Κοροναϊός : Αχτίδες ελπίδας στο βάθος του τούνελ – Οι θετικές ειδήσεις της ημέρας
Την ώρα που ο πλανήτης μάχεται ενάντια στον κοροναϊό με το μόνο όπλο να είναι η διαχείριση -από το κράτος και τις επιχειρήσεις- για να διασφαλιστεί η επιβίωση, και στη συνέχεια η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, μικρές αλλά σημαντικές νίκες στον πόλεμο με τον «αόρατο» αυτό εχθρό σημειώνονται καθημερινά
Την ώρα που ο πλανήτης πολεμά τον κοροναϊό, με τα αποτελέσματα να είναι μάλλον απογοητευτικά αφού ο αριθμός των νεκρών τείνει αυξανόμενος, κάποιες μάχες κερδίζονται. Μικρές, αλλά σημαντικές νίκες, που αναπτερώνουν το ηθικό και ξαναγεμίζουν τα όπλα κατά του «αόρατου εχθρού».
Μπορεί οι ανθρώπινες απώλειες διεθνώς να αγγίζουν τις 10.000 και η μάχη με τον ιό να είναι άνιση, ωστόσο κανείς δεν το βάζει και δεν πρέπει να το βάλει κάτω. Μηνύματα ελπίδας φθάνουν από το βάθος του τούνελ, ότι η πανδημία σε λίγους μήνες θα αποτελεί παρελθόν. Κλινικές μελέτες για θεραπείες και εμβόλιο έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται εντατικά. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα τους είναι ενθαρρυντικές.
Είναι λογικό ειδήσεις σαν και αυτές να μην έχουν την προσοχή που τους αρμόζει, αφού κυριαρχεί η μαυρίλα του θανάτου και ο πανικός. Όμως, ευτυχώς, υπάρχουν και προκειμένου να αντέξουμε… πρέπει έστω και στο τέλος της ημέρας να τους δίνουμε λίγο προσοχή.
Τα ενθαρρυντικά νέα της Πέμπτης:
1) Αρνητικό βγήκε και το δεύτερο τεστ για το βρέφος που γεννήθηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», η μητέρα του οποίου έχει διαγνωστεί θετική στον κοροναϊό. Πρόκειται για το πρώτο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον ιό.
Η 24χρονη γυναίκα βρισκόταν στην 40ή εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την Κυριακή παρουσίασε
συμπτώματα γρίπης (πυρετό, βήχα), και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ. Η γυναίκα καθώς και ο σύζυγός της βρέθηκαν θετικοί στον ιό COVID-19 και συστήθηκε να μεταβεί για την περάτωση του τοκετού στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, το οποίο έχει οριστεί ως Νοσοκομείο αναφοράς.
Το προσωπικό του Νοσοκομείου ενημερώθηκε για το περιστατικό και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης εγκύων θετικών στον
ιό COVID-19. Η περάτωση του τοκετού κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει με καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας και μακροσωμίας του εμβρύου (βάρος γέννησης νεογνού 4.140 γραμμάρια).
2) Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η μετάδοση του κοροναϊού, η Κίνα δεν ανέφερε κάποιο νέο κρούσμα του Covid-19, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ορόσημο στη μάχη της χώρας ενάντια στην πανδημία.
Η εθνική επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε την Πέμπτη ότι υπήρξαν 34 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό, ωστόσο όλες προήλθαν από το εξωτερικό. Στη Χουμπέι, την κινεζική επαρχία όπου εμφανίστηκε αρχικά ο κοροναϊός, δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι στην πόλη Ουχάν χαλάρωσαν περαιτέρω τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους και να αφιερώσουν χρόνο σε μεμονωμένες «προσωπικές δραστηριότητες». Σε περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί επί επτά συνεχόμενες ημέρες, οι κάτοικοι μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα εφόσον αποφεύγεται η συνάθροιση πολλών ατόμων.
3) Το γονιδίωμα του κοροναϊού βρήκαν επιστήμονες από το ερευνητικό ινστιτούτο γρίπης Smorodintsev, κορυφαίο ιατρικό κέντρο στην Αγία Πετρούπολη, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας εξήγησε ότι το γονιδίωμα, το οποίο προέρχεται από ασθενή που μολύνθηκε από τον κοροναϊό, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων και αντιικών φαρμάκων για τη θεραπεία.
4) Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για τα νέα στελέχη της γρίπης είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με κορονοαϊό. Η δοκιμή του σε 340 ασθενείς στην Ουχάν και την Σεντσέν έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικό στην θεραπεία και έχει υψηλό βαθμό ασφάλειας» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.
Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο βγήκαν αρνητικοί στον ιό μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες (κατά μέσο όρο) μετά την πρώτη θετική διάγνωση στο SARS-CoV-2. Όσοι δεν έλαβαν την θεραπεία και ανάρρωσαν «φυσιολογικά» χρειάστηκαν 11 ημέρες κατά μέσο όρο για να έχουν το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα σε εξέταση.
Ακτινογραφίες των πνευμόνων ασθενών, στους οποίους χορηγήθηκε το favipiravir, δείχνουν βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος σε ποσοστό 91%. Στην ομάδα ελέγχου, με ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο, το ποσοστό ήταν δραματικά χαμηλότερο – στο 62%.
5) Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση της υδροξυλοχλοροκίνης κατά του κοροναϊού, μίας θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για την ελονοσία, η οποία «έδειξε πολύ, πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα» ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Θα μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο τούτο σχεδόν αμέσως» διαβεβαίωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον
Λευκό Οίκο, εκτιμώντας πως η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να «αλλάξει τα δεδομένα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
6) Μπορεί η πανδημία να έχει καταστροφικές συνέπειες στα συστήματα υγείας και την οικονομία, φαίνεται ωστόσο ότι η επίδρασή του στο περιβάλλον είναι σε ένα βαθμό θετική. Απόδειξη; Η επιστροφή των ψαριών στα περιβόητα κανάλια της Βενετίας.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι τουρίστες άρχισαν να αραιώνουν ώσπου στο τέλος δεν έμεινε κανείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθαρίσουν τα νερά των διάσημων καναλιών της, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν, ή πιο σωστά, να φανούν τα ψάρια που διαβιούν σε αυτά, καθώς μέχρι τώρα λόγω της μόλυνσης που επικρατούσε κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις