Τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τον κοροναϊό – Παρακολουθούσαν κρούσματα μέσω… GPS
Κι όμως μία χώρα πήρε τα πιο αυστηρά μέτρα από όλους και τα κατάφερε.
Σίγουρα είναι κάπως περίεργο το αίσθημα του να ζεις όσα έβλεπες πριν μερικούς μήνες στην τηλεόραση για την μακρινή Κίνα.
Κι όμως τώρα είμαστε εμείς αυτοί που βγαίνουμε στα μπαλκόνια και χειροκροτάμε, καθώς πλέον ο κοροναϊός σφυροκοπά την Ευρώπη και η Ιταλία μετρά περισσότερους νεκρούς και από την Κίνα.
Πως όμως μία χώρα της Ασίας κατάφερε να μην μιλάμε πλέον καν γι’ αυτή;
Απάντηση στο ερώτημα δίνει σε ανάρτησή του ένας Έλληνας γιατρός που ζει και εργάζεται στην Ταϊβαν.
Ο κύριος, Μάριος Παπαδάκης, καταρχάς εξηγεί ότι η Ταϊβάν είναι ένας τεχνολογικός παράδεισος:
«Το ίντερνετ είναι φλατ, σχεδόν δωρεάν και από τα πιο γρήγορα δίκτυα του κόσμου και έτσι όλα γίνονται ηλεκτρονικά (παντού πληρωμές contactless με το τηλεφωνο, live tracking στα μέσα συγκοινωνίας, παγκάκια με wireless φορτίσεις παντού, αμέτρητα gadgets κλπ), είναι ένας τεχνολογικός παράδεισος».
Εξηγεί επίσης ότι το σύστημα υγείας της Ταϊβάν δεν έχει την παραμικρή σχέση με το ελληνικό:
«Το σύστημα υγείας καταφέρνει να πλασάρεται σε πολύ υψηλές θέσεις, μάλιστα σε ανάλυση του Health Care Index ήρθε φέτος πρώτο στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που είτε ισχύει είτε όχι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι έχει γίνει σημαία από τους ντόπιους που το εμπιστεύονται απόλυτα.
Ωστόσο πέρα από τις βάσεις που έχει ήδη η χώρα της Ασίας, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και τα μέτρα που πήρε.
Ο κ. Παπαδάκης έγραψε τα 24 πιο αυστηρά μέτρα που πήρε η Ταϊβάν και που αξίζει να γίνουν γνωστά για να κατανοήσουμε πως για να βγούμε νικητές γρήγορα από αυτή την ιστορία, χρειάζονται θυσίες.
Τα 24 μέτρα που έσωσαν την χώρα:
1.Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς
2. Τα σχολεία έκλεισαν για 10 ημέρες και ξανάνοιξαν 25 Φεβρουαρίου.
3. Όλοι οι χώροι γέμισαν με αντισηπτικά.
4. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο υποχρεώθηκαν από το κράτος σε ωριαία μετάδοση οδηγιών (να μένετε σε κλειστούς χώρους, να πλένετε τα χέρια σας, πότε να φοράτε μάσκα κλπ).
5. Αρκετές φορές τη μέρα μετάδοση μηνυμάτων του πρωθυπουργού, σποτ και καθημερινό ανακοινωθεν του υπουργείου υγείας με την κατάσταση.
6. Υποχρεωτική η θερμομέτρηση των επισκεπτών και των εργαζόμενων σε δημόσια κτίρια 2 φορές τη μέρα.
7. Όλα τα ύποπτα κρούσματα μπήκαν σε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα στο σπίτι με αυστηρή παρακολουθηση της συμμόρφωσης η οποία βασιζόταν στο σήμα GPS του κινητού που τους είχαν δώσει οι αρχές. Το πρώτο ζευγάρι που δε συμμορφώθηκε με την καραντίνα αναγκάστηκε να πληρώσει 10.000 USD.
8. Ιχνηλάτηση μέχρι αηδίας, η οποία ήταν πολύ δύσκολη στην περίπτωση ενος που δήλωσε ψευδώς ότι δεν έχει πυρετό (έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία της κάρτας και έμαθαν ότι είχε) αλλά είχε προλάβει κιόλας να πάει το προηγούμενο βράδυ σε ένα μπαρ (πάλι χωρίς να το δηλώσει όταν ρωτήθηκε αν πήγε, 10.000 USD πρόστιμο). Επίσης πολύ δύσκολη ήταν η ιχνηλάτηση στην περίπτωση του diamond Princess που πέρασε και αφησε κόσμο προτου ξεκινήσει για την Ιαπωνία. Εκατοντάδες άνθρωποι που δεν ήταν σίγουροι αν είχαν επαφή με άτομα που κατέβηκαν από το καράβι μπήκαν οικειοθελώς σε καραντίνα.
9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η Ταιβαν που έβαλε μπαν για όλες τις πτήσεις από συγκεκριμένους προορισμούς. Επίσης σε όλα τα κρουαζιερόπλοια. Μιλάμε για 5700 πτήσεις προς Κίνα το μήνα.
10. Από τις 11 Φλεβάρη όλοι οι αφιχθέντες στη χώρα υποχρεώθηκαν να συμπληρώσουν φόρμα ότι είναι υγιείς, αλλιώς έμπαιναν προληπτικά σε καραντίνα. Όλα βεβαιως με ειδικά applications και QR codes για να καταγραφουν κατευθειαν ονλαιν. Αρνηση συμπλήρωσης ίσον 5000 USD.
11. Όλες οι περιπτώσεις γρίπης με αρνητικό τεστ επανεξετάστηκαν.
12. Άτομα που δεν τήρησαν την καραντίνα που τους είχε επιβληθεί επικηρύχτηκαν από τις αρχές μεσω της τηλεόρασης ως κίνδυνοι δημόσιας υγείας. Βρέθηκαν και πλήρωσαν πρόστιμα.
13. Απαγορεύτηκε η εξαγωγή μόσκων.
14. Ανακοινώθηκε ότι τα φεικ νιουζ θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100.000USD.
15. Δόθηκε το δικαίωμα στους δημόσιους υπαλλήλους να πάρουν αδεια άνευ αποδοχών αν έχουν παιδιά άρρωστα κάτω των 12 ετών.
16. Οι επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την πανδημία ενισχύθηκαν με 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
17. Πολλές μάσκες μοιράστηκαν δωρεάν σε σχολειά.
18. Όλα τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, μνημεία κλπ ήταν και είναι ανοιχτά.
Στο δικό μας νοσοκομείο (1250 κρεβατια) έγιναν τα εξής:
19. Με το γύρισμα ενός διακόπτη όλες οι πόρτες, που ανοιγοκλεινουν με barcode, από τη μια στιγμή στην άλλη απενεργοποιήθηκαν, καταργώντας όλες τις παράπλευρες εισόδους και εξόδους του νοσοκομείου, επιτρέποντας μόνο 2. Εχουμε καταλάβει για τι μιλάμε; Νοσοκομείο 1,5 φορά σαν τον Ευαγγελισμό κατήργησε όλες του τις εισόδους πέρα από την κεντρική και των επειγόντων και είχε απόλυτο έλεγχο του ποιος μπαίνει και γιατί. Στις 16.00 κλείνει και η κεντρική είσοδος και πλέον δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εισέλθεις αν δεν είσαι επείγον περιστατικό ή προσωπικό.
20. Στην κεντρική είσοδο τοποθετήθηκαν ιμάντες σαν αυτούς στα αεροδρόμια για να ελέγξουν τις ουρές. Στην αρχή του ιμάντα σου μετράνε τη θερμοκρασία, αν έχεις πυρετό πας σε ειδικό χώρο ως ύποπτος. Αν δεν εχεις προχωράς παρακάτω. Δίνεις αναλυτικό ιστορικό που ταξίδεψες και με ποιους μαζί με την κάρτα σου. Όλα φυσικά διασταυρώνονται, δεν εμπιστευονται κανέναν. Αν δεν έχεις σοβαρο λόγο να εισέλθεις στο νοσοκομείο σου απαγορεύεται η είσοδος και σε διώχνουν.
21. Αν σου επιτρέπει η είσοδος σου μοιράζονται διαφημιστικά φυλλάδια για τον κορωνοιό με οδηγίες για το τηλεφωνικό νούμερο και σου γίνεται live demonstration του πως να πλύνεις τα χέρια σου. Σου δίνουν και μια μάσκα και σου λενε ότι έχεις περιορισμένο χρόνο να μείνεις μέσα.
22. Στην έξοδο σε περιμένει ένας υπάλληλος να σου υπενθυμίσει να πλένεις τα χέρια σου. Σου δίνει ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό και μια δεύτερη μάσκα, σε συμβουλεύει να μείνεις σπίτι σου και να ενημερώσεις όσο πιο πολλούς μπορείς εξ αποστάσεως.
23. Η τραπεζαρία (τεράστιο food court στο υπόγειο του νοσοκομείου δίπλα σε ένα mall με εμπορικά μαγαζιά μέσα στο νοσοκομείο) αφαίρεσε τρεις καρέκλες απο κάθε τραπέζι, ώστε να κάθεσαι μόνος σου. Φυσικά επιβλέπεσαι, δεν μπορείς να κάτσεις όσο θες, διασπείρεις.
24. Το νοσοκομείο έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Γίνονται προσομοιώσεις πανδημίας και μαζικής καταστροφής 2 φορες το χρόνο, στις οποίες συμμετέχει όλο το προσωπικό. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εκτιμώμενος χρόνος αντίδρασης με μετατροπή όλων των αιθουσών χειρουργείου (65 τον αριθμο) σε αίθουσες αναπνευστικής υποστήριξης οι 2 ωρες. Αναλώσιμα αλλά και μηχανήματα υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες.
Σημειώνεται πως η Ταϊβάν έχει μέχρι σήμερα (19/03/2020) 108 κρούσματα, ένα νεκρό, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει φτάνει στους 26.
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν