Τα σκοτεινά σημεία μιας υπόθεσης, που δημιουργεί δεδικασμένο
Το σκάνδαλο πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης έφτασε στον δεύτερο βαθμό. Η παράβαση όμως συνεχίζεται κανονικά. Και αυτό το σκάνδλαο είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Η κουβέντα άλλαξε. Βίαια. Παράξενα. Ποιος να το περίμενε Μάρτη του 2020 να τρομάζει την παγκόσμια κοινότητα μια πανδημία με χιλιάδες νεκρούς. Συμβαίνει. Δεν αλλάζει. Συμβιβάζεσαι. Και ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα γίνουν όλα όπως πριν. Ότι θα κλείσει με έναν τρόπο αυτό ο κύκλος. Ότι θα επιστρέψει η αληθινή κανονικότητα, και όχι εκείνη που κάποιοι παριστάνουν ότι μας επιβάλλουν.
Μέχρι τότε «μένουμε σπίτι». Και το κάνουμε με την ευθύνη ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη την προστασία που δεν μπορεί να επιβάλλει κανένα κράτος όσα μέτρα και αν πάρει.
Τα μέτρα που θα καλύψουν κάτω από τα χαλάκι τα… εγκλήματα. Δημόσιο σύστημα υγείας σου λέει, και έξι κρεβάτια ΜΕΘ κάθε 100.000 πολίτες. Γιατί; Γιατί υπάρχουν αυτοί οι ωραίοι νόμοι περί ευθύνης Υπουργών που βγάζουν λάδι κάθε πρώην.
Οι Κυβερνήσεις δεν είναι για να δίνουν λύσεις. Είναι για να δίνουν εξετάσεις στο διάστημα από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην επόμενη. Σπανίως όμως το θυμάται αυτό ο «πολίτης». Ίσως είναι ανάγκη. Ίσως πάλι είναι συνήθεια. Ξεχνάμε εύκολα. Γενικώς…
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα που προκύπτει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μάλιστα είναι χαρακτηριστικό. Μικρό το κακό μπροστά στην τραγωδία που ζούμε, αλλά σημάδι και αυτό του τι ακριβώς ζούμε.
Από τον Δεκέμβρη αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο πολυιδιοκτησίας στη Σούπερ Λιγκ. Ο ΠΑΟΚ ελέγχει την Ξάνθη. Και αυτό επιβεβαιώθηκε μέσα από τον έλεγχο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ενός οργάνου που έχει τη δικαιοδοσία να μπορεί να ψάξει μια τέτοια υπόθεση, εκεί που δεν φτάνουν οι δυνατότητες των δικαστικών αρχών του ποδοσφαίρου.
Ακολούθησε λοιπόν μια διαδρομή χρήματος, επιβεβαιωμένη από τις τράπεζες. Εντόπισε μέσα από τριγωνικές σχέσεις εταιριών τι ακριβώς ισχύει και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που επί της ουσίας ξεκαθαρίζει ότι η αγωνιστική σεζόν 2018-19 και η φετινή διεξήχθησαν με δύο ομάδες να έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη. Κόντρα σε κάθε κανόνα ανταγωνισμού και «καθαρότητας» του παιχνιδιού.
Η παράβαση «βαρεία». Οι νόμοι συγκεκριμένοι.
Τι έχει συμβεί όμως από τις 27 Γενάρη που το πόρισμα της ΕΕΑ δημοσιοποιήθηκε μέχρι σήμερα; Ένα σωρό από υπερβάσεις και καταστάσεις… μαγικές ώστε οι ένοχοι να μην τιμωρηθούν. Γιατί; Γιατί έτσι σκέφτονται οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Να μην αναζητήσουμε τους λόγους που οι τελευταίοι Υπουργοί Υγείας έχουν αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία με έξι κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες. Να μην τιμωρήσουμε και τον ΠΑΟΚ με τη Ξάνθη γιατί ποιος θα πάρει πάνω του το «πολιτικό κόστος» μιας τέτοιας απόφασης.
Αρχίσαμε λοιπόν να παίζουμε τα… μήλα. Η τροπολογία του αθλητικού νόμου που μετέτρεψε την ποινή του υποβιβασμού σε αφαίρεση βαθμών. Και όλα τα υπόλοιπα ως τον δεύτερο βαθμό πλέον της εξέτασης. Ως εδώ δηλαδή που ο ΠΑΟΚ έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση 7 βαθμών, όσων έπρεπε για να κρατήσει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και της Ξάνθης με 7+5 (ελέω της άλλης παράβασης που εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της), όσων έπρεπε για να είναι πάνω από τον Παναιτωλικό που με τη λήξη της κανονικής περιόδου είναι σε θέση μπαράζ.
Με ποια λογική μια παράβαση πολυιδιοκτησίας διαπιστωμένη από την ΕΕΑ στις 27/1 τιμωρήθηκε όχι με υποβιβασμό όπως προβλέπονταν από την προκήρυξη του πρωταθλήματος και τον αθλητικό νόμο, αλλά με την «φωτογραφική» τροπολογία που πέρασε η Κυβέρνηση στις 29/1 μετατρέποντας τη ποινή σε αφαίρεση βαθμών; Έτσι. Γιατί οι Κυβερνήσεις μπορούν.
Με ποια λογική η συγκεκριμένη ενοχή πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης τιμώρησε τις δύο ομάδες με αφαίρεση 7 βαθμών όταν η πρόσφατη τροπολογία της Κυβέρνησης δίνει ένα πλαίσιο αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών. Πόση… πολυιδιοκτησία τιμωρείται με -5 και πόση με -10β; Και εδώ είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Τόσο… όσο
Ο Ιωάννης Καλπαζίδης αγόρασε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης το καλοκαίρι του ΄18. Το περσινό πρωτάθλημα διεξάχθηκε με δύο ομάδες «ομόσταυλες» και ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή. Από τη στιγμή που οι δύο ομάδες κρίθηκαν ένοχες, ο τίτλος είναι δίκαιος; Δεν προκύπτει θέμα δεοντολογίας; Γιατί δεν ασχολείται κανείς με αυτό;
Γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι ανάλογο. Και γιατί ενάμιση μήνα μετά, το πόρισμα της ΕΕΑ παραμένει κάτοχος των εγκαταστάσεων της Ξάνθης; Γιατί κανείς ως εδώ δεν θέλησε να ασχοληθεί με το πραγματικό πρόβλημα. Με μια παράβαση που συνεχίζεται. Θα ξαναρχίσει λοιπόν το πρωτάθλημα και θα διεξάγεται με τον ΠΑΟΚ ιδιοκτήτη της Ξάνθης; Από ότι φαίνεται ναι.
Και αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον δεδικασμένο. Διότι δύο ομάδες υπό τον ίδιο ιδιοκτήτη έχουν και δύο ψήφους στο συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ. Και μπορούν φυσικά να φέρουν ότι αποτέλεσμα θέλουν μεταξύ τους. Ή μήπως δεν έχει ξανακούσει κανείς για χειραγωγημένα ματς; Για ένα κακούργημα του ποινικού κώδικα.
Ας το αφήσουν έτσι. Ας ψάξουν μόνο τον τρόπο να τιμωρήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις δύο ομάδες. Και με βάση το συγκεκριμένο δεδικασμένο θα μπορούν όλες οι ΠΑΕ να αγοράζουν πια «αθλητικές εγκαταστάσεις» άλλων ΠΑΕ και να συμμετέχουν έτσι στο πρωτάθλημα. Να γίνουμε δηλαδή Ταϋλάνδη. Το θέμα είναι να πάει το μπαλάκι στον επόμενο.
ΥΓ. Αλήθεια πότε θα διερευνηθεί η έρευνα για την δράση της ΕΠΟ το καλοκαίρι του ΄19; Όταν θέλησε να «νομιμοποιήσει» την πολυιδιοκτησία μέσω του ΚΑΠ. Και όταν διέγραψε το σχετικό άρθρο όταν έγινε αντιληπτή η πράξη της; Αλλά τι ρωτάμε…
- Η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζει «μπαμ» από το ΝΒΑ (pic)
- Χριστουγεννιάτικη γιορτή από το «προΣfΕΕρουμε» με τον Αντώνη Ρέμο
- Οκτάχρονος έσωσε με τη λαβή Χάιμλιχ συμμαθητή του που πνιγόταν από σταφύλι
- Ελένη Τοπαλούδη: Θεσπίζεται ερευνητική υποτροφία στη μνήμη της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Τόμι Λι: Κάνει μπάνιο μόνο μια φορά την εβδομάδα και λέει ότι για αυτό φταίει το ελληνικό DNA του
- Παναθηναϊκός: Ολοκληρώθηκε η επέμβαση του Λεσόρ, αναμονή για τα αποτελέσματα