ΗΠΑ : Στους 100 οι νεκροί από τον κοροναϊό – Αλλάζει ύφος ο Τραμπ
Τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας του κοροναϊού. Η κρισιμότητα της κατάστασης αναγκάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει ύφος και γραμμή πλεύσης, διαμορφώνοντας πολιτικό κλίμα συναίνεσης για την αντιμετώπιση του κοινού «εχθρού».
Τους εκατό έφθασαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ χθες Τρίτη εξαιτίας του κοροναϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε ανοικτές πηγές και στις ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών.
Οι μισοί στην πολιτεία Ουάσιγκτον
Περίπου οι μισοί από αυτούς τους θανάτους έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Ουάσιγκτον, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Η πανδημία του κοροναϊού έχει εξάλλου στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σε 11 στην Καλιφόρνια.
Στο μεταξύ, έπειτα από σειρά σκόρπιων μέτρων που έλαβαν ορισμένες αμερικανικές πολιτείες και συγκεχυμένες οδηγίες από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Τρίτη σε ενότητα την πρώτη παγκόσμια δύναμη απέναντι στην εξάπλωση του κοροναϊού, με την υπόσχεση να βάλει στην άκρη τις πολιτικές αντιπαλότητες.
Προχθές ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέστηνε στις πολιτείες και τις τοπικές αρχές να περιορίσουν τις συναθροίσεις στα 10 άτομα και να μειώσουν τις καφετέριες και τα εστιατόρια που πωλούν «σε πακέτο», υπογραμμίζοντας ότι αυτά δεν ήταν παρά συστάσεις και ότι οι πολιτείες «δεν ήταν ακόμη υποχρεωμένες» να συμμορφωθούν.
Αλλαξε ύφος
Ομως, χθες, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούσε τα 5.700, και οι θάνατοι τους 94, ο Λευκός Οίκος, ο οποίος παρουσίασε προγράμματα μεγάλης βοήθειας για την οικονομία, άλλαξε ύφος.
«Κάθε δήμαρχος και κάθε κυβερνήτης πρέπει να εφαρμόσει τις συστάσεις του Λευκού Οίκου και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η Ντέμπορα Μπιρξ, η συντονίστρια της αμερικανικής διοίκησης για τον κοροναϊό.
«Δεν είμαι ικανοποιημένος από τις πολιτείες» που δεν ακολουθούν τις συστάσεις, είπε ο Τραμπ. «Ημασταν πολύ σκληροί με αυτές τις πολιτείες», πρόσθεσε.
Ο ίδιος, ο οποίος επί μακρόν υποβάθμιζε την επιδημία, υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο. «Θέλουμε να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Ολα τα άλλα γίνονται, η ανθρώπινη ζωή δεν ξαναγίνεται», τόνισε.
«Το χάος»
Αφότου είδαν από μακριά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν πρώτα στην Κίνα και στη συνέχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών και εδαφών και αρκετοί δήμαρχοι μεγάλων πόλεων είχαν μέχρι σήμερα ανακοινώσει μέτρα εντελώς διαφορετικά, μερικές φορές ασαφή, ανακόλουθα.
Παράδειγμα: ενώ η Νέα Υόρκη και η Μασαχουσέτη ανακοίνωναν το περασμένο Σαββατοκύριακο το κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων, με εξαίρεση αυτά που δίνουν τα είδη τους «σε πακέτο», ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, στις μεσοδυτικές πολιτείες, Κέβιν Στιτ, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφία του μαζί με την οικογένειά του σε εστιατόριο γεμάτο από κόσμο, σαν να καλεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Οι πολιτείες είχαν επίσης ορίσει διαφορετικά όρια στις συγκεντρώσεις: η Νέα Υόρκη και η πολιτεία της Ουάσιγκτον απαγόρευαν ακόμη και προχθές μόνο τις συναθροίσεις περισσότερων από 50 ατόμων, ενώ η Νεμπράσκα, πολύ πιο αγροτική πολιτεία, τις είχε περιορίσει ήδη στα 10 άτομα.
«Υπάρχει πληθώρα μέτρων που έχει ληφθεί σε όλη τη χώρα – είναι χάος», δήλωσε τη Δευτέρα ο Αντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μιας από τις πλέον πληγείσες από την επιδημία.
«Λαμβάνουμε μηνύματα ασαφή, που δεν μας καθοδηγούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη στιγμή που χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες», δήλωσε ο Ιρβιν Ρέντλενερ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου ετοιμότητας στις καταστροφές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
«Εξαίρετο πνεύμα»
Χθες, ενώπιον αυτής της ιστορικής κρίσης, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και οι κυβερνήτες έδειχναν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν την υπερβολική πόλωση που υπάρχει στη χώρα από το 2016, η οποία εντάθηκε από την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Υπάρχει εξαίρετο πνεύμα, τόσο μεταξύ των Ρεπουμπλικανών όσο και μεταξύ των Δημοκρατικών», δήλωσε ο πρόεδρος. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχω δει εδώ και σχεδόν τρεισήμισι χρόνια» τόνισε.
«Θα εργαστώ μαζί με τον κυβερνήτη Κουόμο και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο ισχυρούς δημοκρατικούς κυβερνήτες, ιδιαίτερα επικριτικούς απέναντι στην κυβέρνησή του.
Ιδια βούληση για συνεργασία εκδήλωσε και ο Κουόμο, ο οποίος είπε ότι σκοπεύσει να επιστρατεύσει συνταξιούχους και σπουδαστές του τομέα της υγείας για να αντιμετωπίσει την επιδημία στην πολιτεία του, η οποία έχει 1.374 κρούσματα και μπορεί να κορυφωθεί σε 45 ημέρες.
«Του έτεινα το χέρι»
«Είπα στον πρόεδρο (Τραμπ), έναν Νεοϋορκέζο, του έτεινα το χέρι ως εταίρο, θέλω να εργαστούμε μαζί στο 100%», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Απέναντι στον κοροναϊό, «δεν είμαστε ούτε Δημοκράτες ούτε Ρεπουμπλικάνοι, είμαστε Αμερικανοί».
Ο Ρέντλενερ του Πανεπιστημίου Κολούμπια ελπίζει ότι αυτή η αρχή προσέγγισης θα είναι ένα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της κρίσης.
«Ισως να μας βοηθήσει να είμαστε πιο ενωμένοι απέναντι στον κοινό μας εχθρό», σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είπε.
«Είναι κάτι παρόμοιο με την κλιματική αλλαγή και μπορεί να διευκολύνει και τις συζητήσεις για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου