Τούρκος πρώην ναυτικός ακόλουθος: Γιατί ο Ερντογάν στέλνει τους πρόσφυγες στον Έβρο
Μια οπτική σχετικά με τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όσα ο τούρκος πρόεδρος θέλει να πετύχει με τις προκλητικές κινήσεις στον Έβρο, δίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt
Μια οπτική σχετικά με τις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όσα ο τούρκος πρόεδρος θέλει να πετύχει με τις προκλητικές κινήσεις στον Έβρο, δίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα φιλοξενεί εκτιμήσεις για την ελληνοτουρκική κρίση του πρώην ναυτικού ακολούθου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα Χαλίς Τουντς, ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έπεσε σε δυσμένεια, απομακρύνθηκε από τη θέση του και ζει σήμερα εξόριστος στην Ολλανδία.
Με τίτλο «Τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν χειρότερα από το 2015» η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τον τούρκο πρώην αξιωματούχο ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει τους μετανάστες στον Έβρο και όχι στο Αιγαίο είναι «να πλήξει την Ελλάδα και την ΕΕ με δραματικές εικόνες συγκρούσεων που θα κάνουν το γύρο του κόσμου».
Ο Χαλίς Τουντς κατηγορεί μάλιστα τον τούρκο πρόεδρο ότι με τις συντονισμένες ενέργειές του διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα»
«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και άλλες αποτυχημένες πολιτικές ενέργειες» συνεχίζει ο πρώην ναυτικός ακόλουθος και εκτιμά ότι τώρα «ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τη στρατηγική του στον Έβρο να εκβιάσει τους Ευρωπαίους για να λάβει περισσότερα δις, ενώ παράλληλα ελπίζει να δημιουργήσει, με την στήριξή τους, ζώνη ασφαλείας στη Συρία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα».
Όμως ο Χαλίς Τουντς αναφέρεται και σε μια άλλη αιτία για τη στρατηγική κλιμάκωσης της Τουρκίας στον Έβρο, γράφει η Die Welt.
«Η ΕΕ ξεκίνησε σταδιακά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας με αφορμή το τουρκολυβικό σύμφωνο. Με την κρίση στο μεταναστευτικό ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως καταφέρει να πιέσει τις Βρυξέλλες να αναστείλουν τις κυρώσεις».
Τέλος ο πρώην τούρκος αξιωματούχος θεωρεί ότι «ουδέποτε η Τουρκία δεν θα έπρεπε να ανοίξει τα σύνορά της για σχεδόν 4 εκ. σύρους πρόσφυγες». Εκτιμά ωστόσο ότι «ήδη από τότε ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους σύρους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης σε βάρος της Ευρώπης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις