Κοροναϊός : 12 συμβουλές προστασίας από τον ιό
Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με την χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται στα 418 ανέρχονται.
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με την χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανέρχονται στα 418 ανέρχονται.
Η κυβέρνηση δρώντας με μεγάλη ταχύτητα και υπευθυνότητα έθεσαν τη χώρα σε μια έμμεση καραντίνα, προσπαθώντας να αποτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.
«Ο καθένας μας πλέον καλείται να παίξει το δικό του ρόλο στην προφύλαξη και στην διατήρηση της δικής του και της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, εμβόλιο για την νόσο του κοροναϊού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην κολλήσουμε τον ιό».
Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.
Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook 12 πολύτιμες συμβουλές για να προστατεύσουμε από τον θανατηφόρο ιό τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας.
Σε ανάρτησή του στο facebook τονίζει πως δεν αρκεί να συμφωνούμε και να επικροτούμε, πρέπει όλοι μας να εφαρμόζουμε τα προτεινόμενα μέτρα.
Τι γράφει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος:
Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε την οικογένειά σας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά που ζείτε;,
Επικαλούμενος το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ο καθηγητής προτείνει τα εξής:
-Μάθετε από τώρα πού θα βρείτε τοπικές πληροφορίες (όπως τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ και των τοπικών νοσοκομείων αναφοράς)
-Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα του νέου ιού και για τα επόμενα βήματα εάν έχετε τα συμπτώματα.
-Μείνετε στο σπίτι σας εάν είστε άρρωστοι.
-Υπενθυμίζω – καλέστε τηλεφωνικά τον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας προτού τον επισκεφθείτε.
-Περιορίστε τις κινήσεις σας στην κοινότητα που ζείτε.
-Περιορίστε τις επισκέψεις και τους επισκέπτες.
-Ενημερωθείτε για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο** και τα οποία είναι πιο ευπαθή στο νέο ιό.
-Εφαρμόστε τα βήματα για την πρόληψη της ασθένειας (π.χ. παραμονή στο σπίτι όταν είμαι άρρωστος, συχνό πλύσιμο των χεριών, καθαρισμός επιφανειών που αγγίζω συχνά καθημερινά).
-Προετοιμάστε το οικογενειακό σχέδιο δράσης για την περίπτωση ασθένειας στο σπίτι σας ή για την περίπτωση διακοπής καθημερινών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη διασπορά του νέου ιού στην κοινότητα που ζείτε.
-Προμηθευτείτε συνταγογραφούμενα και μη φαρμάκα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε για τις δυνατότητες κατ’ οίκον διανομής.
-Καθορίστε και επιβεβαιώστε τους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους.
-Ενημερωθείτε, καθορίστε και επιβεβαιώστε τη δυνατότητα για τηλεργασία, για την παιδική μέριμνα, και το πως θα γίνει ομαλότερη η οικογενειακή προσαρμογή σε αλλαγές και ακυρώσεις δραστηριοτήτων στους κοινούς η στους χώρους εργασίας των μελών της οικογένειας.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του νέου ιού κυμαίνονταν από ήπια συμπτώματα έως πολύ σοβαρά. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2 – 14 ημέρες μετά την έκθεση:
Πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.
Ομάδες υψηλότερου κινδύνου είναι οι ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις