Κοροναϊός : Σωστά τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά χρειάζεται διεύρυνση της εφαρμογής τους λέει η αγορά
Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων έναντι των σημαντικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κρίνουν οι φορείς της αγοράς. Ωστόσο, σπεύδουν να προσθέσουν, χρειάζεται διεύρυνση της εφαρμογής τους, ενώ κάποιοι οικονομικοί τομείς δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη, όπως τονίζουν.
Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων έναντι των σημαντικών οικονομικο-κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση κρίνουν οι φορείς της αγοράς.
Ωστόσο, σπεύδουν να προσθέσουν, χρειάζεται διεύρυνση της εφαρμογής τους, ενώ κάποιοι οικονομικοί τομείς δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη, όπως τονίζουν.
ΣΕΒ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα
«Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση σήμερα, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης. Ο ΣΕΒ τα στηρίζει και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν».
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας σε δήλωσή του, τονίζοντας ακόμη ότι «Αργά ή γρήγορα, η κανονικότητα θα επανέλθει και τότε θα είμαστε πάλι όλοι στη θέση μας, για να βρει η επόμενη μέρα την οικονομία μας ισχυρή και την κοινωνία μας όρθια».
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ έχει ως εξής:
«Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυτό που έχει σήμερα ύψιστη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με την πολιτεία και με τους εργαζομένους μας, ώστε να επιβραδυνθεί η διάδοση του ιού και το ελληνικό σύστημα υγείας να αντέξει στις τεράστιες υγειονομικές ανάγκες, που διαμορφώνουν οι έκτακτες συνθήκες.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα, λόγω της διακοπής ή του περιορισμού της λειτουργίας τους, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, καθώς μειώνεται ταυτόχρονα τόσο η κατανάλωση, όσο και η παραγωγή.
Όσες επιχειρήσεις πρέπει και μπορούν να λειτουργούν, θα ανταποκριθούν υπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών.
Η προσπάθειά μας θα πετύχει, εάν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος συνεργαστούν και συνεχίσουν να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα και συνέπεια.
Για τον ΣΕΒ και τις επιχειρήσεις-μέλη του προέχει εκτός από την προστασία της υγείας των εργαζομένων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Γι’ αυτό, εκτός από τη συνεργασία, χρειάζεται και η απαραίτητη στήριξη. Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση σήμερα, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης. Ο ΣΕΒ τα στηρίζει και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν.
Τόσο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσο και γι’ αυτά που πιθανώς θα ακολουθήσουν, ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες, που παρέχουν οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Οργάνων, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να υποστούν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, η απευθείας ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που σταματούν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού, αλλά και των ηγετών της Ε.Ε., ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, είναι και δική μας δέσμευση.
Αργά ή γρήγορα, η κανονικότητα θα επανέλθει. Και τότε θα είμαστε πάλι όλοι στη θέση μας, για να βρει η επόμενη μέρα την οικονομία μας ισχυρή και την κοινωνία μας όρθια!»
Μίχαλος: Υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από τα τουριστικά, αλλά και τα ασφαλιστικά γραφεία
«Στη σωστή κατεύθυνση είναι η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε, αλλά χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών από την πανδημία που έχει πλήξει και την χώρα μας, προκειμένου να ενισχυθούν επιπλέον κλάδοι της οικονομίας που πλήττονται βάναυσα. Υπάρχουν ήδη διαμαρτυρίες από τα τουριστικά, αλλά και τα ασφαλιστικά γραφεία, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα οι οικονομικοί υπουργοί».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των προβλημάτων από την πανδημία του κοροναϊού.
Ο κ. Μίχαλος δήλωσε, ότι τα μέτρα για την μη καταβολή ολόκληρων των ενοικίων των επιχειρήσεων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν είναι επαρκή, και πως ούτε για τους ιδιοκτήτες ακινήτων υπάρχουν διευκρινήσεις για τα ποσά των ενοικίων που δεν θα τους καταβληθούν από τους ενοικιαστές, αν θα τους καταβληθούν από το Δημόσιο.
«Σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που διαβιούμε, θα πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Πολιτείας οριζόντια μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που αναγκαστικά έκλεισαν, αλλά και γι’ αυτές που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές, αλλά επί της ουσίας υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου, εξαιτίας έλλειψης καταναλωτικού κοινού και πελατών».
Τέλος, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σχεδιάσει γενναία μέτρα, που θα αφορούν τόσο στις τράπεζες και στις πρακτικές τους, όσο και στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, προκειμένου να μην υπάρξουν ζητήματα διακοπής παροχής σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Απομακρυσμένη εργασία
Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι χρήσιμο εργαλείο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, είναι η απομακρυσμένη εργασία.
Όπως είπε, «μέσα από την εξασφάλιση των κατάλληλων προσβάσεων, η πρακτική αυτή επιτρέπει τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μετακίνηση και φυσική παρουσία στον εργασιακό χώρο. Απαραίτητο είναι επίσης, να αξιοποιηθούν και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εξυπηρέτησης πελατών χωρίς φυσική παρουσία, όπως είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εφαρμογές και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση».
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, συνέχισε ο ίδιος, θα έχουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνίας, οι οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ανάγκη για εργασία από το σπίτι, καθώς και εργαλεία ηλεκτρονικού επιχειρείν, με διεύρυνση των δυνατοτήτων και της χωρητικότητας των δικτύων τους, αλλά και με δράσεις όπως η παροχή δωρεάν δεδομένων και χρόνων ομιλίας, αδειών χρήσης συστημάτων τηλεδιάσκεψης, λογισμικού ασφαλείας, κ.ά. για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.
ΕΣΕΕ: Χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων και ευελιξία
Το ελληνικό εμπόριο αξιολογεί θετικά τα έκτακτα μέτρα, εκτιμά όμως ότι χρειάζεται εξειδίκευση, συστράτευση και ευελιξία.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την αναστολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ότι παρότι το μέτρο είναι θετικό, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί παράταση του μέτρου, επιπρόσθετη της ήδη προβλεπόμενης.
Και αυτό, διότι ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας, το σοκ από τη μείωση της κατανάλωσης στην αγορά εκτιμάται πως θα επηρεάσει δραματικά τα έσοδα των επιχειρήσεων, όχι μόνο τον Απρίλιο, αλλά πιθανότατα και τον Μάιο.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα θέσπισης ενός μηχανισμού ρύθμισης και μετάθεσης της αποπληρωμής των προς αναστολή οφειλών, σε τέτοιο βάθος χρόνου που θα διασφαλίζει την αποτροπή συσσώρευσης νέων βαρών στις πλάτες των επιχειρήσεων με το ξημέρωμα της «επόμενης μέρας» της κρίσης.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή που προορίζεται για τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αντίστοιχη της ζημίας που αυτές υφίστανται, ώστε να τις διευκολύνει, αφενός στη διατήρηση των θέσεων εργασίας που είναι το πρώτο ζητούμενο, αλλά και αφετέρου η προϋπόθεση ένταξης στις ρυθμίσεις, στην επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους, όταν επιτευχθεί.
Η μείωση του μισθώματος που καταβάλλουν κατά 40% διευκολύνει την κατάσταση. Σημειώνεται όμως, ότι υπάρχει και μια κατηγορία εμπορικών επιχειρήσεων που θα συνεχίσουν να καταβάλλουν ιδιαίτερα υψηλά ποσά, ως ενοίκιο σε μία περίοδο με μηδενικούς τζίρους.
Θετικά αξιολογείται και η ενίσχυση των οκτακοσίων ευρώ, τόσο για τους αυτοαπασχολουμένους όσο και για τους εργαζομένους, αλλά θεωρείται απαραίτητο να επανεξεταστεί στο τέλος Μαρτίου ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας και την εξέλιξη της πανδημίας.
«Πάντως, η επιδότηση του επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ενίσχυση κατά 250 εκ. ευρώ των πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα δημιουργήσουν ανάσχεση στις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους που είναι σε θέση να τα εκμεταλλευθούν» αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν αυτή την ώρα οι μικρές επιχειρήσεις με τους εργαζομένους τους και οι αυτοαπασχολούμενοι που συντηρούσαν ολόκληρες οικογένειες, γι’ αυτό και πρέπει οι τράπεζες να διευρύνουν άμεσα και τη δική τους παρέμβαση, διευκολύνοντας ουσιαστικά και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πάσης φύσεως δανειακές υποχρεώσεις.
«Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε: α) ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για μέλη ΟΕ και ΕΠΕ β) δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος διαχείρισης των επιταγών που λήγουν και γ) δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τα προσωπικά δάνεια των επιχειρηματιών, στο βαθμό που οι ρυθμίσεις αναφέρονται στα επιχειρηματικά τους δάνεια» καταλήγει η ΕΣΕΕ.
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Εκκρεμεί το θέμα διαχείρισης επιταγών και ιδιωτικού χρέους
Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοινώθηκαν σήμερα από την κυβέρνηση, εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Όμως ο σύλλογος σημειώνει ότι εκκρεμεί η εξεύρεση λύσης, πιθανόν μέσω μιας ειδικής χρηματοδότησης με όρους κρίσης, για τη διαχείριση του θέματος των επιταγών και του ιδιωτικού χρέους μεταξύ των φορέων της αγοράς.
«Παραμένουμε σε αναμονή της περαιτέρω εξειδίκευσης των μέτρων ανά υπουργείο, καθώς και όλων των επιμέρους θεμάτων που προκύπτουν και χρήζουν διευκρινίσεων, ή ακόμα και συμπληρώσεων» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι η ένταξη στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που δεν έκλεισαν, αλλά δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας και βλέπουν τεράστια πτώση στους τζίρους τους, είναι απολύτως απαραίτητη.
Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης με αφορμή τα μέτρα προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «…τα εξαγγελθέντα μέτρα οφείλουν να δίνουν μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Είναι όμως σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα επιτύχουμε να φθάσουν και σε όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι και αυτές που θα πρέπει για ακόμη μία φορά να δουλέψουν και να σύρουν το άρμα της οικονομίας προς την ανάπτυξη».
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε