Κοροναϊός : Οι οικονομικές επιπτώσεις και η επόμενη μέρα
Για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στις αγορές, την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, και τα όσα σημαίνουν αυτά για την ελληνική οικονομία μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά και ο Χρήστος Κώνστας.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στις αγορές, την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, και τα όσα σημαίνουν αυτά για την ελληνική οικονομία μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Χρήστος Κώνστας.
«Σε τέτοιες καταστάσεις ο πανικός κυριαρχεί. Δημιουργείται χάος στα χρηματιστήρια. Είναι δύσκολο κανείς να κάνει πρόβλεψη για την οικονομία αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Φίλιππας, με τον Χρήστο Κώνστα να συμφωνεί: «δεν ξέρουμε. Δεν υπάρχει ικανότητα πρόβλεψης. Ο Σταϊκούρας καλά κάνει και περιμένει, να δούμε τι θα αποφασίσει η Ευρώπη πρώτα».
«Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται γρήγορα, είμαστε, βέβαια, ακόμη ευάλωτοι στην οικονομία μας ως χώρα. Πρέπει να δούμε το πώς θα διαμορφωθούν τα οικονομικά στοιχεία. Όλο αυτό το μοντέλο, το υπερκαταναλωτικό, το οποίο κοιτάει την κερδοφορία, πόσο θα αυξηθεί το ΑΕΠ, και όχι την ευημερία των πολιτών. Αυτό που πρέπει να βγει από αυτή την εμπειρία, είναι να αλλάξουμε αξίες μας», επεσήμανε ο κ. Φίλιππας.
Αναφορικά με το τι θα γίνει με όσους χάνουν τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού, και το τι βοήθεια αναμένεται να λάβουν από το κράτος, ο Χρήστος Κώνστας σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε. Ο πρώτος στόχος είναι να μην χάσει κανείς τη δουλειά του. Μετά να μην χάσει μισθό του. Όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή κράτους, πρέπει να αποζημιωθούν, ο εργαζόμενος πρέπει κάτι να πάρει. Το αρχικό ποσό ήταν γύρω στα 700, αλλά οι επιχειρήσεις αυξήθηκαν, και αναμένεται να είναι τελικά γύρω στα 400 ευρώ».
Αναφορικά με το τι θα γίνει την «επόμενη ημέρα», ο Χρήστος Κώνστας επεσήμανε ότι «ό,τι χρωστάει το κράτος, επιστροφή φόρου, επιδόματα κλπ, θα προσπαθήσει να τα δώσει αμέσως. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που οφείλουν ΦΠΑ, εισφορές, δόσεις, θα πάνε πίσω. Αν τα πράγματα πάνε χειρότερα, θα περιμένουμε και αναστολή πληρωμών».
«Δεν θα αλλάξει το καθεστώς για την πρώτη κατοικία. Το σίγουρο είναι ότι την 1η Απριλίου δεν θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι κ.κ. Φίλιππας και Κώνστας συμφώνησαν ότι πρέπει να περιμένουμε για τις αποφάσεις για την ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Αναφορικά με τα χρηματιστήρια, ο κ. Φίλιππας επεσήμανε ότι «το μόνο που έχει αντέξει είναι κάποια πολύτιμα μέταλλα», ενώ σημείωσε ότι και ο δείκτης του φόβου των traders πάει κοντά στην κρίση του 2008, ενώ μεγάλη είναι η πτώση και στα κρυπτονομίσματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις