Σε εθνικό στοίχημα έχει εξελιχθεί ο περιορισμός, του κοροναϊού, της νόσου Covid-19, στη χώρα μας, με το «μένουμε σπίτι» να αποτελεί το πλέον ισχυρό όπλο που διαθέτουμε στα χέρια μας. Οι ειδικοί δε προσθέτουν ότι είναι σφάλμα να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον καλό καιρό, δεδομένου ότι ο SARS-CoV-2 παραμένει ένας άγνωστος εχθρός. Στο ερώτημα που μας απασχολεί όλους, δηλαδή το «πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», οι επιστήμονες απαντούν με σενάρια. Και σε κάθε σενάριο που ξεδιπλώνουν, οι πολίτες έχουν «πρωταγωνιστικό» ρόλο στην έκβαση της επιδημίας.

«Κάθε μέτρο που λαμβάνεται, επηρεάζει και τον βαθμό της διασποράς. Βέβαια, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πώς θα αυτοπεριοριστεί, ή το πώς θα τηρήσει τα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα ο καθένας από εμάς», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» o Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

Και διευκρινίζει γιατί οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. «Εάν κάποιος για παράδειγμα μολύνθηκε το Σάββατο θα διαγνωστεί έπειτα από περίπου δύο με δεκατέσσερις ημέρες με πιο πιθανή την πέμπτη ημέρα.

Συνεπώς, οι μεταδόσεις πριν από τη λήψη των μέτρων θα καταγραφούν τις επόμενες περίπου 14 ημέρες. Υπό το πρίσμα αυτό το επόμενο διάστημα των δύο εβδομάδων θα δούμε πώς εξελίσσεται η επιδημία πριν από τη λήψη των μέτρων και μετέπειτα θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους – δηλαδή, τι συνέβη μετά τη λήψη των μέτρων».

Συγχρωτισμός

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παρασκευής σχολιάζει ότι οι πολίτες δεν απέφυγαν τον συγχρωτισμό στις καφετέριες, τα σουπερμάρκετ, ή σε άλλα σημεία παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της επιστημονικής κοινότητας.

Ομως, το στοίχημα δεν έχει ακόμη χαθεί. Υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των μέτρων που έχουν επιβληθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο η διασπορά μπορεί να περιοριστεί σημαντικά και ενδεχομένως από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου τα δεδομένα να καταγράφουν πτωτική πορεία της νόσου Covid-19.

Ακόμη όμως και εάν ισχύσει το «θετικό» σενάριο, η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή, ακολουθώντας τον ρυθμό της πτωτικής πορείας των μεταδόσεων, έως ότου τα κρούσματα να έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Διαβάστε επίσης: Νέα έκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό – Λουκέτο σε όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου

Αντίθετα, εάν δεν τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, τότε ο εφιάλτης της Ιταλίας θα ζωντανέψει (και) στη χώρα μας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας

Εν τω μεταξύ εκτυλίσσεται μια επιστημονική συζήτηση αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και κατά πόσον αυτές αναμένεται να ανακόψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο νέος ιός θα έχει αντίστοιχη συμπεριφορά με αυτή άλλων κορωνοϊών με σαφή εποχικότητα.

Ειδικότερα, τρεις άλλοι κορωνοϊοί που προκαλούν κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις συμπεριφέρονται σαν τη γρίπη, καθώς έχουν σαφή εποχικότητα με κορύφωση τον χειμώνα, με λιγοστά έως μηδενικά περιστατικά λοιμώξεων το καλοκαίρι, σύμφωνα με μελέτη της μοριακής βιολόγου Κέιτ Τέμπλετον του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ομως, προς το παρόν οι εκτιμήσεις σχετικά με τον νέο ιό παραπέμπουν περισσότερο σε… ευχολόγιο, καταλήγουν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού «Science», σημειώνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξαφανιστεί ξαφνικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Παρά την εποχική συμπεριφορά των κορωνοϊών, στην περίπτωση του SARS-CoV-2, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παραμένει άνοσο. Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη σταματήσει η μετάδοσή του τους μήνες που ακολουθούν, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες», σημειώνει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα είναι απαραίτητο να νοσήσει περίπου το 67% του πληθυσμού για να δημιουργηθεί το «τείχος της ανοσίας».

Εποχική υποχώρηση

Συνεπώς, όσο αυξάνεται η ανοσία του πληθυσμού, τόσο πιθανότερο είναι ο ιός να εμφανίζει εποχική υποχώρηση.

Προς το παρόν, η περίπτωση της Σιγκαπούρης, που έχει ήδη περισσότερα από 200 περιστατικά, αποδεικνύει ότι ο νέος ιός μπορεί να μεταδίδεται σε υγρό και ζεστό κλίμα. Αντίστοιχα, όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου, η ισπανική γρίπη του ’18 έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται τον Αύγουστο.

Ενα άλλο κρίσιμο σημείο που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι – εφόσον ο SARS-CoV-2 αποδειχτεί ένας ακόμη εποχικός ιός αντίστοιχος με το «προφίλ» της γρίπης – η επιστροφή του τον επόμενο χειμώνα.

Οι ειδικοί εντούτοις εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί, καθώς έως τότε η… φαρέτρα των γιατρών αναμένεται να είναι πιο ισχυρή με τον εντοπισμό και τη δημιουργία αποτελεσματικότερων φαρμάκων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ