Αντιπολίτευση για κοροναϊό : Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα δικαιώματα – προωθεί μαζικές απολύσεις
Σφοδρά πυρά εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 μετά τις ανακοινώσεις των Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη για το τρίτο οικονομικό πακέτο μέτρων λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού. Κοινή συνισταμένη της κριτικής των τριών κομμάτων είναι πως η κυβέρνηση ειδικό καθεστώς μαζικών απολύσεων εργαζομένων με αντάλλαγμα ένα κρατικό έκτακτο επίδομα.
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
Σφοδρά πυρά εξαπολύουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 μετά τις ανακοινώσεις των Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη για το τρίτο οικονομικό πακέτο μέτρων λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού.
Καθεστώς μαζικών απολύσεων
Κοινή συνισταμένη της κριτικής των τριών κομμάτων είναι πως η κυβέρνηση θέτει σε καραντίνα τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς τα μέτρα συγκλίνουν στη δημιουργία ειδικού καθεστώτος μαζικών απολύσεων με αντάλλαγμα ένα κρατικό έκτακτο επίδομα.
Η Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει συγκεκριμένα:
«Σε μια πρωτοφανώς επιθετική κίνηση ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας, η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε ειδικό καθεστώς γρήγορων και μαζικών απολύσεων.
Ουσιαστικά κάλεσε τις επιχειρήσεις να απαλλαγούν από το προσωπικό τους, αναλαμβάνοντας το κράτος να καταβάλει ένα έκτακτο επίδομα. Οι όροι υπό τους οποίους θα επανέλθει η κατάσταση μετά απ’ αυτή την περίοδο είναι συντριπτικοί για τους εργαζόμενους αφού η επιχείρηση υποχρεούται μόνο να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό (!) εργαζομένων μετά το τέλος της περιόδου και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα!
Κινούμενη στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων αναδρομικά από την αρχή του Μαρτίου επικρότησε τις 115.000 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει το διάστημα αυτό.
Παρέπεμψε στις καλένδες την καταβολή του δώρου Πάσχα, χωρίς συγχρόνως να αναλαμβάνει το κόστος του και στερώντας το από τους εργαζόμενους τη στιγμή που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Δεν προχώρησε στην πλήρη κάλυψη των μισθών των εργαζομένων μετατρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς σε ανέργους επιδοματούχους.
Επέμεινε να μην απαγορεύει τον συμψηφισμό ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων, οδηγώντας συνειδητά σε γενικευμένη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Δεν προχώρησε στην απαγόρευση μετατροπής των σχέσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αφήνοντας τους εργαζόμενους σε πλήρη επισφάλεια.
Εξακολούθησε να μην καλύπτει οριζόντια τους εποχιακά εργαζόμενους.
Σήμερα δυστυχώς η κυβέρνηση έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή είναι κρατικές παρεμβάσεις στήριξης και προστασίας των θέσεων εργασίας τους και των μισθών τους και όχι επιβολή καθεστώτος διάλυσης».
Με κοινή δήλωσή τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες, Ε. Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτος και Ν. Παππάς, αναφέρουν:
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας, της καθίζησης εισοδημάτων και των λουκέτων.
Κάνει καθαρό στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι θα παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων. Υποδεικνύει και διευκολύνει γρήγορες μαζικές απολύσεις.
Αντί να προστατεύει τα εισοδήματα, την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων, διευκολύνει και επιδοτεί γενικευμένες απολύσεις.
Προσπαθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία, διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο.
Μετατρέπει το σύνολο των εργαζομένων της χώρας σε ανέργους με ένα έκτακτο επίδομα χαμηλότερο του βασικού μισθού και τις επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις μηδενικού τζίρου.
Οφείλει μέχρι το βράδυ να έχει ανακαλέσει.
Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: χρειαζόμαστε γενναία οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της.#κορονοιος #οικονομια @syriza_gr https://t.co/xqncOzzzRx
— Αλέξης Χαρίτσης (@alexischaritsis) March 20, 2020
Ταυτόχρονα οφείλει να προβεί σε ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και την ανάσχεση των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία:
1) Η επιλογή της να δοθεί το δώρο Πάσχα με καθυστέρηση είναι αδιανόητη. Αφενός οι εργαζόμενοι πρέπει να το λάβουν άμεσα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παγίων εξόδων τους συνεχίζει να υφίσταται. Αφετέρου όταν βγούμε από αυτή τη κρίση οι επιχειρήσεις θα έχουν υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από την κυβέρνηση σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.
2)Η κυβέρνηση κάνει το σύνολο των ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας ανέργους με έκτακτο επίδομα των 533 ευρώ τον μήνα. Οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα και να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
3)Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έχουν ήδη γίνει πρέπει να ακυρωθούν τώρα ως παράνομες. Οι μισθοί των εργαζομένων των οποίων η επιχείρηση πλήττεται πρέπει να καταβάλλονται από το κράτος. Ταυτόχρονα πρέπει να απαγορευθεί ρητά κάθε δυσμενής μετατροπή συμβάσεων εργασίας.
4) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό μηνιαίο επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.
5) Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει άμεσα επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.
6)Πρέπει να υπάρξει άμεσα αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
7)Η προστασία πρώτης κατοικίας και η αναστολή πλειστηριασμών οφείλουν να παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους
8)Πρέπει να υπάρξει άμεση εκταμίευση άτοκων δανείων προς τις επιχειρήσεις
9)Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Η κυβέρνηση αντιθέτως έχει αναστείλει τη δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.
Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: χρειαζόμαστε γενναία οριζόντια μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι θεσμοθέτηση καθεστώτων διάλυσής της».
ΚΚΕ – Η κυβέρνηση επέλεξε τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων
«Η κυβέρνηση μαζί με τον πληθυσμό επέλεξε να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των εργαζομένων δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μερίδα του λέοντος πηγαίνει για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους. Αποτελεί πρόκληση η αναστολή των κυρώσεων προς την εργοδοσία για την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα, που περιμένει η εργατική οικογένεια το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Το δώρο δεν είναι κρατική ενίσχυση, αλλά τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να καθορίζει το αν και πότε τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου θα καταβληθούν. Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους».
Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού – Να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα #ΚΚΕ #covid_19GR #Κορονoιος https://t.co/e9LSQjWamK
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) March 20, 2020
Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων αξιώνει το ΚΚΕ
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την επιδημία, ζητούν άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
Η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη χρονοτριβή να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα, καθώς και να προχωρήσει σήμερα κιόλας στην επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων που μένουν σπίτι, γιατί είναι ευπαθής ομάδα, αντιμετωπίζει έτσι και αλλιώς σοβαρές ασθένειες, αντίστοιχα χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Όλες αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού σήμερα μένουν χωρίς συνταγογράφηση, εξέταση, θεραπεία.
Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
Να επιταχτούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και τη νόσο».
ΜέΡΑ25 – Δειλά μέτρα μπροστά στην απειλή της χρεοκοπίας
«Η συνέντευξη Τύπου των τριών Υπουργών που ανέλαβαν να εξειδικεύσουν το εντυπωσιακό νούμερο των 10 δις τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ανέδειξε αμέσως τη διαφορά ανάμεσα στην επικοινωνία και την πραγματικότητα.
Ως ΜέΡΑ25 έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι συνθήκες απαιτούν η μια δράση που να είναι «εμπροσθοβαρής, τεράστια, συγκεκριμένη και αποτελεσματική και να εμπεριέχει από την πρώτη στιγμή ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΟΚ». Αντίθετα, η στρατηγική του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη μέχρι στιγμής είναι δειλή και σταδιακή υιοθέτηση μέτρων με μηδενικό δημοσιονομικό όφελος.
Πολλά μέτρα πχ αφορούν απλώς αναστολές-αναβολές πληρωμών (μιας και η Κυβέρνηση όπως και η ΕΕ αντιλαμβάνονται μία ακόμα κρίση χρεωκοπίας, ως κρίση ρευστότητας) δηλαδή δεν πρόκειται για χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, αλλά απλώς δεν θα πληρωθούν άμεσα από τους υπόχρεους, για να απαιτηθούν όμως μαζεμένα μετά, από πολίτες που θα έχουν ήδη γονατίσει οικονομικά! Τα υπόλοιπα μέτρα είναι εγγυήσεις, δάνεια και διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΕ και των «χρηματοδοτικών εργαλείων» της. Νεροπίστολο δηλαδή αντί για μπαζούκας, στη λογική μιας Ε.Ε. που εγκληματεί για άλλη μια φορά, αντιδρώντας στην κρίση που έρχεται με «τονωτική ένεση» κάτω του 0,001% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ!
Τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας εξαπλώνονται πιο γρήγορα και από την πανδημία.
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες!
Καραντίνα στην εργοδοτική αυθαιρεσία!#ΜένουμεΕνεργοί #covid19Solidarity
— Covid19energoi (@Covid19energoi) March 20, 2020
Ανησυχία επίσης προκαλεί η «αναστολή των συμβάσεων εργασίας» των εργαζομένων από επιχειρήσεις που πλήττονται, ώστε οι τελευταίοι να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις αυτές να τύχουν των άλλων διευκολύνσεων (αναστολές πληρωμών και πρόσβαση σε εύκολο δανεισμό). Ο αρμόδιος Υπουργός μάλιστα ανέφερε πως αυτό γίνεται για να αποτραπούν οι απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις για να υπαχθούν στα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει αποδεδειγμένα να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
Βέβαια για όσους ήδη έχασαν την εργασία τους από αρχές Μαρτίου μέχρι τώρα, όπως ουσιαστικά είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, θα λάβουν μεν κι αυτοί το επίδομα και ορθώς, όμως «όσοι απολύθηκαν, απολύθηκαν» για αυτούς γυρισμός δεν υπάρχει σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ δεν διευκρινίζεται κι αν οι επιχειρήσεις τους θα υπαχθούν και στα ευνοϊκά μέτρα που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση!
Μετά το χθεσινό #διαγγελμα του πρωθυπουργού, ήρθαν σήμερα και οι ανακοινώσεις των Υπουργών του για να το εξειδικεύσουν. Ακούσαμε λοιπόν ενδιαφέροντα πράγματα και όχι τόσο καλλωπισμένα όσο προσπάθησε χθες ο κ. #Μητσοτακης να μας τα παρουσιάσει.https://t.co/zZcXIF6Fyr
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) March 20, 2020
Το κυβερνητικό αλαλούμ για το δώρο του Πάσχα τέλος, καλό είναι να μην επαναληφθεί σε συνθήκες που οι πολίτες χρειάζονται από την κυβέρνησή τους υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Το πιγκ πογκ «θα καταβληθεί-δεν θα καταβληθεί» κατέληξε σε ένα νεφελώδη χρησμό για το «πότε» θα καταβληθεί, με διαφαινόμενο ορίζοντα μέχρι και το καλοκαίρι. ΑΜΕΣΗ δήλωση ότι θα καταβληθεί ΣΤΗΝ ΩΡΑ του και ΑΚΕΡΑΙΟ, έστω και τώρα, κ. Μητσοτάκη. 10 δις δεν είπατε ότι ρίχνετε στη μάχη; Δε μπορούν αυτά να εγγυηθούν ούτε αυτό το ελάχιστο;
Όσο για την καταβολή δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και την πολιτική προστασία (γιατί το δώρο αυτό έχει καταργηθεί γενικά στο δημόσιο με τις μνημονιακές περικοπές), ευπρόσδεκτο μεν, οι εργαζόμενοι όμως στα νοσοκομεία πέρα από αυτό έχουν τονίσει την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων και του δημοσίου συστήματος, αλλά και των ιδίων με σειρά αιτημάτων (για αναγκαίο υλικό και εξοπλισμό για την προστασία τους, για τις απαραίτητες υποδομές, το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού), τα οποία η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, όχι απλώς συστηματικά και εμμονικά συνεχίζουν να αγνοούν, αλλά πρόσφατα αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία την ΟΕΝΓΕ επικαλούμενοι τον ιό προκειμένου να μην ακούσουν τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τέλος για τις αναστολές πληρωμών των δόσεων σε τράπεζες και την απαγόρευση οχλήσεων από τις εισπρακτικές -πέρα από το ότι το τελευταίο μέτρο έπρεπε να ισχύει καιρό τώρα στη δεκαετή κρίση- απαιτείται και σαφής παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τη δεδομένη στιγμή αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα κόκκινα δάνεια και τα αρπαχτικά ταμεία που από 1η Μάη -εν μέσω κορωνοϊού- παραμονεύουν να ξεκινήσουν πλειστηριασμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα σχετική απόφαση και να μην στέκεται απλώς σε δήθεν καλύτερους όρους διακανονισμού και τις οχλήσεις εν μέσω κρίσης.
Όλα αυτά συνηγορούν στην ανάγκη δραστικών μέτρων από την Κυβέρνησης, σαν αυτά που πρότεινε από την πρώτη κιόλας στιγμή το ΜέΡΑ25 με τα 7+1 μέτρα, που είναι άμεσα και πραγματικά, ενώ εστιάζουν στην ουσία και αντιλαμβάνονται και την φύση του προβλήματος.
Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της να χειροκροτούν την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις άτολμες και ανεύθυνες «μη αποφάσεις της». Ας αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος αλλά και την φύση της συγκεκριμένη κρίσης πριν να είναι πολύ αργά για την δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και εν γένει την εθνική οικονομία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις