Κοροναϊός : «Κόκκινος» συναγερμός για τα δάνεια – Αναζητούνται λύσεις
Ο κοροναϊός φέρνει νέα δεδομένα στις τράπεζες
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Συναγερμό έχει σημάνει ο κοροναϊός και στα επιτελεία των τραπεζών υπό το φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της οικονομικής στενότητας που θα προκαλέσει η έξαρσης της πανδημίας.
Η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν αλληλένδετη σχέση και οι επιπτώσεις της πανδημίας ενδεχομένως να πάνε πίσω το σχεδιασμό για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Έτσι οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κάνουν σχέδια προετοιμασίας και σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με μακροπρόθεσμα κεφάλαια.
Ο κοροναϊός και τα «κόκκινα» δάνεια
Θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις για εξυπηρετούμενα και «κόκκινα» δάνεια, σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα.
Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης.
Τα «εργαλεία» των άτοκων δανείων, με κρατική εγγύηση, συμπεριλαμβάνονται στα υπό διαμόρφωση μέτρα στήριξης της αγοράς.
Αναμφίβολα τα 70 περίπου δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων λειτουργεί ως βαρίδι.
Παρά το ότι τα stress tests αναβλήθηκαν για το 2021 και το ότι η ΕΚΤ άφησε να φανεί ότι οι σχεδιασμοί για τη μείωση των προβληματικών δανείων θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, η κατάσταση ειδικά για την Ελλάδα παραμένει ασαφής, εξ ου και η συνέχιση των προετοιμασιών για το νέο Πτωχευτικό, τουλάχιστον ως την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Αθήνα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια που άνοιξαν Γάλλοι και Ιταλοί, μιλώντας για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή σε μια τέτοια κρίση είναι μαθηματικά βέβαιη και αναπόφευκτη η αθέτηση πληρωμών από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν «πάγωμα» πληρωμών για ενυπόθηκα δάνεια, οι Γάλλοι ζητάνε αλλαγές στις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των δανείων ως «κόκκινων» κι όλα αυτά με φόντο εκτιμήσεις (Goldman Sachs) ότι η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, η προοπτική να καταργηθεί κάθε προστατευτική διάταξη για την α’ κατοικία των νοικοκυριών σε μια τέτοια συγκυρία, φαντάζει, πλέον, προβληματική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις