Πως το αγαπημένο μας t-shirt έχει αλλάξει τα τελευταία 100 χρόνια;
Το t-shirt μπορεί να είναι το πιο διαδεδομένο και ευκολοφόρετο ρούχο στον κόσμο, αλλά υπήρχε μια εποχή που θεωρούταν ντροπή να κυκλοφορήσει κανείς στον δρόμο φορώντας το.
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Το t-shirt μπορεί να είναι το πιο διαδεδομένο και ευκολοφόρετο ρούχο στον κόσμο, αλλά υπήρχε μια εποχή που θεωρούταν ντροπή να κυκλοφορήσει κανείς στον δρόμο φορώντας το.
Η ιστορία της μπλούζας
Ο λόγος ήταν ότι το άσπρο φανελάκι χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως εσώρουχο μέχρι και τη δεκαετία του ’50. Δεν είναι γνωστό ποιος δημιούργησε το t-shirt, αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ήταν εξέλιξη ενός παλαιότερου είδους εσωρούχου που είχε τη μορφή ολόσωμης φόρμας….
Η φόρμα φορέθηκε κυρίως τον 19ο αιώνα και ήταν πολύ δημοφιλής στις παγωμένες μέρες του χειμώνα. Όμως το καλοκαίρι ήταν ανυπόφορα ζεστή και έτσι κάποιοι επινόησαν την μετατροπή της, κόβοντας το κάτω μέρος της φόρμας. Σταδιακά άρχισαν να φοράνε μόνο το πάνω, όπως είναι η φανέλα. Στα τέλη του 19ου αιώνα κυκλοφόρησαν φανέλες κατασκευασμένες από ελαστικά υφάσματα, χωρίς κουμπιά, φερμουάρ και σηκωμένο γιακά.
https://www.instagram.com/p/BtMi8cTlwtD/
Το μπλουζάκι που ήταν «το εσώρουχο των εργένηδων»
Το 1904 η εταιρία εσωρούχων Cooper Underway Company άρχισε να διαφημίσει τις φανέλες ως τα “εσώρουχα των εργένηδων, χωρίς καρφίτσες, χωρίς κουμπιά, χωρίς κλωστές”. Η πρακτικότητα του ρούχου εξυπηρετούσε όχι μόνο εργένηδες της πόλης, αλλά και εργένηδες στον αμερικάνικο στρατό. Το 1905 το t-shirt έγινε μέρος της στολής των αντρών στο πολεμικό ναυτικό. Βέβαια, συνέχιζαν να φοριούνται ως εσώρουχα, εκτός απ’ τους καλοκαιρινούς μήνες. Τότε οι ναύτες μπορούσαν να κυκλοφορούν στο πλοίο μόνο με το t-shirt, εφόσον το επέτρεπαν οι αξιωματικοί. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μόδα άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, καθώς τα φορούσαν οι στρατιώτες που επέστρεψαν απ’ το πόλεμο. Το 1920, ο συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ χρησιμοποιήσε για πρώτη φορά τη λέξη “t-shirt” στο βιβλίο του, “This Side of Paradise”, όπου ο πρωταγωνιστής του βιβλίου το έπαιρνε μαζί του στο πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με την Μηχανή του Χρόνου, όταν ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το t-shirt είχε διαδοθεί στις πιο νεαρές ηλικίες ως χαλαρό ντύσιμο, αλλά οι μεγαλύτεροι ακόμα δίσταζαν να το φορέσουν δημοσίως. Όπως έγινε στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι και στο τέλος του δεύτερου, οι στρατιώτες που επέστρεψαν στην πατρίδα συνέχιζαν να φορούν τα άνετα Τ-shirt που ήταν μέρος της στολής τους.
Ο Μάρλον Μπράντο και το λευκό φανελάκι
Το t-shirt σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων όταν το φόρεσε ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο στο θεατρικό και την ταινία του 1951, “Λεωφορείο ο Πόθος”. Η ταινία έκανε τον Μπράντο διάσημο και μετέτρεψε τα t-shirt από εσώρουχο σε κανονική μπλούζα, που μάλιστα εξασφάλιζε τον θαυμασμό των γυναικών, καθώς την είχε φορέσει ο αγαπημένος τους ηθοποιός….
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-istoria-tou-t-shirt-pou-itan-esoroucho-ke-egine-to-pio-diadedomeno-roucho-ston-kosmo-pos-o-marlon-branto-ektoxefse-tis-polisis/
Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις