Κοροναϊός : Ενέσεις ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζομένους, τι αποφασίζουν για δάνεια – πλειστηριασμούς
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σήμερα, αποτελεί ημερομηνία “σταθμό” για να ξεκλειδώσει τη λήψη νέων μέτρων παροχής ρευστότητας ανευ όρων και θωράκισης των κλάδων που πλήττονται.
Αγωνία για χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους προκαλούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα, αφού έχουν «παγώσει» σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι. Το οικονομικό επιτελείο, ύστερα από πανευρωπαϊκό συντονισμό, ετοιμάζει διαρκείς ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να μην καταρρεύσει η αγορά.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σήμερα, αποτελεί ημερομηνία “σταθμό” για να ξεκλειδώσει τη λήψη νέων μέτρων παροχής ρευστότητας ανευ όρων και θωράκισης των κλάδων που πλήττονται.
Στις νέες εξαγγελίες θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της αναστολής πληρωμής των φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα αφορά μόνον τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, λόγω κυβερνητικής απόφασης, αλλά και όσες έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου τους. Εκτός από την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα θα υπάρξει πρόβλεψη για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με τα συναρμόδια υπουργεία να σχεδιάζουν επιπλέον μέτρα τόνωσης, ενδεχομένως από τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι οι κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, η ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η ίδρυση ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου «corona-fund», ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.
«Κόκκινος» συναγερμός για τα δάνεια – Αναζητούνται λύσεις
Σημαντική πρωτοβουλία είναι η εντολή του υπουργείου Οικονομικών προς τις τράπεζες να εξετάζουν μέτρα αναστολής των δόσεων και νέες ρυθμίσεις, καθότι είναι βέβαιο πως πολλές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς λόγω της κρίσης. Μεγάλος φόβος η δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων και έτσι τα τραπεζικά ιδρύματα σχεδιάζουν πλάνα αποφυγής ενός τέτοιου σεναρίου. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει – πέραν της 1ης Μαΐου – το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Είναι βέβαιο λοιπόν πως τα 70 περίπου δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων λειτουργεί ως βαρίδι, δεδομένου πως η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες έχουν αλληλένδετη σχέση, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις της πανδημίας να πάνε πίσω το σχεδιασμό για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Τα «εργαλεία» των άτοκων δανείων, με κρατική εγγύηση, συμπεριλαμβάνονται στα υπό διαμόρφωση μέτρα στήριξης της αγοράς. Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης.
Έτσι οι τράπεζες σε όλη την Ευρωζώνη κάνουν σχέδια προετοιμασίας και σε αυτό το πλαίσιο η επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με μακροπρόθεσμα κεφάλαια. Παρά το ότι τα stress tests αναβλήθηκαν για το 2021 και το ότι η ΕΚΤ άφησε να φανεί ότι οι σχεδιασμοί για τη μείωση των προβληματικών δανείων θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, η κατάσταση ειδικά για την Ελλάδα παραμένει ασαφής, εξ ου και η συνέχιση των προετοιμασιών για το νέο Πτωχευτικό, τουλάχιστον ως την προηγούμενη εβδομάδα.
«Πάγωμα» πληρωμών για ενυπόθηκα δάνεια;
Στην Αθήνα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια που άνοιξαν Γάλλοι και Ιταλοί, μιλώντας για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή σε μια τέτοια κρίση είναι μαθηματικά βέβαιη και αναπόφευκτη η αθέτηση πληρωμών από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν «πάγωμα» πληρωμών για ενυπόθηκα δάνεια, οι Γάλλοι ζητάνε αλλαγές στις προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των δανείων ως «κόκκινων» κι όλα αυτά με φόντο εκτιμήσεις (Goldman Sachs) ότι η κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης θα περιοριστεί κατά τουλάχιστον 16 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, η προοπτική να καταργηθεί κάθε προστατευτική διάταξη για την α’ κατοικία των νοικοκυριών σε μια τέτοια συγκυρία, φαντάζει, πλέον, προβληματική.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα