Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη δίνουν οι επιστήμονες κατά του κοροναϊού – Κάποια φάρμακα αναπτερώνουν τις ελπίδες

Μάχη δίνουν οι επιστήμονες κατά του κοροναϊού – Κάποια φάρμακα αναπτερώνουν τις ελπίδες

Αγώνα δίνει η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να εντοπίσει φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του κοροναϊού στους ασθενείς.

Αγώνα δίνει η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να εντοπίσει φαρμακευτικά σκευάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του κοροναϊού στους ασθενείς.

Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από Γαλλία και Κίνα σχετικά με τη χρήση κάποιων φαρμάκων που έχουν αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται εντατικά η προσπάθεια για την δημιουργία εμβολίου.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά ο κοροναϊός σε σοβαρά κρούσματα που νοσηλεύονται ρωτήθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαίνεται στα 70 έτη, λαμβάνουν ειδικό κοκτέιλ αντιικών και άλλων φαρμάκων, σημείωσε.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.

Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημέρων από τη λήψη του.

Στην θεραπευτική προσπάθεια που γίνεται αυτή την στιγμή στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Θάνος Δημόπουλος καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α στην εκπομπή «LIVE NEWS» του MEGA.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως το ειδικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού θα χρειαστεί χρόνο, αλλά οι γιατροί χορηγούν ήδη σε βαριά περιστατικά φάρμακα για ιογενείς λοιμώξεις και αποδίδουν.

Όπως είπε χορηγούνται ειδικά φάρμακα και αντιικά και το φάρμακο χλωροκίνη. Και ξέρουμε πως γίνονται κλινικές μελέτες σε πολλά μέρη του κόσμου και όποια θετική εξέλιξη έχουμε δημοσιεύεται και επικοινωνείται στην επιστημονική κοινότητα, σημείωσε.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από τη Γαλλία

H γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές υγειονομικές αρχές «εκατομμύρια δόσεις» ενός φαρμάκου κατά της ελονοσίας για το οποίο οι κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν πως ίσως επισπεύδει τη θεραπεία του Covid-19.

Πρόκειται για το φάρμακο με το εμπορικό όνομα Plaquenil, το οποίο περιέχει την ουσία υδροξυχλωροκίνη (ή απλά χλωροκίνη).

Βάσει έρευνας με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το φάρμακο αυτό, «η Sanofi δεσμεύεται να διαθέσει τη θεραπεία αυτή στη Γαλλία, προσφέροντας αρκετά εκατομμύρια δόσεων που δυνητικά μπορούν να θεραπεύσουν πάνω από 300.000 ασθενείς» δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) εκπρόσωπος της εταιρίας.

O καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ (Didier Rault), ανακάλυψε πως η ουσία υδροξυχλωροκίνη βελτιώνει πολύ τους ασθενείς

Βλέπετε πάνω τους θετικούς φορείς που δεν έλαβαν «Υδροξυχλωροκίνη”σε έξι μέρες παρέμεναν φορείς. Ενώ όταν δίνεται Plaquenil (Υδροξυχλωροκίνη) σε έξι μέρες μόνο το 25% παραμένουν φορείς» εξηγεί ο Ντιντιέ Ραούλτ, Καθηγητής Ιατρικής Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας.

Η χλωροκίνη έχει ανθελονοσιακές ιδιότητες και χορηγείται για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Στην Κίνα, σε κλινικές δοκιμές κατά του Covid-19 χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη θεραπεία νοσούντων από κορoναϊό φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ουσία αυτή θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας.

Θετικές οι πρώτες δοκιμές

Στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν χορηγήθηκε μικρή δόση χλωρικίνης, μόλις 600 milligram ημερησίως επί έξι μέρες. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά και μίλησε για αυτά αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο του Star, στενός συνεργάτης του καθηγητή Ραούλτ.

«Είχαμε τα αποτελέσματα στις πρώτες έξι μέρες, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι ασθενείς ήταν αρνητικοί στα τεστ του ιού. Οι ασθενείς δεν είναι πλέον μεταδοτικοί» εξηγεί ο Γιάννης Ρουσέλ, Ερευνητής Βιολογίας, Κλινικός Ερευνητής και στενός συνεργάτης καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ.

Στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 24 άτομα. Τώρα οι επιστήμονες επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πρωτόκολλο σε περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα της πολλά υποσχόμενης θεραπείας, βάσει της οποίας οι ασθενείς που τους χορηγήθηκε χλωρικίνη δεν είναι πια φορείς του ιού, άρχισαν να δημοσιεύονται από χθες.

Πρόοδος και στην Κίνα

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της γρίπης στην Ιαπωνία είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κοροναϊού, ισχυρίζονται Κινέζοι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι «μειώνει τη διάρκεια της νόσου από 11 σε 4 ημέρες».

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ζανγκ Τσιμίν, στέλεχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, τα παραπάνω αποδείχτηκαν σε δοκιμές που έγιναν σε 80 ασθενείς στην κοιτίδα της πανδημίας, στην πόλη Γουχάν και το Σενζέν.

Το εν λόγω φάρμακο παράγεται από την ιαπωνική φαρμακευτική Fujifilm, και έχει ως βασικό ενεργό συστατικό την ουσία Favipiravir η οποία πιστεύεται ότι εμποδίζει τον ιό να αναπαράγεται στο ανθρώπινο σώμα.

Η ουσία Avipiravir είναι ένα δραστικό συστατικό που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των στελεχών της γρίπης, του κίτρινου πυρετού, της ασθένειας του αφθώδους πυρετού και ορισμένων άλλων νόσων της ίδιας κατηγορίας.

Το φάρμακο, λένε οι Κινέζοι αξιωματούχοι δοκιμάστηκε  σε 340 ασθενείς με κοροναϊό οι οποίοι ανάρρωσαν γρηγορότερα και έδειξαν καλύτερη εξέλιξη στην πορεία σε σχέση με όσους δεν έλαβαν το φάρμακο.

Ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ που πραγματοποιούν τις έρευνες αυτές αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τις δοκιμές και εφόσον τα παραπάνω επιβεβαιωθούν πλήρως θα διαθέσουν δωρεάν το φάρμακο αυτό στους ασθενείες.

Παρόλα αυτά άλλες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το Favipiravir δεν είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς που έχουν σοβαρότερη νόσο και παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές λόγω του κοροναϊού.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία για το νέο κορωναϊό που προκαλεί παγκόσμια πανδημία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα και μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι μέσα σε μια εβδομάδα.

Must in

Πρώτες φυγόκεντρες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία

Διαφοροποίηση από τον Ανδρέα Κατσανιώτη από την κεντρική γραμμή για τη διαχείριση της αποπομπής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024