Κοροναϊός : Πέμπτος νεκρός και 35 νέα κρούσματα – Στα 60 αυξήθηκαν τα επικίνδυνα «ορφανά»
Την κατάληξη ενός ακόμη ασθενούς ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον κοροναϊό στους πέντε. Επιβεβαιώθηκαν 35 νέα κρούσματα αυξάνοντας το αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 387. Αύξηση κατέγραψαν και τα επικίνδυνα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα. Νέα αυστηρά μέτρα στα σύνορα και στα νοσοκομεία.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Την κατάληξη ενός ακόμη ασθενούς που νοσηλευόταν ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον κοροναϊό στη χώρα μας στους πέντε.
Συνολικά, τα κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τα 387, καθώς την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 35 νέα κρούσματα.
Αύξηση κατέγραψαν και τα επικίνδυνα απροσδιόριστης πηγής κρούσματα, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, που εκτινάχθηκαν στα 60.
Από τους ασθενείς νοσηλεύονται 70 άνθρωποι εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία. Πρόσθεσε ότι όλοι οι διασωληνωμένοι καθώς και οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν άνδρες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 68 έτη, ενώ και ο πέμπτος άνθρωπος που κατέληξε είχε υποκείμενα νοσήματα.
Πρόκειται για έναν 67χρονο στην Αθήνα.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα θετικό νέο, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας: 14 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Καθησυχαστικό είναι επίσης το γεγονός ότι για κάθε 5 ασθενείς που είναι πολύ σοβαρά άρρωστοι, άλλοι 95 έχουν είτε την ήπια είτε την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου COVID-19.
Νέα αυστηρά μέτρα
Η αύξηση των κρουσμάτων συνοδεύεται και από μία σειρά αυστηρών μέτρων, κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως «από αύριο στις 6:00 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια».
«Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες» τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στην Βρετανία.
Επίσης, τόνισε πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό.
Ειδικά μέτρα λαμβάνονται και για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα οποία φιλοξενούνται πρόσφυγες, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας και της μετάβασής τους σε αστικά κέντρα.
Ο ίδιος διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες περί κρουσμάτων εντός των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, τονίζοντας πως φτάνουν στα όρια συνωμοσιολογίας.
Στις ερωτήσεις τους, οι δημοσιογράφοι επέμεναν αρκετά στα μέτρα προστασίας για τα ΚΥΤ και ειδικά για τους χιλιάδες πρόσφυγες που διαμένουν έξω από αυτά, χωρίς ωστόσο να λάβουν ουσιαστική απάντηση.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι τα μέτρα στα ΚΥΤ θα ληφθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
«Θέλει ψυχραιμία, είμαστε εδώ και πολεμάμε», πρόσθσεσε ο κ.Τσιόδρας και επανέλαβε: «Θεωρούμε τον εαυτό μας μολυσμένο και πέρνουμε μέτρα, συνεχίζουμε τη ζωή μας με εγρήγορση και όχι με καταγγελίες».
Αν υπάρξει κρούσμα είτε σε ΚΥΤ, είτε στις φυλακές θα πάει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και θα κάνει ό,τι πρέπει, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν είχε πάει ο ίδιος στο κέντρο αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Τι γίνεται με τα κρούσματα στον χώρο της υγείας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κλήθηκε να σχολιάσει τη διαχείριση των κρουσμάτων μεταξύ των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, αλλά και γιατί μειώθηκε στους συγκεκριμένους ο χρόνος καραντίνας στις 7 μέρες.
Απαντώντας, ανέφερε ότι δυστυχώς αναμένεται να νοσήσουν οι περισσότεροι επαγγελματίες στον χώρο υγείας γιατί είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.
Ο χρόνος καραντίνας μειώθηκε σε επτά μέρες γιατί σε αυτό το διάστημα οι περισσότεροι εκδηλώνουν συμπτώματα και επίσης για να να μην αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας. Πρόσθεσε δε ότι δεν θα πρέπει να κλείνει καμία κλινική.
«Μην πηγαίνετε στην επαρχία»
Στην ερώτηση για την παρατηρούμενη μετακίνηση προς την επαρχία, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι αυτή η τάση επισημαίνει την έλλειψη ευθύνης και παράλληλα ενισχύει τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού στην επαρχία.
Επάρκεια σε προστατευτικό υλικό
Ερωτηθείς αν υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων ή μασκών στα νοσοκομεία, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει επάρκεια στα εργαστήρια αναφοράς, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει κατασπατάληση, να μην ξοδεύονται άσκοπα, σε ασυμπτωματικούς.
Για την επάρκεια προστατευτικού υλικού, απάντησε ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια προμήθειας». «Υπάρχουν μάσκες, ενισχύουμε τα αποθεματικά μας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις