Παγκόσμιος πόλεμος κατά του κοροναϊού – Ελπίδες σε δύο φάρμακα από Κίνα και Γαλλία
ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν να πάρουν επιτέλους σοβαρά μέτρα κατά του κοροναϊού - 475 θάνατοι σε μία μέρα στην Ιταλία, οι περισσότεροι από ποτέ - Ελπίδα σε δύο φάρμακα από Κίνα και Γαλλία, το ένα εκ των οποίων μάλιστα παράγγειλε σε μεγάλες ποσότητες η Γερμανία.
Νέοι απολογισμοί, νέα μέτρα, σημαντικά γεγονότα για άλλη μία μέρα σε όλο τον κόσμο, ενώ η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει την εξάπλωσή της.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν επιτέλους να σοβαρευτούν και να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα για τον Covid-19.
Παράλληλα, συνεχίζεται η έξαρση του φονικού ιού στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Καλά νέα ήρθαν από την Κίνα και τη Γαλλία, καθώς έρευνες έδειξαν ότι δύο φάρμακα δείχνουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στον κοροναϊό. Μάλιστα, η Γερμανία παράγγειλε μεγάλες ποσότητες του ενός εξ αυτών των φαρμάκων.
Περισσότεροι θάνατοι από ποτέ σήμερα στην Ιταλία
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία είναι 35.713. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.978.
Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο των κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα. Άλλα 1084 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό.
Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική μονάδα θεραπείας.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959.
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.
Κλείνουν – επιτέλους – τα σχολεία από την Παρασκευή στη Βρετανία
Τη μία μετά την άλλη υποχώρηση κάνει η κυβέρνηση Τζόνσον στο θέμα του κοροναϊού, καθώς ανακοίνωσε πως τα σχολεία σε όλη τη Βρετανία θα κλείσουν από την Παρασκευή «μέχρι νεωτέρας».
Tα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο για τα παιδιά εργαζομένων σε απαραίτητους κλάδους, όπως οι εργαζόμενοι στην υγεία, οι αστυνομικοί και οι διανομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η ακύρωση όλων των εξετάσεων.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι τα σχολεία θα κλείσουν από την Παρασκευή σε Ουαλία και Σκωτία.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό στη Βρετανία αυξήθηκε στους 2.626, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Ο απολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 676 κρούσματα, ήτοι 35% σε σύγκριση με χθες Τρίτη. Προς το παρόν, στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 104 θάνατοι από τον ιό.
ΗΠΑ: Τέλος οι βίζες – «Πρόεδρος εν καιρώ πολέμου» ο Τραμπ
Ως «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου» αισθάνεται ο Ντόναλντ Τραμπ, μπροστά στην πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Με θεωρώ, με κάποιον τρόπο, ως έναν πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγουμε, πρόκειται για μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», επαναλαμβάνοντας τη φράση με την οποία περιγράφει τον νέο κορονοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.
Στο οικονομικό επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως η υπόθεση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί σε 20% στις ΗΠΑ εξαιτίας των ζημιών που θα προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 είναι απλά «το χειρότερο από τα πιο ζοφερά σενάρια».
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την «αναστολή» των εξώσεων και των κατασχέσεων ακινήτων έως τα τέλη Απριλίου για να αμβλυνθεί ο οικονομικός αντίκτυπος του νέου κορονοϊού.
Αναφορικά με τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, ο Τραμπ είπε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να τα ξανανοίξει σε 30 ημέρες.
Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ θα στείλει ένα πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.
Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ αναστέλλουν από σήμερα όλες τις τακτικές υπηρεσίες χορήγησης θεωρήσεων για μεταναστευτικούς και μη σκοπούς, στις περισσότερες χώρες στον κόσμο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν διευκρίνισε σε ποιες ή πόσες χώρες αναστέλλουν τις υπηρεσίες τους. Σημείωσε πως οι αμερικανικές αποστολές στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες για βίζα έκτακτης ανάγκης, «όσο επιτρέπουν τα μέσα» και πως οι υπηρεσίες στους Αμερικανούς υπηκόους θα παραμείνουν διαθέσιμες.
Οι αποστολές θα επιστρέψουν στις τακτικές υπηρεσίες βίζας το ταχύτερο δυνατό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, χωρίς να αναφέρει ημερομηνία.
Η Γερμανία παραγγέλνει χλωροκίνη
Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Bayer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.
Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.
Περισσότεροι θάνατοι στην Ευρώπη παρά στην Ασία
Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε 150 χώρες και εδάφη.
Τουλάχιστον 8.784 έχουν πεθάνει (μέχρι τις 20.30 σήμερα το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους: μετρά 4.112 θύματα, έναντι 3.384.
Στην Κίνα, τα συνολικά κρούσματα είναι 80.894, οι νεκροί 3.237 και οι ιαθέντες 69.601.
Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα είναι η Ιταλία (2.978 νεκροί και 35.713 κρούσματα), το Ιράν (1.135 νεκροί και 17.161 κρούσματα), η Ισπανία (598 νεκροί και 13.716 κρούσματα) και η Γαλλία (264 νεκροί και 9.134 κρούσματα).
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και κάλεσε την Αφρική «να αφυπνισθεί».
Καραντίνες και απαγορεύσεις
Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να παραμείνουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 Απριλίου.
Το Περού απαγόρευσε την κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, σε όλη τη χώρα.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η Χιλή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για τη διατήρηση της τάξης. Πολλές χώρες έχουν κηρύξει επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης».
Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου που δίνει στις αρχές έκτακτες εξουσίες: επιτρέπονται οι συλλήψεις για λόγους δημόσιας υγείας και η κινητοποίηση συνταξιούχων ιατρών και νοσηλευτών.
Κλείνουν τα σύνορα
Η Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του για όλους τους αλλοδαπούς, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.
Η Νότια Αφρική απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της.
Μετατρέπονται χώροι σε νοσοκομεία
Η Γερμανία μετατρέπει ξενοδοχεία και μεγάλες αίθουσες σε νοσοκομεία.
Το μεγαλύτερο στάδιο της Ιρλανδίας, το Κρόουκ Παρκ, θα μετατραπεί σε «ντράιβ ιν εξεταστήριο» όπου οι Ιρλανδοί θα εξετάζονται χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους.
Οικονομική κρίση
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Συνεχίστηκαν οι απώλειες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο Καναδάς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Πολωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 47 δισεκ. ευρώ και η Τουρκία ένα σχέδιο ύψους 14 δισεκ. ευρώ.
Ακυρώσεις και αναβολές
Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο στην Ολλανδία, ματαιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Οι 24 Ώρες του Λε Μαν, ο αγώνας αυτοκινήτου που ήταν προγραμματισμένος για τον Ιούνιο, αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσία: Ο Πεσκόφ επεξηγεί την πρόκληση Πούτιν στην Δύση για «τεχνολογική μονομαχία» με Ορέσνικ
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά
- Πανδαισία: Γκολ και highlights από τα κορυφαία πρωταθλήματα