Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τον κοροναϊό
Το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες, αλλά με κοινωνικούς
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο επηρεάζοντας δραματικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, μελέτες αποκαλύπτουν μια άλλη πτυχή της πανδημίας, η οποία αφορά ειδικά το γυναικείο φύλο.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Times της Νέας Υόρκης, ο κοροναϊός είναι περισσότερο πιθανό να πλήξει τις γυναίκες παρά τους λανδρες.
Η επισήμανση αυτή δεν έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες, αλλά με κοινωνικούς.
Το άρθρο επικαλείται σχετική αναφορά του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το μακρινό 2007 που ανέφερε πως «οι τυπικοί ρόλοι που έχουν τα δύο φύλα ανά τον κόσμο επηρεάζουν το πού περνούν τον χρόνο τους οι άνδρες και οι γυναίκες, με αποτέλεσμα κατ΄επέκταση να καθορίζουν τη φύση, τη συχνότητα αλλά και την έντασή της έκθεσής τους σε μολυσματικούς παράγοντες».
Με απλά λόγια, η επισήμανση αυτή σημαίνει το εξής: Οι ρόλοι που έχουν οι γυναίκες στην κοινωνία μπορούν να τις θέσουν σε μεγαλύτερη έκθεση έναντι του κοροναϊού (αν και κάποιες από τις πρώτες μελέτες που έγιναν στην Κίνα με το ξέσπασμα της επιδημίας ανέφεραν ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας).
Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σχεδόν σε ποσοστό 70% σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Οι περισσότερες από αυτές εργάζονται ως νοσηλεύτριες – δηλαδή βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του ιού.
Για παράδειγμα, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, κοιτίδα της πανδημίας, περίπου το 90% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 78%.
Κινδυνεύουν περισσότερο από τους γιατρούς
«Το επίπεδο έκθεσης των νοσηλευτριών είναι υψηλότερο από αυτό των γιατρών», αναφέρει η δρ Σελίν Γκόουντερ, επιδημιολόγος σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης «επειδή εμπλέκονται πολύ περισσότερο στην προσωπική φροντίδα των ασθενών. Είναι αυτές που κάνουν τις αιμοληψίες και που συλλέγουν τα δείγματα».
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ξέσπασε η επιδημία του SARS, από 8.000 και πλέον κρούσματα περισσότερα από τα μισά ήταν γυναίκες και περίπου 21% των συνολικών περιπτώσεων εμφανίστηκαν μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Παράλληλα, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν αναλάβουν το βάρος της φροντίδας στο σπίτι, αν κάποιος στην οικογένειά τους είναι άρρωστος. Και επειδή οι γυναίκες εξακολουθούν να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ανατροφή των παιδιών, όταν η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αυξηθεί. Τα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν ότι η ασθένεια κατανέμεται ευκολότερα μεταξύ των μελών της οικογένειας που βρίσκονται σε συχνή επαφή μεταξύ τους.
Έχει παρατηρηθεί και σε άλλες επιδημίες
Τα παραπάνω συμπεράσματα έχουν παρατηρηθεί και στις περιπτώσεις άλλων επιδημιών. Για παράδειγμα, αυτό συνέβη και κατά τη διάρκεια των πολυάριθμων εκδηλώσεων του ιού Έμπολα σε όλη την Αφρική από το 1976 έως το 2014. Επειδή οι γυναίκες είναι παραδοσιακά τα πρόσωπα που φροντίζουν τους άλλους και υπεύθυνες ακόμα και για την προετοιμασία των νεκρών για την ταφή τους, η έκθεσή τους στη φοβερή αυτή ασθέενεια αυξήθηκε κατακόρυφα, αναφέρουν σχετικές μελέτες.
Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν μια εντελώς διαφορετική σειρά προκλήσεων – ιδιαίτερα το άγχος της μη γνώσης του πώς ακριβώς μπορεί να επηρεάσει το παιδί το κορωναϊό.
Μέχρι στιγμής, οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, βάσει προκαταρκτικής έρευνας, είναι ότι ο ιός δεν είναι πιθανό να μεταδοθεί από μητέρα στο έμβρυο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι έχει παρατηρήσει αποβολή και θνησιμότητα από εγκυμονούσες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από άλλους κοροναϊούς, όπως το SARS και το MERS, αλλά και πάλι, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις