Κορονοϊός – ΟΗΕ : Τα ανθρώπινα δικαιώματα μην χρησιμοποιηθούν για πάταξη των αντιφρονούντων
Την ανησυχία τους ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την πάταξη κάθε λογής αντιφρονούντων εκφράζουν περισσότεροι από 15 ειδήμονες του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- Κόβουν από τρόφιμα, δίνουν για κινητά οι έλληνες καταναλωτές
- Η φωτογραφία - απάντηση του Ιράν στα σενάρια για την υγεία του Χαμενεΐ
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Πάνω από 15 ειδήμονες του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκαναν έκκληση σήμερα να μη χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για να αναχαιτισθεί ο κοροναϊός ως πρόφαση προκειμένου «να παταχθούν οι αντιφρονούντες», αξιώνοντας την κατάργησή τους όταν διαπιστωθεί πως η πανδημία βρίσκεται σε κάμψη.
«Μολονότι αναγνωρίζουμε τη βαρύτητα της παρούσης υγειονομικής κρίσης και πως η χρήση έκτακτων εξουσιών γίνεται αποδεκτή από το διεθνές δίκαιο σε περιστάσεις αντιμετώπισης σημαντικών απειλών, υπενθυμίζουμε εκτάκτως στις κρατικές κυβερνήσεις πως κάθε απάντηση στην έκτακτη ανάγκη του κορονοϊού θα πρέπει να είναι αναλογική, απαραίτητη και να μην κάνει διακρίσεις», τονίζουν οι ανεξάρτητοι ειδικοί, εκφράζοντας την προσωπική τους άποψη, καίτοι έχουν διορισθεί από τον ΟΗΕ να χειρισθούν υποθέσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η χρήση εκτάκτων εξουσιών θα πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια και θα πρέπει να διακοινώνεται και στα όργανα τήρησης των Συνθηκών που αφορούν τις περιπτώσεις όπου τα βασικά δικαιώματα, όπως η ελευθερία μετακίνησης, η οικογενειακή ζωή και το δικαίωμα στην συνάθροιση, περιορίζονται σημαντικά», προσθέτουν οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους.
Από νόμιμους στόχους τα μέτρα
«Οι περιορισμοί που λαμβάνονται για να αντιμετωπισθεί ο ιός θα πρέπει να υποκινούνται από νόμιμους στόχους της δημόσιας υγείας και να μην χρησιμοποιούνται για να παταχθούν οι αντιφρονούντες» και τα μέτρα αυτά «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν ομάδες, μειονότητες, ή μεμονωμένα πρόσωπα», υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο ειδικός Εισηγητής για την κατάσταση των προασπιστών των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Μισέλ Φορστ.
Για να αποφευχθεί πως τέτοιες διασταλτικές εξουσίες θα ενσωματωθούν στα δικαιϊκά και πολιτικά συστήματα, οι περιορισμοί τούτοι θα πρέπει να εφαρμόζονται στενά και να συνιστούν το ελάχιστο δυνατό παρεμβατικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας», επισημαίνουν.
Να αποφεύγετε η υπερβολή
Επίσης, οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν από τις χώρες στις οποίες η επιδημία του κορονοϊού καταγράφει κάμψη να επιδιώξουν την αποκατάσταση «της ομαλότητας του βίου» και να αποφύγουν «να προσφεύγουν καθ’ υπερβολή σε έκτακτες εξουσίες για να ρυθμίσουν επ’ αόριστον την καθημερινή ζωή» των πολιτών.
Η έκκληση των ειδικών συναπηχεί το αντίστοιχο κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει τα μέτρα που λαμβάνουν οι διάφορες χώρες για να ανασχέσουν την επιδημία του κορονοϊου να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να «είναι αναλογικά προς τον εκτιμώμενο κίνδυνο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις