Η Ισπανία θα δηλώσει επισήμως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων κοροναϊού στη χώρα ανήλθε στα 4.209 κρούσματα, με 120 καταγεγραμμένους θανάτους.

Δήλωση Πρωθυπουργού και νέα μέτρα

Ο Πέδρο Σάντσεζ, ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι μια ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο θα τοποθετήσει τη χώρα σε «κατάσταση προειδοποίησης» που είναι το πρώτο από τα τρία στάδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Reuters.

«Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα προστατεύσει όλους τους πολίτες της και θα εγγυηθεί τις σωστές συνθήκες διαβίωσης για να επιβραδύνει την πανδημία με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία», δήλωσε ο Σάντσεζ.

Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και θα δώσει στην κυβέρνηση ευρείες αρμοδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας περιορισμού των προσώπων και των κατ’ επίταξην εκκενώσεων.

Ο στρατός θα κινητοποιηθεί επίσης. Ο αριθμός των περιπτώσεων στην Ισπανία ανήλθε σε συνολικά 4.209 μέσα στη νύχτα της Πέμπτης, με 120 καταγεγραμμένους θανάτους, καθιστώντας τη δεύτερη χειρότερη εστία στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Τα σχολεία και άλλοι δημόσιοι χώροι έχουν ήδη κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Η περιοχή της Μαδρίτης θα κλείσει επίσης εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα από το Σάββατο αναφέρει το Reuters και ισπανικά Media, ενώ μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα μπορούν να ανοίξουν. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσε την Παρασκευή τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στη Μαδρίτη και τις γύρω περιοχές.

Πηγή: businessinsider.com