Κοροναϊός : Οι ασυμπτωματικοί συνιστούν κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού
Είναι πολύ πιο επικίνδυνο κάποιος που δεν έχει τα συμπτώματα, να μεταδίδει τον ιό και να μην το ξέρει
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Όμως κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο Λευκό Οίκο το περασμένο Σάββατο, η συντονίστρια της διοίκησης για τον κορωνοϊό, Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ φάνηκε να τονίζει μια κάπως διαφορετική νότα σχετικά με την ασυμπτωματική μετάδοση.
Είπε ότι προσπαθούν να καταλάβουν άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών που δεν έχουν «σημαντικά συμπτώματα» – «Είναι μια ομάδα που είναι δυνητικά ασυμπτωματική και εξαπλώνει τον ιό;», αναρωτήθηκε.
«Μέχρι να καταλάβετε πόσοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και ασυμπτωματικά διασπείρουν τον ιό, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για όλο το αμερικανικό κοινό να γνωρίζει ότι ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά θα μπορούσαν δυνητικά να διαδίδουν τον ιό σε άλλους. Γι ‘αυτό ζητάμε από κάθε Αμερικανό να αναλάβει προσωπική ευθύνη για να αποτρέψει αυτή την εξάπλωση», υπογράμμισε.
Ο ρόλος της μη συμπτωματικής μετάδοσης
Πολλοί ειδικοί με τους οποίους μίλησε το CNNi συμφωνούν ότι ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το ποσοστό της μετάδοσης του ιού από ανθρώπους με εμφανή συμπτώματα έναντι εκείνων που έχουν είτε καθόλου είτε πολύ ήπια συμπτώματα, είναι εμφανές πλέον ότι η μετάδοση από ανθρώπους χωρίς ή με ήπια συμπτώματα είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστευόταν αρχικά.
«Τώρα ξέρουμε ότι η μη συμπτωματική μετάδοση πιθανόν παίζει ρόλο στην εξάπλωση του ιού», λέει ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής ερευνητικού κέντρου μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Προσθέτει επίσης ότι η μη συμπτωματική μόλυνση «μπορεί ασφαλώς να προκαλέσει μια πανδημία σαν αυτή με έναν τρόπο που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί».
Σε πρόσφατο άρθρο του στο New England Journal of Medicine, ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν αναπτύξει τα συμπτώματα.
«Υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους που είναι μόνο λίγο άρρωστοι ή ακόμη και πριν τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο COVID-19 θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθεί σε σχέση με τον SARS ή τον MERS, οι οποίοι είχαν διασπαρεί πολύ λιγότερο αποτελεσματικά και μόνο από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα», έγραψε.
Άλλοι συμφωνούν ότι άνθρωποι χωρίς σοβαρά συμπτώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.
«Η μη συμπτωματική ή ελαφρώς συμπτωματική μετάδοση είναι ένας σημαντικός λόγος για τη μετάδοση του COVID-19», συμφωνεί και ο δρ. Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderblit. «Θα είναι οι οδηγοί στο ταξίδι του ιού στην κοινότητα».
Ιικό φορτίο
Στην περασμένη Τρίτη, 7 από τους 24 Γερμανούς επιβάτες που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Τέσσερεις από αυτές δεν είχαν καθόλου συμπτώματα και οι γιατροί που τους εξέτασαν είδαν με έκπληξη ότι ο ιικό τους φορτίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ιικό φορτίο των τριών ασθενών που όντως εμφάνιζαν συμπτώματα.
Το ιικό φορτίο είναι ο τρόπος μέτρησης της συγκέντρωσης του ιού στις αναπνευστικές εκκρίσεις κάποιου. Το μεγαλύτερο φορτίο σημαίνει ότι κάποιος είναι περισσότερο πιθανό να μεταδώσει τη μόλυνση σε άλλους ανθρώπους.
Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και μεγάλης κλίμακας έρευνες σε Κίνα και Σιγκαπούρη βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα.
Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από Βέλγους και Ολλανδούς ερευνητές δείχνει ότι μεταξύ 48% και 66% από τους 91 ανθρώπους που κόλλησαν τον ιό σε μια μικρή ομάδα στη Σιγκαπούρη μολύνθηκαν από κάποιον που ήταν μη συμπτωματικοί. Σε μια άλλη εστία μόλυνσης, στην πόλη Τιεντσίν από τους 135 ανθρώπους, 62% με 77% κόλλησαν από ανθρώπους που δεν είχαν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους Καναδούς, τους Ολλανδούς και τους Σιγκαπουριανούς ερευνητές εξέτασαν τα ίδια ξεσπάσματα σε Σιγκαπούρη και Τιεντσίν, η μόλυνση μεταδόθηκε κατά μέσο όρο 2,55 ημέρες και 2,89 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η προ-συμπτωματική μετάδοση είναι αρκετά συνήθης», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Καρολίν Κολίν.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι αν και είναι εμφανές ότι η μη συμπτωματική εξάπλωση όντως υπάρχει δεν φαίνεται να είναι ο «οδηγός» του ξεσπάσματο ς ή όπως λέει το CDC, η ασυμπτωματική μετάδοση «δεν θεωρείται ως ο κύριο τρόπος μετάδοσης του ιού».
Οι επικεφαλής ερευνητές όλων των παραπάνω μελετών αναρωτιούνται: Πώς μπορεί να είναι τόσο σίγουροι;
Πηγή: edition.cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις