Θύμα της τουρκικής προπαγάνδας ακόμη και οι ΝΥΤ, λένε διπλωματικές πήγες
Φίλα προσκείμενα άτομα, τα οποία εμφανίζονται ως πρόσφυγες, παραπλανώντας ακόμη και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο της οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης της χώρας μας, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την αναδίπλωση των New York Times σχετικά με το δημοσίευμα περί μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών στον Έβρο
Φίλα προσκείμενα άτομα, τα οποία εμφανίζονται ως πρόσφυγες, παραπλανώντας ακόμη και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο της οργανωμένης εκστρατείας δυσφήμησης της χώρας μας, αναφέρουν -μεταξύ άλλων- διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την αναδίπλωση των New York Times σχετικά με το δημοσίευμα περί μυστικού κέντρου κράτησης μεταναστών στον Έβρο.
Σύμφωνα με όσα σχολιάζουν οι πηγές, η Άγκυρα προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της για την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων, τους οποίους υποκίνησαν οι τουρκικές αρχές με ψεύδη να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα, με στόχο να εκβιάσουν την Ευρώπη,
Όπως συμπληρώνουν χαρακτηριστική η περίπτωση του δημοσιεύματος της 10ης Μαρτίου των NY Times περί δήθεν «μυστικών σημείων κράτησης», χρήσης πραγματικών πυρών από την ελληνική πλευρά και άλλων ψευδών ειδήσεων, για το οποίο προέβησαν σε διόρθωση, επισημαίνοντας ότι ο φερόμενος «Σύρος» πρόσφυγας, ο οποίος αποτέλεσε την μοναδική επώνυμη πηγή των συντακτών, έχει στην πραγματικότητα τουρκικό διαβατήριο.
Παράλληλα, αναφορά γίνεται και στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νεκρό από ελληνικά πυρά στα σύνορα.
Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν διοχετεύσει ψευδείς πληροφορίες σε διεθνή ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν στον δήθεν θανάσιμο πυροβολισμό μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα από ελληνικές δυνάμεις στις 4 τρέχ., το οποίο έχει διαψευσθεί κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η νέα αυτή προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια των τουρκικών αρχών εντάσσεται στην ίδια εκστρατεία ψευδών ειδήσεων. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επιφυλακή, ενώ έχουν άμεσα κινητοποιηθεί οι ελληνικές Πρεσβείες στις ως άνω χώρες, προκειμένου να ενημερώσουν καταλλήλως εκεί συνομιλητές τους σχετικά με τις ενέργειες αυτές της Τουρκίας, συμπληρώνουν.
Τέλος, καταλήγουν πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαφάνεια, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ουδείς παρεμβαίνει, ούτε λογοκρίνει δημοσιεύματα. Αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση των εκπροσώπων του Τύπου, εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, να ελέγχουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύουν και να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, μη αφήνοντας περιθώρια να καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης από κακόβουλους διακινητές ψευδών ειδήσεων.
Οι «εξηγήσεις» από τους New York Times
Στην παραδοχή ότι το άρθρο των ΝΥΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα διατηρεί μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βασίστηκε σε μαρτυρία συροκούρδου πολίτη με τουρκικό διαβατήριο, προχώρησε νωρίτερα ένας από τους συντάκτες του άρθρου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε.
«Μια προηγούμενη εκδοχή αυτού του άρθρου αναφερόταν ελλιπώς στην υπηκοότητα του κ. αλ- Χουσεΐν. Ενώ είναι Συρο-κούρδος, είναι στη μικρή μειοψηφία Σύρων εξόριστων που πρόσφατα έλαβαν τουρκικό διαβατήριο» επισημαίνεται στο τέλος του ρεπορτάζ.
Την ευθύνη για αυτό ανέλαβε ο Πάτρικ Κίνγκσλι, ένας από τους πέντε συνεργάτες της εφημερίδας που υπογράφουν το εν λόγω ρεπορτάζ.
«Το ρεπορτάζ μας προκάλεσε πυρά στην Ελλάδα, πολλοί αγνοούν την αναφορά μας σε τουρκικές παραβιάσεις. Αλλά ένας ισχυρισμός ήταν δίκαιος. Δεν αναφέραμε τη διπλή υπηκοότητα μιας πηγής. Τώρα το προσθέσαμε. Ήταν δικό μου λάθος, εγώ έκανα τη συνέντευξη και δεν το διευκρίνισα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο Κίνγκσλι.
«Αλλά η διπλή υπηκοότητα του Σομάρ είναι άσχετη με την πραγματική ιστορία. Ο χώρος υπάρχει. Είναι κρυμμένος από τον έλεγχο. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν το αρνείται» έγραψε ακόμη.
Our story sparked a firestorm in Greece, much of it ignoring our reporting of Turkish violations
But one claim was fair: We didn't mention a source's dual nationality. We've now added it
This was my fault. I did the interview, & I didn't clarify thishttps://t.co/eAdWW87BPS pic.twitter.com/X5NkzgEkn6
— Patrick Kingsley (@PatrickKingsley) March 13, 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις