Κοροναϊός – ΗΠΑ: «Οικονομικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών»
Η ανακοίνωση της Fed φάνηκε να βρίσκεται σε συγχρονισμό με το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο
Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγήσει πιστωτικές διευκολύνσεις σε εταιρείες και νοικοκυριά, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του νέου κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάποια από τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται για να στηριχθούν οι εταιρείες και οι ιδιώτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανάσχεση της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. διακοπή των πτήσεων, κλείσιμο εστιατορίων, καραντίνα) είναι να στηριχθούν όσοι έχουν λάβει δάνεια για την αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου ή επιχειρηματικό δάνειο. Ο στόχος είναι να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων, κάτι που θα επιτάχυνε την οικονομική ζημία που προκαλείται από την επιδημία.
Στην ανακοίνωσή της η Fed εξηγεί ότι θέτει σε εφαρμογή έναν νέο μηχανισμό διευκόλυνσης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, ένα μέτρο που είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά κατά την οικονομική κρίση του 2008.
Στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών
«Η αγορά βραχυπρόθεσμων δανείων τέθηκε υπό δοκιμασία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού», ανέφερε.
Η Fed δεν μπορεί να δανείσει απευθείας τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, αλλά να λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της χορήγησης δανείων και της αποπληρωμής τους.
Προκειμένου να προστατευθεί η Fed από τυχόν πιστωτική ζημία, το υπουργείο Οικονομικών θα χορηγήσει το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός Ταμείου Σταθερότητας.
Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται ότι καθησύχασε τις αγορές. Στη Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται ανοδικά (περίπου 2,5%), όπως και ο S&P 500 (περίπου 4,2%).
Η αμερικανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει επίσης στο Κογκρέσο ένα σχέδιο χορήγησης οικονομικής βοήθειας, ύψους 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να στηριχθούν οι τομείς που κινδυνεύουν να βυθιστούν σε ύφεση αλλά και να επικρατήσει καθησυχασμός στις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σχεδιάζει να συζητήσει αυτή τη δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στο Καπιτώλιο, αργότερα σήμερα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Το «πακέτο» αυτό θα περιλαμβάνει ποσό ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες και 250 δισεκ. ευρώ για δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις