορούσε να ελεγχθεί αλλά η ραγδαία εξάπλωση σε ΗΠΑ και κυρίως η κατάσταση στην Ιταλία δεν άφησε πολλά περιθώρια.
Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πανδημία μια ασθένεια ήταν το 2009 με την γρίπη των χοίρων η οποία σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στον πλανήτη.
Ποια είναι όμως τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ιός για να χαρακτηριστεί πανδημία; Καταρχάς πανδημία χαρακτηρίζονται κυρίως οι νέοι ιοί που δεν έχουν προλάβει να ερευνηθούν σε βάθος. Το επόμενο στάδιο αφορά στην ικανότητα του ιού να μολύνει τους ανθρώπους εύκολα και να μπορεί να εξαπλωθεί με ταχύτητα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο κοροναϊός συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Και χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία που να μπορεί να τον αποτρέψει η αναβάθμισή του σε πανδημία κρίθηκε απαραίτητη.
Ο φονικός ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε 118 χώρες και έχει προσβάλλει πάνω από 120.000 ανθρώπους στον πλανήτη.
Οι φονικές πανδημίες που έπληξαν την ανθρωπότητα
Στην ιστορία της ανθρωπότητας η πρώτη καταγεγραμμένη πανδημία ήταν το 430 π.Χ. με τον λοιμό των Αθηνών. Η πανώλη χτύπησε την Αθήνα, η οποία τελούσε υπό πολιορκία, και προκάλεσε το θάνατο πολλών κατοίκων της πόλης μεταξύ άλλων και του σπουδαίου Περικλή.
Η πανώλη του Ιουστινιανού, η ευλογιά, η ισπανική γρίπη και η γρίπη του Χονγκ Κονγκ είναι μερικές από τις πανδημίες που απασχόλησαν τον πλανήτη πριν το 1980.
Τότε ήταν που έκανε την εμφάνισή του το AIDS, ο ιό HIV που μεταδίδεται μεταξύ άλλων μέσω της σεξουαλικής επαφής, του τοκετού, του θηλασμού και των
- Δίδυμες πήγαν να κάνουν το «κόλπο γκρόσο» στη δουλειά, τις πήραν χαμπάρι και έγιναν viral
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια των millenials που δεν κάνουν παιδιά
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τζάστιν Σαν: Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μπανάνα για 6,2 εκατ. δολάρια