Μέρκελ – Μακρόν συνομιλούν με τον Ερντογάν και κρατούν την Ελλάδα σε καραντίνα για προσφυγικό και Λιβύη
Ευκαιρία να μπουν τα πράγματα στη θέση τους χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Γαλλίας της Γερμανίας και της Βρετανίας με την Τουρκία. Αδιανόητη η απουσία της Ελλάδας από τη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επίσκεψη Κικίλια στις Καστανιές Έβρου και της προέδρου της Δημοκρατίας στο υπουργείο Άμυνας
Σε «καραντίνα» εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας από τους ισχυρούς της Ευρώπης οι οποίοι διαπραγματεύονται απευθείας με την Τουρκία θέματα όπως το προσφυγικό.
Μπορεί η προσοχή των πάντων να είναι στραμμένη στην εξάπλωση του κοροναϊού και των επαπειλούμενων κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την οικονομία, ωστόσο σε διπλωματικό επίπεδο… η ζωή συνεχίζεται.
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη (λόγω κοροναϊού) με τη συμμετοχή της Άγκελας Μέρκελ, του Εμμανουέλ Μακρόν, του Μπόρις Τζόνσον και του Ταγίπ Ερντογάν.
Τετραμερής χωρίς την Ελλάδα
«Στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κοροναϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, το προσφυγικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ» αναφέρει η Τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Χωρίς να έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα από ότι φαίνεται δεν υπήρξαν κάποια απτά αποτελέσματα, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται και από την ανακοίνωση της Άγκυρας.
Το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ παραμένει ακόμα αχαρτογράφητο με τη Γαλλία μάλιστα να ζητά από την Άγκυρα περαιτέρω εξηγήσεις για το πως βλέπει τη διαμόρφωση των σχέσεων αυτών στο μέλλον.
Λάθος η γραμμή του «προκεχωρημένου φυλακίου της ΕΕ»
Ωστόσο τόσο το Λιβυκό όσο και το προσφυγικό σχετίζονται άμεσα με την Ελλάδα και στην Αθήνα η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αδιανόητη την ελληνική απουσία από την τηλεδιάσκεψη για το προσφυγικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διεθνοποίηση δεν σημαίνει απλώς ενημέρωση αλλά διεκδίκηση και πρωτοβουλίες.
«Ο μόνος τρόπος που μπορεί η Ελλάδα να προασπίσει τα δικαιώματά της τόσο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, όσο και στον ευρωπαϊκό κυνισμό, είναι να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών» ανέφερε η Κουμουνδούρου.
«Εάν η απουσία της Ελλάδας έχει επιβληθεί – για μια ακόμα φορά- από τον Τούρκο Πρόεδρο στην Γερμανίδα Καγκελάριο και μάλιστα λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, πρόκειται για σοβαρή αποτυχία της διπλωματίας μας» επισημαίνει η Κουμουνδούρου και προσθέτει πως είναι λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει την ΕΕ πως η Ελλάδα μπορεί και θέλει να παίξει τον ρόλο ασπίδας και προκεχωρημένου φυλακίου στην Ευρώπη.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε ένα τρίπτυχο διεκδικήσεων. Να απαιτήσει μετεγκαταστάσεις προσφύγων στην υπόλοιπη ΕΕ και επανεγκαταστάσεις στην Τουρκία. Να επιδιώξει κεντρικό ρόλο τις συνομιλίες για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και τρίτον να προβάλει την απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία αν δεν επανέλθει στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Θα μπουν τα πράγματα στη θέση τους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Guardian επανέλαβε πως η Τουρκία εκβιάζει μέσω του προσφυγικού για γεωπολιτικούς λόγους την ΕΕ και τόνισε με αφορμή την τηλεδιάσκεψη των ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας με τον Ερντογάν «είναι η ώρα να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να διασφαλιστεί ότι αυτό που συνέβη (σ.σ. στον Έβρο) δεν θα ξανασυμβεί.
Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στον Έβρο και επισκέφτηκε το φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου.
«Η χώρα αντιμετωπίζει δύο μέτωπα. Τα σύνορά μας και το μεταναστευτικό και μια πανδημία» τόνισε ο κ. Κικίλιας συμπληρώνοντας πως «η χώρα είναι ενωμένη πίσω από αυτές τις δύο πολύ μεγάλες και σοβαρές κρίσεις».
Βραδυφλεγής βόμβα
Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το υπουργείο Άμυνας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, όταν και όπου απαιτηθεί» τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.
Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα» το προσφυγικό σημειώνοντας ότι απειλεί τις χώρες υποδοχής και την ΕΕ και υπογράμμισε ότι είναι «διαχρονικά προβληματική» η στάση της Τουρκίας.
Video από τη σημερινή υποδοχή στο ΥΠΕΘΑ της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Με περιορισμένη συμμετοχή στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού.
https://t.co/Fdic89bEfU— N Panagiotopoulos (@npanagioto) March 17, 2020
«Κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες όμως, η τουρκική πλευρά έχει προβεί σε έναν ωμό εκβιασμό κατά της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της ΕΕ» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις