Ο κοροναϊός «λύνει το ζωνάρι» της λιτότητας στην Ελλάδα
Οι επιπτώσεις στο σχεδιασμό του 2020 αφορά τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες, καθότι το πακέτο μέτρων στήριξης λόγω του κοροναϊού αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ
- Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ετοιμάζει ο Τραμπ
- Άτυπη συνάντηση Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη και Ράμα στη Βουδαπέστη
- Επαναστατικός 3D βιοεκτυπωτής εκτυπώνει ανθρώπινους ιστούς «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωσιν»
- «Όχι» Φαραντούρη σε πρόταση Φάμελλου για συνάντηση των 4 υποψηφίων πλην Κασσελάκη
Νέο τεστ περνά η Ευρωζώνη, μετά την κρίση του 2008 αφού η εξάπλωση του κοροναϊού δοκιμάζει τα ανταλλακτικά της “Ένωσης”, καθότι η νέα υγειονομική απειλή τείνει να “τινάξει” στον αέρα το μέλλον πολλών γενεών. Η υγειονομική κρίση βάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους ηγέτες σε θέση να εξετάσουν εργαλεία φθηνής χρηματοδότησης και χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί της πανδημίας, αποσοβώντας τον κίνδυνο νέας ύφεσης.
Με τις πληγές να είναι ήδη ανοιχτές, το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου “ανοίγεται” ο δρόμος για τις επιδιώξεις της Αθήνας για χαμηλότερα πλεονάσματα.Η ηγεσία του Υπουργείου οικονομικών προσέρχεται στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας ( στις 4 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης) διεκδικώντας τη μέγιστη δυνατή δημοσιονομική ευελιξία, αφού οι παρούσες συνθήκες θέτουν το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ εν αμφιβόλω.
Οι επιπτώσεις στο σχεδιασμό του 2020 αφορά τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες, καθότι το πακέτο μέτρων στήριξης λόγω του κοροναϊού αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Στο τοπίο των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να διαθέσει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ( ήδη είχαν προβλεφθεί 15 εκατ. ευρώ) στον προϋπολογισμό για την ενίσχυση της Υγείας, ενώ σχεδόν 200 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη στήριξη 500.000 εργαζομένων σε 100.000 επιχειρήσεις που κλεινουν δια νόμου. Ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ οι ειδικές άδειες σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κλπ. Από την πλευρά των εσόδων εκτιμάται σοβαρή κάμψη, εξαιτίας της παγωμένης οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα εκτροχιάσει τους στόχους.
Τα αιτήματα
Αυτό που κατατεθεί η ελληνική πλευρά είναι αιτήματα που αφορούν:
Να εξαιρεθούν οι δαπάνες του προσφυγικού ( έως 400 εκατ. ευρώ) και των επιπτώσεων του κορονοϊού από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα
Να υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με κυκλική προσαρμογή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Μετά το Eurogroup αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, με την ηγεσία της ΕΕ να έχει προϊδεάσει για άντληση φθηνής ρευστότητας από τις επιχειρήσεις που έχουν έχουν υποστεί πληγή στο τζίρο, ενώ τομείς χρειάζονται νέα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια ή έκτακτες ενέσεις από τον προϋπολογισμό.
Η ελληνική οικονομία βιώνει τις πρώτες πληγές από την πανδημία, με τις προβλέψεις να δείχνουν πτώση του ΑΕΠ έως και 1%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην επικείμενη έκθεσή της αναμένεται να προβλέπει δύο νέα σενάρια για την ανάπτυξη του 2020, με το δυσμενέστερο να δείχνει 2% έναντι 2,5%. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του (2,8%), κάτι το οποίο αναμένεται στην κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής το Μάιο.
Οι συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού είναι συνεχείς, όπου συζητήθηκε την Κυριακή η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις