Σταϊκούρας για κοροναϊό : Νέα μέτρα στήριξης μετά τον Απρίλιο, μηδενική ανάπτυξη για φέτος
Η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου και θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κοροναϊό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
- Το είπαν και στο Μαυροβούνιο: «Χειρότερη όλων η Ελλάδα»
- Κωνσταντινούπολη: Λαοθάλασσα υπέρ της Παλαιστίνης με άρωμα Ισλάμ
- Πέθανε ξεχασμένος ο ιδιοφυής Αμερικανός διπλωμάτης που αγωνίστηκε για τον πυρηνικό αφοπλισμό
- Το τέλος του πολέμου: Για αυτό τον λόγο ο Μπραντ Πιτ «κυνήγησε» τον διακανονισμό με την Αντζελίνα Τζολί
Η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου και θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κοροναϊό.
Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αύριο, Πέμπτη, σύσκεψη για το ποιοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά θα ενταχθούν στο σημερινό πακέτο των μέτρων.
Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί ανεπάρκειας των μέτρων ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «την κριτική της αντιπολίτευσης ότι κάνουμε λίγα την έχουμε ακούσει και σε άλλες περιπτώσεις, όπου δεν ίσχυε» για να προσθέσει: «Τα μέτρα είναι 2 δισ, συν 1,8 δισ από ευρωπαϊκούς πόρους, συν όποιες άλλες πρωτοβουλίες υπάρξουν, συνολικά δηλαδή ποσό άνω των 1% του ΑΕΠ που μέχρι τώρα εκτιμάτο ότι θα δινόταν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού».
«Αυτά που ανακοινώσαμε σήμερα, ουσιαστικά καλύπτουν το διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, πρέπει να δούμε πως θα δράσουμε για τους επόμενους μήνες. Μπορεί να επαναληφθούν, μπορεί να εμπλουτιστούν, μπορεί να αυξηθούν αυτά τα μέτρα», σημείωσε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.
Ενδεικτικό δε του σοκ που έχει προκαλέσει στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία ο κοροναϊός είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση από το στόχο για ανάπτυξη 2,8% φέτος, τώρα μιλά για ανάπτυξη κοντά στο μηδέν.
Στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών οι ωρομίσθιοι
Στις επιχειρήσεις αυτές, είπε, συμπεριλαμβάνονται εκείνες του Τύπου, ενώ ειδικά για τους ωρομίσθιους επεσήμανε πως θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.
Για τον τουρισμό το επόμενο πακέτο μέτρων
Προανήγγειλε δε, ότι το αμέσως επόμενο πακέτο μέτρων θα έχει στόχευση ειδικά στον τουρισμό.
Ερωτηθείς δε σχετικά, είπε πως οι επιχειρήσεις που έκλεισαν οικειοθελώς οφείλουν να είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζομένους τους.
Σύσταση στις τράπεζες
Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους απέναντι και στα φυσικά πρόσωπα για διευκολύνσεις (έκανε λόγο για κάποια πρώτα δειλά βήματα) και πρόσθεσε ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν ρευστότητα για να τη μεταφέρουν στην οικονομία.
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει διαβούλευση και με τις εισπρακτικές εταιρείες και τους services (εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων) για ανάλογες κινήσεις προς την κοινωνία.
Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη φέτος
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη εφέτος «λίγο πάνω από το 0% για την Ελλάδα και -1,5% έως -2% για την Ευρώπη».
«Στο Eurogroup πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Η εκτίμηση μας είναι ότι σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος, θα κινηθούμε λίγο πάνω από το 0% του ΑΕΠ, όταν η Ευρώπη από +1,5% του ΑΕΠ τώρα εκτιμά ότι θα πάει στο -1,5% του ΑΕΠ.»
» Είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μειωμένα έσοδα, λόγω της κρίσης με τον κοροναϊό. Αυτά θα εξαιρεθούν από τους στόχους όπως και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού […] Με απλά λόγια πλέον δεν υπάρχει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Δεν μπήκε άλλος στόχος, διότι δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι».
Όπως εξήγησε, «όταν δεν ξέρεις την ένταση και την έκταση του προβλήματος δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς εκτιμήσεις».
Τέλος, ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» των περίπου 35 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «θα δούμε πώς κινούμαστε ταμειακά και ανάλογα θα πράξουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις