Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Επιτροπής Αποτροπής Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα
Αιφνιδιαστική επίσκεψη, σε μία χρονική περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη, στην Ελλάδα πραγματοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», από την προηγούμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέλη της Επιτροπής για την Αποτροπή των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη, σε μία χρονική περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη, στην Ελλάδα πραγματοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», από την προηγούμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου μέλη της Επιτροπής για την Αποτροπή των Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η κίνηση αυτή για επίσκεψη μίας «ταχείας αποστολής» (rapid mission) μελών της CPT υπό τον Πρόεδρό της Μίκολα Γκνατόφσκι (Ουκρανία) προκάλεσε μία αρχική ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση για την επιλεγείσα χρονική στιγμή της πραγματοποίησής της – λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου εξαιτίας της απόφασης των τουρκικών αρχών να δηλώσουν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Ωστόσο, επικράτησε η άποψη ότι η Αθήνα δεν έχει κάτι να κρύψει και η αποστολή των μελών της CPT εξελίσσεται κανονικά.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την εντολή της CPT, τα μέλη της αποστολής έχουν τη δυνατότητα για απεριόριστη πρόσβαση σε όποιους χώρους θέλουν και μέσα σε αυτούς μπορούν να κινούνται χωρίς περιορισμούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποστολή της CPT έχει ζητήσει να συναντηθεί με αξιωματούχους από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, ενώ παράλληλα επιθυμεί να επισκεφθεί κάποια από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου (σσ. πιθανότατα τη Λέσβο), αλλά και δομές στην ενδοχώρα με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.
Μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής, η επιτροπή θα ετοιμάσει μία έκθεση, επί της οποίας η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να κάνει τις δικές της παρατηρήσεις. Καθώς η εν λόγω επίσκεψη δεν είναι περιοδική αλλά ad hoc, η CPT μπορεί να την υποβάλλει εντός διαστήματος 2-4 μηνών. Η Αθήνα θα πρέπει να αποστείλει τις δικές της παρατηρήσεις εντός τριμήνου.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναστολή της αποδοχής αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα εξαιτίας της κρίσης στη μεθόριο του Έβρου, αλλά και η εμφάνιση δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο που ομιλούν για κακομεταχείριση μεταναστών – με αποκορύφωμα το δημοσίευμα των «New York Times» που μιλούσε ουσιαστικά για την ύπαρξη ενός… Γκουαντάναμο κράτησης μεταναστών στη βόρεια Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια αναιρέθηκε σε μεγάλο βαθμό από την παραδοχή δύο εκ των συντακτών του για λάθη και παραλείψεις – έχουν κινητοποιήσει ορισμένες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Βορρά, που θεωρούν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη παρασκηνιακή κινητικότητα με σκοπό την καταδίκη της Ελλάδος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τους μετανάστες επιδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία. Αρχικά, η Άγκυρα φαίνεται να εξέτασε το σενάριο μίας διακρατικής προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που δεν θα είχε πολλά περιθώρια επιτυχίας. Ωστόσο, στη συνέχεια, φαίνεται να επελέγη η τακτική των ατομικών προσφυγών μεταναστών με τη βοήθεια τούρκων δικηγόρων. Οι πρώτες τέσσερις απόπειρες όμως δεν έγιναν δεκτές και εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη συνιστά θετικό προηγούμενο για την Ελλάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις