Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του κοροναϊού
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών αποτελεσματικότητας τεσσάρων διαφορετικών θεραπειών κατά του νέου κοροναϊού. Οι δοκιμές αναμένονται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης και θα γίνουν σε 3.200 ευρωπαίους ασθενείς, 800 εκ των οποίων θα είναι Γάλλοι που έχουν εκδηλώσει σοβαρή συμπτωματολογία.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη κλινικών δοκιμών αποτελεσματικότητας τεσσάρων διαφορετικών θεραπειών κατά του νέου κοροναϊού. Οι δοκιμές αναμένονται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης και θα γίνουν σε 3.200 ευρωπαίους ασθενείς, 800 εκ των οποίων θα είναι Γάλλοι που έχουν εκδηλώσει σοβαρή συμπτωματολογία.
Την ανακοίνωση έκανε ο καθηγητής Yazdan Yazdanpanah, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι.
Στο μεταξύ, η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού είναι πιθανό να έχει τελειώσει ως τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.
Ο Τζονγκ Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε επίσης ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.
Ποιους απειλεί ο ιός
Ο νέος ιός τύπου κορώνα απειλεί πρώτα τους πιο ευάλωτους και για την πλειονότητα των ανθρώπων το θέμα, άρα, δεν συνοψίζεται στην ερώτηση «κινδυνεύω;», αλλά στο «πώς να αποφύγω να κινδυνεύσουν οι άλλοι», διότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τον κορεσμό των νοσοκομείων, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες.
«Κάθε μέρα που καθυστερεί την επιδημία είναι μία επιπλέον μέρα που προσφέρεται στα νοσοκομεία για να προετοιμασθούν», επιμένει ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Υπάρχουν φόβοι ότι το ευρύ κοινό δυσκολεύεται να καταλάβει την κατάσταση, διότι η ασθένεια είναι ήπιας μορφής στο 80% των περιπτώσεων και απειλεί πρώτα από όλους τους άνω των 80 ετών, καθώς και όσους πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.
«Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η ασθένεια αυτή αποτελεί ατομικό κίνδυνο, την στιγμή που πρόκειται για κίνδυνο για τον πληθυσμό: με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι νέοι δεν θα πεθάνουν, αλλά αντίθετα, θα συμμετάσχουν στον κορεσμό των νοσοκομείων, πράγμα που θα έχει αποτέλεσμα να πεθάνουν άλλοι», εξηγεί στο AFP ο βέλγος γιατρός εντατικολόγος Φιλίπ Ντεβός.
Είναι ο τρόμος των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως: μία αιφνίδια έκρηξη κρουσμάτων, που θα οδηγούσε σε μαζική συρροή ασθενών προς κορεσμένα νοσοκομεία!
Αυτό θα περιέπλεκε όχι μόνο την νοσηλεία των ατόμων που έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια του Covid-19 , αλλά και όλων των άλλων. Και η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.
«Εξαιτίας αυτού του διπλού παράγοντα – επιβάρυνση έργου σε συνδυασμό με λιγότερο προσωπικό – οι ασθενείς που θα βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση δεν θα μπορούν να λάβουν εγκαίρως φροντίδα και θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν», λέει ο βέλγος εντατικολόγος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις